Hundratals fejkade konton ger böcker toppbetyg på Boktipset.se – och Adlibris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Betygen på böckerna på Adlibris kommer från systersajten Boktipset.se, en av Sveriges största bokcommunities. Men Boktugg kan avslöja att de fått problem med hundratals fejkade profiler avsedda att ge vissa titlar toppbetyg. Ett förlag planerar en polisanmälan.

– Vi känner till att det förekommit misstänkt fusk med betyg på Boktipset.se och vi har just nu en diskussion internt om hur vi ska hantera det, säger Johan Kleberg, VD på Adlibris.


ANNONS


I takt med att vi allt större utsträckning rådfrågar på nätet om allt från hotell till böcker, ökar också möjligheten för konsumenterna att delta i rankingprocessen. Tiden då betyg för litterära verk enbart bestod i plus och getingar i en papperstidning försvann för en mindre evighet sen. När vår digitala livsstil expanderar okontrollerat öppnas möjligheten för var och en att tycka till på sajter och i social media. Detta ger en storleksmässig obgreppbarhet men också nya dimensioner och möjligheter. Bokslukaren kan fördjupa sitt engagemang i läsningen och för bokbranschen blir höga betyg och poäng en sorts indirekt marknadsföring.
Detta är en mångfacetterad funktion. Konsumentens läsande och engagemang blir en egen motor för att lyfta fram böcker och författare för andra. Uppkomna webrum kan verka som plattform för gemenskap och diskussion samt en del av bokens fortlevnad. I kontrast till traditionella recensioner kan här en enda recensents subjektiva tyckande vägas mot en större massas demokratiska åsikt.
Men mitt framför våra ögon gräver systemet också sin egen fallgrop: På vissa sajter kan man skapa ett obegränsat antal anonyma identiteter. Detta kan i sin tur – i ena eller andra syftet – användas för att under kort tid lägga en stor mängd röster på ett och samma verk. Det skulle kunna röra sig om att med fulspel för egen del öka framgång och vinst, men lika gärna bero på sabotage för någon annan.

Comunityt boktipset.se startades 2009 av Bonniers. Den bokintresserade kan skaffa ett konto och delta i betygsättandet av böcker man läst. Vice versa kan någon annan få upp ögonen för en bok eller för den delen avskräckas från läsning. Sajten erbjuder utöver enbart rankingfunktionen forum för diskussioner, möjligheten att blogga samt följa andra medlemmars läsvanor. Det är helt kostnadsfritt att vara med och sajten går till stor del ut på att medlemmarna själv “driver” den genom sitt engagemang. Boktipset.se ligger sedan några år tillbaka under Bonnierägda nätbokhandeln Adlibris.

Och – det är dessa snittbetyg som numera visas upp på Adlibris nätbokhandel. Den kund som vill sätta betyg på en bok de köpt och läst uppmanas att bli medlem på Boktipset.se för att göra detta. Därför är det extra allvarligt att man utsatts för bedrägeriförsök.

Enkelt att skapa falska profiler på Boktipset.se

ANNONS

Det är lätt att skapa ett konto på boktipset.se. Man uppger mail, namn, om man är kvinna eller man och födelsedata. På så vis är det också enkelt att skapa många anonyma konton på kort tid.
När boktugg spanar in listan för denna veckas högst betygsatta böcker finner vi att en relativt okänd författare förekommer med flera böcker bredvid namn som Jonas Gardell, Jojo Moyes, Elena Ferrante och Hjalmar Söderberg.
Går vi in och granskar några av de medlemmar som betygsatt just den författarens böcker, finner vi att flera av dem varit inne och betygsatt i runda slängar 40-70 böcker på ungefär 10 minuter. Alla böcker har fått betyget 1-3 förutom de 3-4 böcker som är skrivna av den specifika författaren. De böckerna har istället fått betyg i den högre delen av skalan. Misstanken om att något inte står rätt till förstärks av att det i princip uteslutande är faktaböcker om länder och resmål som i övrigt är betygsatta av dessa medlemmar. Det känns helt enkelt otroligt att Nisse i Hult skulle vilja betygsätta 65 böcker om tyskland, lettland och turkiet samt fyra skönlitterära av just en och samma författare på en kvart. Ännu mer otroligt blir det när Vera i granngården gör det samma stunden efter åtföljd av flera andra.

