Amazon kräver miljoner i skadestånd av utpekade bedragare

"Brossard, Canada - September 03, 2012: Money App icon on High Resolution screen of New iPad 3. The iPad is produced by Apple Computer, Inc."

Nätbokhandeln Amazon vill sätta stopp för manipulerade betyg och andra bedrägerier. Företaget har anmält fem personer till skiljedomstol och kräver skadestånd.

Nu går Amazon till attack mot fem personer som de anser har använt förbjudna metoder att manipulera kundbetyg och blåsa upp försäljning och royalties, skriver Publishers Weekly.

Eftersom brott mot reglerna Amazons plattform KDP (Kindle Direct Publishing) styrs av skiljedomsförfarande har Amazon skickat in sina klagomål till American Arbitration Association.

Det är fem personer som pekas ut för att ha erbjudit sina tjänster till andra författare och förlag på KDP. De fem ska ha hjälpt till att fixa höga betyg och positiva omdömen på olika böcker liksom använt förbjudna strategier för att manipulera Amazons system för att mäta läsning i prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

En av de utpekade ska ha erbjudit författare att nyttja ett nät av Amazonkonton för att blåsa upp författarnas siffror – i utbyte mot 40 procent av de royalty de då skulle tjäna.

Amazon anklagar en annan person för att ha skapat falska recensioner för sina böcker. Av de 956 recensioner som skrivits om The Learning Academys tolv titlar bedömde Amazon att hela 769 stycken var fejkade och därför plockades de bort. Men trots detta har förlaget fortsatt med sina metoder.

Det hela kan bli en dyr affär för personerna om skiljedomen går Amazons väg. Förutom en permanent avstängning från KDP vill Amazon exempelvis ha 430 000 dollar (motsvarande 3,4 miljoner kronor) i skadestånd från en av de anmälda.

– Det är bara en liten minoritet (av KDP:s författare och förlag) som deltar i bedrägliga aktiviteter. Dagens nyheter reflekterar ytterligare ett steg i våra pågående ansträngningar att skydda läsare och författare från individer som bryter mot våra regler och manipulerar de program som läsare och författare litar på, säger en talesman för Amazon.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL