Amazon kräver miljoner i skadestånd av utpekade bedragare

"Brossard, Canada - September 03, 2012: Money App icon on High Resolution screen of New iPad 3. The iPad is produced by Apple Computer, Inc."

Nätbokhandeln Amazon vill sätta stopp för manipulerade betyg och andra bedrägerier. Företaget har anmält fem personer till skiljedomstol och kräver skadestånd.

Nu går Amazon till attack mot fem personer som de anser har använt förbjudna metoder att manipulera kundbetyg och blåsa upp försäljning och royalties, skriver Publishers Weekly.

Eftersom brott mot reglerna Amazons plattform KDP (Kindle Direct Publishing) styrs av skiljedomsförfarande har Amazon skickat in sina klagomål till American Arbitration Association.

ANNONS

Det är fem personer som pekas ut för att ha erbjudit sina tjänster till andra författare och förlag på KDP. De fem ska ha hjälpt till att fixa höga betyg och positiva omdömen på olika böcker liksom använt förbjudna strategier för att manipulera Amazons system för att mäta läsning i prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

En av de utpekade ska ha erbjudit författare att nyttja ett nät av Amazonkonton för att blåsa upp författarnas siffror – i utbyte mot 40 procent av de royalty de då skulle tjäna.

Amazon anklagar en annan person för att ha skapat falska recensioner för sina böcker. Av de 956 recensioner som skrivits om The Learning Academys tolv titlar bedömde Amazon att hela 769 stycken var fejkade och därför plockades de bort. Men trots detta har förlaget fortsatt med sina metoder.

ANNONS

Det hela kan bli en dyr affär för personerna om skiljedomen går Amazons väg. Förutom en permanent avstängning från KDP vill Amazon exempelvis ha 430 000 dollar (motsvarande 3,4 miljoner kronor) i skadestånd från en av de anmälda.

– Det är bara en liten minoritet (av KDP:s författare och förlag) som deltar i bedrägliga aktiviteter. Dagens nyheter reflekterar ytterligare ett steg i våra pågående ansträngningar att skydda läsare och författare från individer som bryter mot våra regler och manipulerar de program som läsare och författare litar på, säger en talesman för Amazon.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.