Det här har fått flera i branschen att reagera. Inte minst en del förlag som fått se sina böcker få låga betyg av fejkprofilerna. Dessa låga betyg är sannolikt tänkta att dölja toppbetygen så att de ska framstå som än mer exklusiva och trovärdiga. En av förläggarna planerar en polisanmälan.

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, för att inte säga rent bedrägligt, när de sociala mediasystemen missbrukas avsiktigt. Eftersom vi ser ett tydligt mönster i den misstänkt fejkade betygssättningen, är vi just nu i kontakt med polisens utredare för att göra en anmälan, säger Hans-Olov Öberg, förlagschef Kalla Kulor Förlag.

Adlibris har fått tips om märkliga betyg och konstiga profiler som verkar fejkade. Den senaste veckan när vi jobbat med storyn har Boktugg också noterat att Adlibris verkar ha raderat ett antal av dessa konton och därmed de fejkade betygen, men nya har också tillkommit.

Fejkbetyg-pa-Adlibris
Här resultatet av många timmars arbete. Hundratals fejkprofiler, tillsammans med en del äkta, har gett boken ett snittbetyg på fyra stjärnor på Adlibris sajt. Att hela 377 personer betygsatt boken tyder förstås på att den har sålt mycket och är populär.

Adlibris VD Johan Kleberg bekräftar i ett mail uppgifterna om misstänkt fusk på boktipset.se och skriver att man har problemet uppe för diskussion.

Det är en viktigt diskussion. Vad händer om någon försöker sko sig på ett ohederligt sätt genom att utnyttja röstningens kryphål? Att skapa en mängd konton under påhittade namn är inte svårt. Då hjälper det inte även om sajten skulle ha en spärr så att man bara kan rösta en gång per bok. Böcker framröstade till höga betyg genom fusk vilseleder läsaren/konsumenten och skapar en ohederlig konkurrens med andra författare och förlag. Plötsligt finns grunder för att ifrågasätta trovärdigheten ur ett konstumentperspektiv. I den kedja av parter som finns runt en bok kan falska betyg skada förtroendet för både återförsäljare, förlag och andra inblandade. Vi förväntar oss helt enkelt ärlighet. Fuskas det medvetet med betygen kan bokbranschen stå inför ett stort problem som färgar flera instanser.

Det finns alternativ till systemet som ger tillgång till fritt skapande av låtsaskonton. På bokus.com är medlemskontot knutet till dina personuppgifter som kund. På så vis begränsas möjligheten för anonyma fejkkonton. Jessica Thomé, chef för försäljning och e-handel på bokus och akademibokhandlen, menar att bokus inte haft några problem med fusk angående betygen 1-5. Fler specifika personuppgifter verkar sålunda vara ett sätt att minska fuskrisken men ändå kunna behålla funktionen att läsarens specifika omdöme spelar roll.


ANNONS


Vem som för vem bakom ljuset är inte huvudpoängen. Systemet kan uppenbarligen användas för olika sorters bedrägeri. Misstanken att en författare eller möjligtvis ett förlag skulle vara skyldig till de avslöjade fejkkontona ligger nära till hands, men det skulle lika gärna kunna röra sig om sabotage utifrån. Oavsett uppsåt är det viktigt att granska falskspelets utrymme och finna lösningar för att stoppa det innan det breder ut sig över branschen i takt med att nätet växer.

Läs även:

Amazon stämmer sajter som säljer positiva recensioner på Amazon >>

Krönika: Varje fejkat betyg sänker förtroendet för Boktipset >>

Fotnot: Vi har valt att inte hänga ut den författare som har böcker med misstänkt fejkade betyg, därför har vi maskerat omslagen på bilderna ovan. Vi har även sökt hen för en kommentar men inte fått något svar.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …