Preliminärt omslag till Boken om Alga. Bokomslag: Fandrake. Bakgrund: Istock

Fandrake gör bok om Alga – och sällskapsspel säljer bra i bokhandeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I höst släpps en bok om spelförlaget Alga och deras klassiska sällskapsspel som är populära än idag. Dessutom berättar Alga att bokhandeln blir en allt viktigare försäljningskanal.

Förlaget Fandrake drivs av Jimmy Wilhelmsson och Orvar Säfström och de beskriver sig som ett retroförlag. Under 2018 släppte de böckerna Mutant, Boken om rock och Serietidningsreklam!. Näst på tur står en bok om spelförlaget Alga, som genom åren har gett ut spelklassiker som Den försvunna diamanten, Monopol, Bondespelet, Finans och Sjörövarön.

– Det vi insett är att upphovspersonerna sällan lyfts fram och att mängder av roliga anekdoter aldrig uppdagats. Det är dags att någon tar tag i detta på allvar innan det gått alldeles för lång tid, säger Fandrakes vd och medgrundare Orvar Säfström i ett pressmeddelande.

Boken om Alga kommer att skrivas av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson tillsammans med kulturjournalisten Ika Johannesson, som till vardags bland annat är programledare för Kulturnyheterna i SVT. Releasedatum blir före julhandeln 2019, men boken ska enligt uppgift kunna förhandsbeställas hos förlaget redan i vår.

Annika Furuvik. Foto: Pressbild/Alga

– På Alga tycker vi det är jätteroligt att någon tar tag i det här. Fandrake har tidigare släppt helt fantastiska böcker om svensk populärkultur, så vi känner oss hedrade, säger Annika Furuvik, marknads- och produktansvarig på Alga och som har arbetat på företaget sedan 1985.

– Det kommer inte att bli en renodlad historiebok om Alga, utan den kommer vara full med anekdoter och roliga historier, säger Annika till Boktugg. Det blir som ett slags kvitto på vad vi har gjort under alla dessa år. Vi som företag har flyttat ett antal gånger och varit dåliga på att spara information, så det ska bli väldigt spännande att se vad de hittar.

Hur mår produktkategorin sällskapsspel idag?
– Intresset för analoga spel har ökat de senaste åren. Det går jättebra för de allra flesta, och vi är väldigt nöjda, säger Annika.

Sällskapsspelet Den försvunna diamanten. Foto: Alga

Algas klassiker som till exempel Den försvunna diamanten säljer alltid bra och ligger på en stabil nivå. Sedan kan såklart enstaka nyheter också bli storsäljare. Spelet GW:s brott med Leif GW Persson blev en sådan megahit förra året.

Idag säljs cirka 25–30 procent av Algas sällskapsspel online. Försäljning via nätet och i bokhandlar ökar, medan övrig handel minskar något.

– Bokhandeln har blivit duktigare och duktigare på att lyfta spel i sina butiker, säger Annika.

Leksaksaffärer får det allt tuffare idag vilket inte minst Top Toys konkurs är en indikation på.

– Fackhandeln har det överlag tufft idag. För Algas del så kompenserar vi tappet på fackhandeln genom att försäljningen online och i bokhandeln ökar. En del leksakskedjor har också satsat mycket på egna spel vilket såklart har påverkat vår försäljning i de kanalerna på en viss typ av spel.

GW:s brott är en ny spelsuccé. Foto: Alga

I höstas hade Alga ett samarbete med Akademibokhandeln som gick ut på att bokhandelskedjan i cirka två månader exklusivt fick sälja de båda spelen GW:s brott och Vilket hundkaos (med Anders Bagge), innan spelen släpptes på resten av marknaden.

– Vi ville göra något tillsammans med Akademibokhandeln för att boosta de här spelen. En sådan exklusiv deal blir en gemensam satsning, det gynnar båda parter och är ett sätt att bli lite starkare. Akademibokhandeln är duktiga och professionella, och vi kommer säkert att göra fler samarbeten med dem – eller med någon annan partner, säger Annika Furuvik.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.