fbpx

Kortromanen av John Ajvide Lindqvist bakom Guldbagge-belönade filmen Gräns

Filmen Gräns, baserad på en novell av författaren John Ajvide Lindqvist, vann sex Guldbaggar, bland annat för bästa film. Foto: Pressbild/Film i Väst.

I veckan blev det storslam på Guldbagge-galan för filmen Gräns. Men redan i höstas gav Ordfront ut novellen som filmen baseras på som en kortroman av John Ajvide Lindqvist. Så här har det gått.

Ifall du missade Guldbagge-galan på tv (och i media därefter) så var en av förhandsfavoriterna filmen Gräns som bland annat vann pris för bästa film. Hela sex av nio priser plockade trolldramat hem, däribland bästa film, bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvudroll.

ANNONS

Gräns är alltså en svensk långfilm, som hade premiär 31 augusti 2018. Filmens regissör är Ali Abbasi som även skrivit manus tillsammans med novellförfattaren och Isabella Eklöf. Filmen bygger på en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist och huvudrollen spelas av Eva Melander. Gräns fick sin premiär i Un Certain regard-sektionen på Cannes filmfestival där den utsågs till bästa film.

Tre dagar före biopremiären släpptes en bok på Ordfront förlag: Gräns av John Ajvide Lindqvist. Så vad är mer passande än att ta ett snack med förlagschefen på Ordfront, Pelle Andersson?

Novellen som blev en film och en kortroman.

Berätta hur det kom sig att ni gav ut Gräns, det är ju ett udda format?
– Gräns är ju en långnovell ur Johns novellsamling Pappersväggar som vi gav ut redan 2006. Så när vi hörde talas om filmatiseringen gjorde vi denna nya version där den fick fungera som en kortroman med nytt förord av John – vi hade ett nära samarbete med Triart om omslaget och vi var mycket nöjda, säger Pelle Andersson.

Är omslaget från filmen eller eget? Hur har ni jobbat för att nyttja den i marknadsföringen av boken?
– Omslaget är en av de tidiga versionerna av filmaffischen – eftersom vår bok var tvungen att gå till tryck innan filmaffischen så var den ett roligt sommarjobb … så vi hoppas det har lyft och återaktualiserat novellen – som är kanske den bästa novell John har skrivit.

Har ni märkt någon effekt på bokförsäljningen i samband med Guldbaggegalan, förhandsskriverierna samt prisutdelningen?
– Kopplingen mellan filmen och novellen har inte varit supertydlig i alla led – så vi har inte haft ett superuppsving. Vi har sålt helt okej, men kunde ha sålt mer.

Hur går det annars med John Ajvide Lindqvists övriga böcker? Någon ny på gång? Ni släppte ju även Misslyckas igen, misslyckas bättre : anteckningar om skräck och skrivande i höstas, hur har den gått?
– John har alltid något nytt på gång och skriver just nu på en fantastisk roman – men som kommer att dröja till cirka 2020 innan den kan lanseras. Och vi är ju alltid mycket nöjda med det som John gör – inte minst försäljningsmässigt – det har trots det smala ämnet gått bra för oss med Misslyckas igen, misslyckas bättre. Det är ju en bok, precis som Gräns, som vi gjort för att också sälja över tid. Inte böcker som ska sälja massor just den närmaste tremånadersperioden, utan precis som böcker som Konsten att döda eller Skriv som en nobelpristagare kan sälja sina 4 000-5 000 ex på ett par års sikt, säger Pelle Andersson.

Boktuggs digitala höstkatalog – ute nu!

Här är förresten alla utmärkelser som Gräns fick på Guldbagge-galan:
Bästa film: ”Gräns”, producenter Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson, Petra Jönsson
Bästa kvinnliga huvudroll: Eva Melander för ”Gräns”
Bästa manliga biroll: Eero Milonoff för ”Gräns”
Bästa ljud/ljuddesign: Christian Holm: ”Gräns”.
Bästa mask/smink: Göran Lundström, Pamela Goldammer och Erica Spetzig: ”Gräns”.
Bästa visuella effekter: Peter Hjort, Mikael Windelin och Christian Sjöstedt: ”Gräns”.

Fotnot: En annan film baserad på en bok som vann priser på Guldbaggegalan var Tårtgeneralen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som vann Publikens pris och Bästa kostym (den släpptes för övrigt på nytt som pocket med filmomslag förra året). Däremot blev filmen Unga Astrid (om Astrid Lindgrens ungdomsår) utan Guldbagge trots fyra nomineringar.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny