ANNONS

Bästsäljande trilogi av Justin Cronin blir tv-serie – och fjärde bok

Justn Cronin har under tio år skrivit om vampyrliknande varelser. Arkivbild: Willy Sanjuan.

Litteraturprofessorn Justin Cronin fick ett dundrande genombrott med sin trilogi om en apokalyptisk katastrof, som inleddes med Flickan från ingenstans. Nu har böckerna om de vampyrliknande varelserna blivit tv-serie – och han jobbar på en fjärde bok.

– Min enda uppgift har varit att applådera och titta på. Jag är romanförfattare, jag kan inte skriva tv- eller filmmanus, säger Cronin till TT.

Hans tre tegelstenstjocka böcker spänner över århundraden. Flickan från ingenstans, De första tolv och Spegelstaden skildrar hur en forskningsenhet experimenterar med ett farligt virus för att försöka hitta ett botemedel mot världens sjukdomar. En ung flicka blir försökskanin. Men experimenten misslyckas och utlöser en apokalyptisk katastrof: man råkar skapa ”viraler”, vampyrliknande varelser som snabbt förstör jorden.

– Jag har alltid varit intresserad av vampyrmytologin, men jag ville inte skriva om den eleganta vampyren, viralerna är mer monster, de är verkligare, och de bär på ett virus som är en fruktansvärd sjukdom.

Trilogin har nu blivit en tv-serie som visas på Fox TV. Cronins mål var att skildra det som händer i framtiden, efter det att vampyrepidemin har börjat slå ut jordens befolkning. Men början av boken utspelas i nutid, ”år noll”, och skildrar vad som orsakar epidemin.

ANNONS

– Första säsongen tar upp ungefär en tredjedel av den första boken, fram till det som är ett stort hopp i tiden.

Böckernas stora tidshopp har varit en av utmaningarna i filmatiseringen. Men Cronin har inte haft några invändningar mot de stora förändringarna som har gjorts.

– Det är inte mitt jobb. Jag har mera varit någon som intresserat har tittat på. Jag har aldrig haft någonting att göra med tv-industrin tidigare, och den är verkligen annorlunda. Jag har all sympati i världen för dem som är ansvariga för serien.

Justin Cronin har arbetat med den här historien i över tio år, och det var svårt för honom att sätta punkt. Nu förbereder han därför en fjärde bok, där han vänder tillbaka i tiden.

– Det finns vissa händelser i ”The passage” som jag vill återknyta till, och det finns läsare som har frågat efter det. Men först ska jag skriva färdigt den bok jag håller på med nu, säger han och berättar att han skriver i en helt annan genre.

Men han tar god tid på sig, även om han nu har slutat heltidsjobbet som litteraturprofessor, och bara håller i en del undervisning.

– Varje bok tar runt två och ett halvt år. Jag kan inte få ur mig så många sidor per dag.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Fakta om Justin Cronin

Född: 1962 i New England.
Bor: Houston, Texas.
Karriär: Justin Cronin fick sitt internationella genombrott med Flickan från ingenstans (The passage) år 2010. Även uppföljarna De första tolv (The twelve) och Spegelstaden (The city of mirrors) blev bästsäljare. Han har också skrivit Mary and O’Neil för vilken han tilldelades PEN/Hemingway Award.

Böcker av Justin Cronin


De första tolv

De första tolv


Spegelstaden

Spegelstaden


Mary och O'Neil

Mary och O'Neil

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL