fbpx

Blir tv-serie: Dimön-trilogin av Mariette Lindstein

Författaren Mariette Lindstein har skrivit trilogin om Dimön som sålts till 13 länder och ska bli tv-serie 2020. Foto: Adde Halmstad.

Producenten bakom Maria Wern-serien har köpt rättigheterna till trilogin om sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Böckerna ska förvandlas till en tv-serie i tre säsonger.

Två tv-producenter och en författare: Mia Jupp, Mariette Lindstein och Erika Edman.

– Jag har fått förfrågningar sedan första boken kom ut, men inte förrän Mia Jupp och Erika Edman kontaktade mig kändes det rätt. De brinner verkligen för böckerna. Vi inledde förhandlingar redan i somras och det kändes rätt från första början, säger Mariette Lindstein till Boktugg.

Nyheten om avtalet för tv-serien släpptes idag. Erika Edman och Good Eye Production har tecknat filmrättigheterna till den hyllade bokserien som består av böckerna Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn av Mariette Lindstein. Böckerna, som inspirerats av Mariettes egen tid som sektmedlem, har sålt 160 000 exemplar i Sverige och totalt över 250 000 exemplar. Rättigheter är sålda till 13 länder (utöver Sverige är det Storbritannien, Tyskland, Kanada, Norge, Finland, Litauen, Polen, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland, Irland och Skottland).

ANNONS

Själv är Mariette Lindstein nyss hemkommen från London där hon varit på en liten lanseringsturné.

Sekten på Dimön (Fog Island) släpptes på engelska 24 januari. Jag pratade på BBC Womans Hour, som har 4 miljoner lyssnare, och BBC London. Och så hade jag ett möte med mina filmproducenter. Jättekul. Samtidigt fick Fog Island många fina recensioner i brittiska tidningar och det känns verkligen stort att böckerna kommer ut på ett språk som kan läsas av så många, säger Mariette.

Åter till tv-serien. Tanken är att det ska bli tre säsonger, en för varje bok. Erika Edman har producerat sju säsonger av den framgångsrika kriminalserien Maria Wern, och i det här projektet samarbetar hon med den BAFTA-prisbelönade brittiska producenten Mia Jupp. Produktionen förväntas starta 2020.

– Det finns en global fascination för sekter och dess dynamiska krafter. Som ett komplement till den väletablerade Scandi Noir-genren, vill vi skapa en spännande thrillerserie där fokus ligger på de intrikata mekanismerna i det mänskliga psyket, konsekvenserna av hierarkier och grupptryck, och vad som händer med människor när de tvingas underordna sig en mäktig och karismatisk ledare. Vi älskar de komplexa huvudkaraktärerna Sofia Bauman och Franz Oswald, och att Mariettes böcker gör stor succé utomlands ger projektet en stark internationell plattform, säger Erika Edman och Mia Jupp i ett pressmeddelande.

– Det kändes rätt från första mötet med Erika Edman och Mia Jupp. De är riktiga powerkvinnor som förstår syftet med mina böcker och kommer att gestalta karaktärerna på rätt sätt. Jag ser verkligen fram emot vårt fortsatta samarbete, säger Mariette.

Boktuggs digitala höstkatalog – ute nu!

Du släpper en ny bok i april, berätta lite om den?
– Efter Dimön-trilogin (som är inspirerad av mitt eget liv) bestämde jag mig för att skriva en serie om sekters inflytande på samhället genom frontgrupper. De har skolor, ledarskapskurser och drogrehabiliteringscenter till exempel, under andra namn, och de finns överallt. Även här i Sverige. Så förra året släppte jag Vit krypta, vilket är första delen i den nya serien. Andra delen, Sprickor i jorden, kommer ut 17 april. Böckerna är thrillers och har ett ännu högre tempo än Dimön-serien. Men de är i allra högsta grad inspirerade av verkliga händelser. Kanske mer från min erfarenhet som högt uppsatt exekutiv i kyrkan.

Hur har ditt liv förändrats sedan du skrev första boken?
– Helt och hållet. Jag är författare och föreläsare på heltid nu. Av allt jag gör så är nog att föreläsa i skolor det jag älskar allra mest, säger Mariette.

Hon menar att det inte bara handlar om sekter utan liknande situationer i samhället: misshandelsförhållanden, mobbning, härskarteknik.

– Många av mina läsare känner igen sig i mina böcker, men kanske i en mindre extrem situation. Det finns också lärarhandledningar för mina böcker nu, och de används som undervisningsmaterial i vissa skolor. Det gör mig verkligen glad och jag är nog aldrig så lycklig som när jag pratar med en stor grupp elever.

För en som aldrig varit nära en sekt på allvar är det svårt att förstå vad det är som gör att folk dras in i sekter, oavsett om man är religiös eller ej.

– Jag tror mest att det är ungdomar och att det har att göra med att vara rastlös och söka en mening i livet, säger Mariette Lindstein.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Många tror att det främst är inåtvända personer med dåligt självförtroende som dras in i sekter. Men det är ett stort missförstånd, menar hon.

– I verkligheten letar sekter efter utåtriktade individer som kan värva fler medlemmar. Det är inte du som väljer sekten, den väljer dig.

Än så länge är det inte klart vilken tv-kanal den nya serien kommer att sändas på.

– Jag är övertygad om att mina kompetenta producenter kommer att hitta rätt kanal, säger Mariette.

Vilka skådespelare kommer att spela huvudrollerna?
– Det vet jag inte ännu. Men man kan ju alltid fantisera, säger Mariette och skrattar.

Boktugg misstänker att Tom Cruise inte kommer att finnas på listan över kandidater.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny