ANNONS

Fortsätt läsa högt även efter att barnen börjat skolan – Högläsningens dag 1 februari

Den 1 februari är det Högläsningens dag. Passa på att ordna fredagsmys med en bok! Foto: Istock

Många slutar läsa högt för sina barn när barnen själva lärt sig läsa, visar en amerikansk studie som publiceras lagom till World Read Aloud Day den 1 februari 2019.

Allt fler amerikanska föräldrar har insett vikten av högläsning, rapporterar Publishing Perspectives. Men högläsningen peakar vid 5 års ålder, för att därefter dala rejält. Efter att barnen börjar läsa själva i 6–8-årsåldern slutar de flesta föräldrar att läsa högt. Det visar den amerikanska undersökningen Kids & Family Reading Report, som förlaget Scholastic genomför vartannat år.

ANNONS

Kids & Family Reading Report baseras på en undersökning där amerikanska familjer, både barn och vuxna, får besvara frågor om läsvanor. Denna gång har man tittat närmare på högläsning, och överlag syns en positiv utveckling bland amerikanernas högläsningsvanor.

30 procent av föräldrarna läser högt redan under sina barns tre första månader, en ökning med 50 procent sedan 2014. 73 procent börjar med högläsning före barnens ettårsdag. 55 procent av familjerna svarade att de läser högt 5 till 7 dagar i veckan innan barnen fyller 6 år. Men därefter händer något: för barn 6–8 år sjunker siffran till 45 procent, för barn 9–11 år 21 procent och för barn 12–14 år läser bara 7 procent av familjerna högt 5 till 7 dagar i veckan.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu! Hitta tidigare utgåvor här.

I rapporten skriver Scholastic att högläsning är viktigt även efter att barnen lärt sig läsa, inte bara för att stärka och hålla igång läsförmågan men också för gemenskapens och relationens skull. Kids & Family Reading Report kan läsas i sin helhet här.

Vi skrev om samma undersökning när den genomfördes förra gången år 2017, då man bland annat tittade på hur mycket barnen själva läser, läslust och favoritböcker.

Passande nog infaller på fredag 1 februari World Read Aloud Day, en återkommande dag för att uppmärksamma högläsning. Bakom initiativet står välgörenhetsorganisationen LitWorld, som arbetar för läskunnighet världen över. Dagen är inte särskilt välkänd i Sverige, men den som är intresserad kan läsa mer om initiativet här och hämta inspiration under hashtaggen #WorldReadAloudDay i sociala medier.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se