Hundratals fejkade konton ger böcker toppbetyg på Boktipset.se – och Adlibris

Betygen på böckerna på Adlibris kommer från systersajten Boktipset.se, en av Sveriges största bokcommunities. Men Boktugg kan avslöja att de fått problem med hundratals fejkade profiler avsedda att ge vissa titlar toppbetyg. Ett förlag planerar en polisanmälan.

– Vi känner till att det förekommit misstänkt fusk med betyg på Boktipset.se och vi har just nu en diskussion internt om hur vi ska hantera det, säger Johan Kleberg, VD på Adlibris.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

I takt med att vi allt större utsträckning rådfrågar på nätet om allt från hotell till böcker, ökar också möjligheten för konsumenterna att delta i rankingprocessen. Tiden då betyg för litterära verk enbart bestod i plus och getingar i en papperstidning försvann för en mindre evighet sen. När vår digitala livsstil expanderar okontrollerat öppnas möjligheten för var och en att tycka till på sajter och i social media. Detta ger en storleksmässig obgreppbarhet men också nya dimensioner och möjligheter. Bokslukaren kan fördjupa sitt engagemang i läsningen och för bokbranschen blir höga betyg och poäng en sorts indirekt marknadsföring.
Detta är en mångfacetterad funktion. Konsumentens läsande och engagemang blir en egen motor för att lyfta fram böcker och författare för andra. Uppkomna webrum kan verka som plattform för gemenskap och diskussion samt en del av bokens fortlevnad. I kontrast till traditionella recensioner kan här en enda recensents subjektiva tyckande vägas mot en större massas demokratiska åsikt.
Men mitt framför våra ögon gräver systemet också sin egen fallgrop: På vissa sajter kan man skapa ett obegränsat antal anonyma identiteter. Detta kan i sin tur – i ena eller andra syftet – användas för att under kort tid lägga en stor mängd röster på ett och samma verk. Det skulle kunna röra sig om att med fulspel för egen del öka framgång och vinst, men lika gärna bero på sabotage för någon annan.

Comunityt boktipset.se startades 2009 av Bonniers. Den bokintresserade kan skaffa ett konto och delta i betygsättandet av böcker man läst. Vice versa kan någon annan få upp ögonen för en bok eller för den delen avskräckas från läsning. Sajten erbjuder utöver enbart rankingfunktionen forum för diskussioner, möjligheten att blogga samt följa andra medlemmars läsvanor. Det är helt kostnadsfritt att vara med och sajten går till stor del ut på att medlemmarna själv “driver” den genom sitt engagemang. Boktipset.se ligger sedan några år tillbaka under Bonnierägda nätbokhandeln Adlibris.

Och – det är dessa snittbetyg som numera visas upp på Adlibris nätbokhandel. Den kund som vill sätta betyg på en bok de köpt och läst uppmanas att bli medlem på Boktipset.se för att göra detta. Därför är det extra allvarligt att man utsatts för bedrägeriförsök.

Enkelt att skapa falska profiler på Boktipset.se

Det är lätt att skapa ett konto på boktipset.se. Man uppger mail, namn, om man är kvinna eller man och födelsedata. På så vis är det också enkelt att skapa många anonyma konton på kort tid.
När boktugg spanar in listan för denna veckas högst betygsatta böcker finner vi att en relativt okänd författare förekommer med flera böcker bredvid namn som Jonas Gardell, Jojo Moyes, Elena Ferrante och Hjalmar Söderberg.
Går vi in och granskar några av de medlemmar som betygsatt just den författarens böcker, finner vi att flera av dem varit inne och betygsatt i runda slängar 40-70 böcker på ungefär 10 minuter. Alla böcker har fått betyget 1-3 förutom de 3-4 böcker som är skrivna av den specifika författaren. De böckerna har istället fått betyg i den högre delen av skalan. Misstanken om att något inte står rätt till förstärks av att det i princip uteslutande är faktaböcker om länder och resmål som i övrigt är betygsatta av dessa medlemmar. Det känns helt enkelt otroligt att Nisse i Hult skulle vilja betygsätta 65 böcker om tyskland, lettland och turkiet samt fyra skönlitterära av just en och samma författare på en kvart. Ännu mer otroligt blir det när Vera i granngården gör det samma stunden efter åtföljd av flera andra.

