Blir tv-serie: Dimön-trilogin av Mariette Lindstein

Författaren Mariette Lindstein har skrivit trilogin om Dimön som sålts till 13 länder och ska bli tv-serie 2020. Foto: Adde Halmstad.

Producenten bakom Maria Wern-serien har köpt rättigheterna till trilogin om sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Böckerna ska förvandlas till en tv-serie i tre säsonger.

Två tv-producenter och en författare: Mia Jupp, Mariette Lindstein och Erika Edman.

– Jag har fått förfrågningar sedan första boken kom ut, men inte förrän Mia Jupp och Erika Edman kontaktade mig kändes det rätt. De brinner verkligen för böckerna. Vi inledde förhandlingar redan i somras och det kändes rätt från första början, säger Mariette Lindstein till Boktugg.

Nyheten om avtalet för tv-serien släpptes idag. Erika Edman och Good Eye Production har tecknat filmrättigheterna till den hyllade bokserien som består av böckerna Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn av Mariette Lindstein. Böckerna, som inspirerats av Mariettes egen tid som sektmedlem, har sålt 160 000 exemplar i Sverige och totalt över 250 000 exemplar. Rättigheter är sålda till 13 länder (utöver Sverige är det Storbritannien, Tyskland, Kanada, Norge, Finland, Litauen, Polen, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland, Irland och Skottland).

Själv är Mariette Lindstein nyss hemkommen från London där hon varit på en liten lanseringsturné.

Sekten på Dimön (Fog Island) släpptes på engelska 24 januari. Jag pratade på BBC Womans Hour, som har 4 miljoner lyssnare, och BBC London. Och så hade jag ett möte med mina filmproducenter. Jättekul. Samtidigt fick Fog Island många fina recensioner i brittiska tidningar och det känns verkligen stort att böckerna kommer ut på ett språk som kan läsas av så många, säger Mariette.

Åter till tv-serien. Tanken är att det ska bli tre säsonger, en för varje bok. Erika Edman har producerat sju säsonger av den framgångsrika kriminalserien Maria Wern, och i det här projektet samarbetar hon med den BAFTA-prisbelönade brittiska producenten Mia Jupp. Produktionen förväntas starta 2020.

– Det finns en global fascination för sekter och dess dynamiska krafter. Som ett komplement till den väletablerade Scandi Noir-genren, vill vi skapa en spännande thrillerserie där fokus ligger på de intrikata mekanismerna i det mänskliga psyket, konsekvenserna av hierarkier och grupptryck, och vad som händer med människor när de tvingas underordna sig en mäktig och karismatisk ledare. Vi älskar de komplexa huvudkaraktärerna Sofia Bauman och Franz Oswald, och att Mariettes böcker gör stor succé utomlands ger projektet en stark internationell plattform, säger Erika Edman och Mia Jupp i ett pressmeddelande.

– Det kändes rätt från första mötet med Erika Edman och Mia Jupp. De är riktiga powerkvinnor som förstår syftet med mina böcker och kommer att gestalta karaktärerna på rätt sätt. Jag ser verkligen fram emot vårt fortsatta samarbete, säger Mariette.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Du släpper en ny bok i april, berätta lite om den?
– Efter Dimön-trilogin (som är inspirerad av mitt eget liv) bestämde jag mig för att skriva en serie om sekters inflytande på samhället genom frontgrupper. De har skolor, ledarskapskurser och drogrehabiliteringscenter till exempel, under andra namn, och de finns överallt. Även här i Sverige. Så förra året släppte jag Vit krypta, vilket är första delen i den nya serien. Andra delen, Sprickor i jorden, kommer ut 17 april. Böckerna är thrillers och har ett ännu högre tempo än Dimön-serien. Men de är i allra högsta grad inspirerade av verkliga händelser. Kanske mer från min erfarenhet som högt uppsatt exekutiv i kyrkan.

Hur har ditt liv förändrats sedan du skrev första boken?
– Helt och hållet. Jag är författare och föreläsare på heltid nu. Av allt jag gör så är nog att föreläsa i skolor det jag älskar allra mest, säger Mariette.

Hon menar att det inte bara handlar om sekter utan liknande situationer i samhället: misshandelsförhållanden, mobbning, härskarteknik.

– Många av mina läsare känner igen sig i mina böcker, men kanske i en mindre extrem situation. Det finns också lärarhandledningar för mina böcker nu, och de används som undervisningsmaterial i vissa skolor. Det gör mig verkligen glad och jag är nog aldrig så lycklig som när jag pratar med en stor grupp elever.

För en som aldrig varit nära en sekt på allvar är det svårt att förstå vad det är som gör att folk dras in i sekter, oavsett om man är religiös eller ej.

– Jag tror mest att det är ungdomar och att det har att göra med att vara rastlös och söka en mening i livet, säger Mariette Lindstein.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Många tror att det främst är inåtvända personer med dåligt självförtroende som dras in i sekter. Men det är ett stort missförstånd, menar hon.

– I verkligheten letar sekter efter utåtriktade individer som kan värva fler medlemmar. Det är inte du som väljer sekten, den väljer dig.

Än så länge är det inte klart vilken tv-kanal den nya serien kommer att sändas på.

– Jag är övertygad om att mina kompetenta producenter kommer att hitta rätt kanal, säger Mariette.

Vilka skådespelare kommer att spela huvudrollerna?
– Det vet jag inte ännu. Men man kan ju alltid fantisera, säger Mariette och skrattar.

Boktugg misstänker att Tom Cruise inte kommer att finnas på listan över kandidater.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.