ANNONS

Stefan Einhorn. Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Bokrecension: Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kan en stor förändring börja med ett litet steg, och vilken sorts värld vill du lämna efter dig till dina barn? Stefan Einhorn reder ut begreppen i en liten, men fin bok. 

Konsten att göra skillnad – en liten bok om vårt stora ansvar
Stefan Einhorn
Bokförlaget Forum


ANNONS


Genren självhjälpsböcker växer varje år. Finns det ingen botten i sjön? Nej, det verkar inte så. Hur många varianter som än ges ut, tycks det finnas utrymme för ännu fler, och när en bok slår igenom kommer det tio till på samma ämne bara några månader senare.


ANNONS


Frågan vi behöver ställa oss är förstås varför vi sätter sådan tilltro till alla dessa böcker som lovar att göra oss till bättre säljare och bättre föräldrar, lite hälsosammare och smalare än året innan, och med mer mindfulness på schemat … Nej, frågan är inte ställd ironiskt. Jag undrar verkligen om, och hur, de här böckerna kan hjälpa mig.

Frågan visar sig nästan omöjlig att besvara och den uppmärksamma läsaren inser naturligtvis lika fort som jag att det beror på vad författaren lägger in i det. En bok som Stefan Einhorns Konsten att göra skillnad blir knappast en vattendelare mellan förr och nu, mellan passivitet och handling, utan puttrar på rätt behagligt från början till slut, men trots det tror jag de flesta slår ihop pärmarna med en sorts nyfödd kraft.

Han samlar fint ihop ett urval belysande exempel på hur vi ställer oss till vår omgivning, och vad vi kan göra för att världen ska bli lite vänligare, och lite bättre. Utgångspunkten handlar om vad en enda människa kan göra för att påverka denna, ibland till synes oändligt stora värld. Är det inte idiotiskt att försöka göra något, som en enda individ?

Nej, frågan är så klart fel ställd. Vad vi vill veta är: Vad händer om ingen gör något?

Vi får tydliga exempel på vad en enskild individ bevisligen kan göra, och tar del av ett par olika scenarier som visar hur framtiden kan se ut beroende på hur vi handlar.

Det är inte tal om några djupdykningar i forskning, eller aktivism, utan mer ett stillsamt betraktande av sakernas tillstånd – och det kanske viktigaste av allt blir väl den där avgörande variabeln som alla dessa filosofiska böcker siktar efter: Får jag syn på mig själv i allt det här som berättas, och vad säger då mina tankar om vem jag är? Finns det en diskrepans mellan den jag tror att jag är, och den jag egentligen är, och sätter boken ljuset på precis den klyftan mellan tro och verklighet? Ser jag plötsligt vad jag kan göra för att ta steget mot att bli mer som jag vill vara, även när vardagens stress kommer över mig?

Om boken du håller i gör allt detta, så har den nått fram, oavsett hur förankrad den är i forskning eller hur många sidor som bläddrats förbi. Jag tycker Einhorn fångar upp trådarna runt våra liv på ett fint sätt, och boken kommer utan tvekan få dig att dra ett par paralleller mellan livets ibland rätt grå dagar och de vackra förändringar en del människor lyckats skapa för många, många individer i sin omgivning, genom små insatser. Vilken värld vill vi lämna bakom oss, och vad kan vi göra för att ta oss i den riktningen?

Ibland behöver det inte vara så svårt att få syn på sig själv och se vad man kan åstadkomma. Och då kanske man också blir en människa som är mer som man vill vara, på en nivå som ligger långt bortom aktivism och storslagna handlingar, där man börjar på mikronivå med att förändra en liten sak, som senare visar sig förändra en stor sak …

Stefan Einhorns bok är enkel och snabbläst, men med det inte sagt att den inte bär något särskilt med sig. Det räcker som sagt med en enda insikt för att du verkligen ska ta dig över krönet och påbörja en ny resa, om det är vad du vill. Att varje resa börjar med ett enda litet steg är något som är enkelt att göra sig lite löjlig över, mest eftersom det är en sådan uppenbar sanning, men det är likväl just en sanning.

Om du på riktigt bär med dig tanken på vilken sorts värld du vill lämna efter dig, under dygnets alla timmar, så har du också förändrat något hos dig själv när du svarar på allt livet kastar mot dig … och det är väl inte så illa?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL