ANNONS

Tufft år för danska Gyldendal – halverade vinsten 2018

Morten Hesseldahl, VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Foto: Robin Skjoldborg

Danmarks största förlag hade ett tufft 2018. Omsättningen minskade och vinsten halverades. Konkurrenten Lindhardt og Ringhof växte däremot och gjorde rekordresultat, skriver danska Politiken.

Förlagskoncernen Gyldendal har ungefär samma position i Danmark som Bonnierförlagen har i Sverige. Omsättningen minskade 2018 till 854 miljoner danska kronor (jämfört med 863 milj 2017). Vi låter bli att räkna om beloppen till svenska kronor i denna artikel men nuvarande kurs är ca 1,40 så det motsvarar nästan 1,2 miljarder i svenska riksdaler.

ANNONS

Framför allt har lönsamheten minskat. Resultatet mer än halverades från 45 miljoner DKK 2017 till 21 miljoner 2018. Jämför man sedan med de två åren dessförinnan är trenden ännu sämre – resultat 2015: +64 milj och 2016: +76 milj.

– Resultatet för 2018 är positivt, men inte överdrivet vackert, säger Morten Hesseldahl, ny VD för Gyldendal, till Politiken.

Det dåliga resultatet beror på nedskrivningar av lagret men även ett par bästsäljare som inte sålde lika bra som man hade hoppats. Gyldendal förväntar sig att 2019 inte heller kommer att gå till historien som ett lysande år, men att resultatet blir i nivå med 2018.

För Danmarks näst största förlag Lindhardt og Ringhof (som är en del av Egmontkoncernen) var 2018 bättre. Omsättningen landade på 391 miljoner danska kronor och vinsten 18,6 miljoner var det bästa i förlagets historia, trots fortsatt stora investeringar i digital utgivning och internationell expansion. Förutom en kraftigt ökad utgivning i Sverige och resten av Norden satsar digitalförlaget Saga på Tyskland, Nederländerna, Spanien, Portugal och Polen.

– Vår omsättning har återigen ökat med 10 procent. År för år ökar vi utgivningen och har under 2018 gett ut mer än en bok i timmen om man räknar alla länder och format, säger Lindhardt og Ringhofs VD Lars Boesgaard till Politiken.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Däremot skrivs det i artikeln ingenting om hur det har gått för Politikens eget bokförlag. Vi läser på annat håll att hela JP/Politiken-koncernen ökade sin omsättning 2018 – med sex miljoner danska kronor till totalt 2,76 miljarder danska kronor (vinst 262 miljoner kr). Digitala tidningsprenumerationer (+30 procent) är en del av framgången, skriver Kristeligt Dagblad. Politiken köpte i slutet av förra året sista delen av nätbokhandeln Saxo.com och driver i Sverige förlaget Polaris.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se