Det här har fått flera i branschen att reagera. Inte minst en del förlag som fått se sina böcker få låga betyg av fejkprofilerna. Dessa låga betyg är sannolikt tänkta att dölja toppbetygen så att de ska framstå som än mer exklusiva och trovärdiga. En av förläggarna planerar en polisanmälan.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

– Det är naturligtvis väldigt bekymmersamt, för att inte säga rent bedrägligt, när de sociala mediasystemen missbrukas avsiktigt. Eftersom vi ser ett tydligt mönster i den misstänkt fejkade betygssättningen, är vi just nu i kontakt med polisens utredare för att göra en anmälan, säger Hans-Olov Öberg, förlagschef Kalla Kulor Förlag.

Adlibris har fått tips om märkliga betyg och konstiga profiler som verkar fejkade. Den senaste veckan när vi jobbat med storyn har Boktugg också noterat att Adlibris verkar ha raderat ett antal av dessa konton och därmed de fejkade betygen, men nya har också tillkommit.

Fejkbetyg-pa-Adlibris
Här resultatet av många timmars arbete. Hundratals fejkprofiler, tillsammans med en del äkta, har gett boken ett snittbetyg på fyra stjärnor på Adlibris sajt. Att hela 377 personer betygsatt boken tyder förstås på att den har sålt mycket och är populär.

Adlibris VD Johan Kleberg bekräftar i ett mail uppgifterna om misstänkt fusk på boktipset.se och skriver att man har problemet uppe för diskussion.

Det är en viktigt diskussion. Vad händer om någon försöker sko sig på ett ohederligt sätt genom att utnyttja röstningens kryphål? Att skapa en mängd konton under påhittade namn är inte svårt. Då hjälper det inte även om sajten skulle ha en spärr så att man bara kan rösta en gång per bok. Böcker framröstade till höga betyg genom fusk vilseleder läsaren/konsumenten och skapar en ohederlig konkurrens med andra författare och förlag. Plötsligt finns grunder för att ifrågasätta trovärdigheten ur ett konstumentperspektiv. I den kedja av parter som finns runt en bok kan falska betyg skada förtroendet för både återförsäljare, förlag och andra inblandade. Vi förväntar oss helt enkelt ärlighet. Fuskas det medvetet med betygen kan bokbranschen stå inför ett stort problem som färgar flera instanser.

Det finns alternativ till systemet som ger tillgång till fritt skapande av låtsaskonton. På bokus.com är medlemskontot knutet till dina personuppgifter som kund. På så vis begränsas möjligheten för anonyma fejkkonton. Jessica Thomé, chef för försäljning och e-handel på bokus och akademibokhandlen, menar att bokus inte haft några problem med fusk angående betygen 1-5. Fler specifika personuppgifter verkar sålunda vara ett sätt att minska fuskrisken men ändå kunna behålla funktionen att läsarens specifika omdöme spelar roll.

Vem som för vem bakom ljuset är inte huvudpoängen. Systemet kan uppenbarligen användas för olika sorters bedrägeri. Misstanken att en författare eller möjligtvis ett förlag skulle vara skyldig till de avslöjade fejkkontona ligger nära till hands, men det skulle lika gärna kunna röra sig om sabotage utifrån. Oavsett uppsåt är det viktigt att granska falskspelets utrymme och finna lösningar för att stoppa det innan det breder ut sig över branschen i takt med att nätet växer.

Läs även:

Amazon stämmer sajter som säljer positiva recensioner på Amazon >>

Krönika: Varje fejkat betyg sänker förtroendet för Boktipset >>

Fotnot: Vi har valt att inte hänga ut den författare som har böcker med misstänkt fejkade betyg, därför har vi maskerat omslagen på bilderna ovan. Vi har även sökt hen för en kommentar men inte fått något svar.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.