ANNONS

Författaren Mariette Lindstein har skrivit trilogin om Dimön som sålts till 13 länder och ska bli tv-serie 2020. Foto: Adde Halmstad.

Blir tv-serie: Dimön-trilogin av Mariette Lindstein

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Producenten bakom Maria Wern-serien har köpt rättigheterna till trilogin om sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Böckerna ska förvandlas till en tv-serie i tre säsonger.

Två tv-producenter och en författare: Mia Jupp, Mariette Lindstein och Erika Edman.

– Jag har fått förfrågningar sedan första boken kom ut, men inte förrän Mia Jupp och Erika Edman kontaktade mig kändes det rätt. De brinner verkligen för böckerna. Vi inledde förhandlingar redan i somras och det kändes rätt från första början, säger Mariette Lindstein till Boktugg.

Nyheten om avtalet för tv-serien släpptes idag. Erika Edman och Good Eye Production har tecknat filmrättigheterna till den hyllade bokserien som består av böckerna Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn av Mariette Lindstein. Böckerna, som inspirerats av Mariettes egen tid som sektmedlem, har sålt 160 000 exemplar i Sverige och totalt över 250 000 exemplar. Rättigheter är sålda till 13 länder (utöver Sverige är det Storbritannien, Tyskland, Kanada, Norge, Finland, Litauen, Polen, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland, Irland och Skottland).

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Själv är Mariette Lindstein nyss hemkommen från London där hon varit på en liten lanseringsturné.

Sekten på Dimön (Fog Island) släpptes på engelska 24 januari. Jag pratade på BBC Womans Hour, som har 4 miljoner lyssnare, och BBC London. Och så hade jag ett möte med mina filmproducenter. Jättekul. Samtidigt fick Fog Island många fina recensioner i brittiska tidningar och det känns verkligen stort att böckerna kommer ut på ett språk som kan läsas av så många, säger Mariette.

Åter till tv-serien. Tanken är att det ska bli tre säsonger, en för varje bok. Erika Edman har producerat sju säsonger av den framgångsrika kriminalserien Maria Wern, och i det här projektet samarbetar hon med den BAFTA-prisbelönade brittiska producenten Mia Jupp. Produktionen förväntas starta 2020.

– Det finns en global fascination för sekter och dess dynamiska krafter. Som ett komplement till den väletablerade Scandi Noir-genren, vill vi skapa en spännande thrillerserie där fokus ligger på de intrikata mekanismerna i det mänskliga psyket, konsekvenserna av hierarkier och grupptryck, och vad som händer med människor när de tvingas underordna sig en mäktig och karismatisk ledare. Vi älskar de komplexa huvudkaraktärerna Sofia Bauman och Franz Oswald, och att Mariettes böcker gör stor succé utomlands ger projektet en stark internationell plattform, säger Erika Edman och Mia Jupp i ett pressmeddelande.

– Det kändes rätt från första mötet med Erika Edman och Mia Jupp. De är riktiga powerkvinnor som förstår syftet med mina böcker och kommer att gestalta karaktärerna på rätt sätt. Jag ser verkligen fram emot vårt fortsatta samarbete, säger Mariette.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Du släpper en ny bok i april, berätta lite om den?
– Efter Dimön-trilogin (som är inspirerad av mitt eget liv) bestämde jag mig för att skriva en serie om sekters inflytande på samhället genom frontgrupper. De har skolor, ledarskapskurser och drogrehabiliteringscenter till exempel, under andra namn, och de finns överallt. Även här i Sverige. Så förra året släppte jag Vit krypta, vilket är första delen i den nya serien. Andra delen, Sprickor i jorden, kommer ut 17 april. Böckerna är thrillers och har ett ännu högre tempo än Dimön-serien. Men de är i allra högsta grad inspirerade av verkliga händelser. Kanske mer från min erfarenhet som högt uppsatt exekutiv i kyrkan.

Hur har ditt liv förändrats sedan du skrev första boken?
– Helt och hållet. Jag är författare och föreläsare på heltid nu. Av allt jag gör så är nog att föreläsa i skolor det jag älskar allra mest, säger Mariette.

Hon menar att det inte bara handlar om sekter utan liknande situationer i samhället: misshandelsförhållanden, mobbning, härskarteknik.

– Många av mina läsare känner igen sig i mina böcker, men kanske i en mindre extrem situation. Det finns också lärarhandledningar för mina böcker nu, och de används som undervisningsmaterial i vissa skolor. Det gör mig verkligen glad och jag är nog aldrig så lycklig som när jag pratar med en stor grupp elever.

För en som aldrig varit nära en sekt på allvar är det svårt att förstå vad det är som gör att folk dras in i sekter, oavsett om man är religiös eller ej.

– Jag tror mest att det är ungdomar och att det har att göra med att vara rastlös och söka en mening i livet, säger Mariette Lindstein.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Många tror att det främst är inåtvända personer med dåligt självförtroende som dras in i sekter. Men det är ett stort missförstånd, menar hon.

– I verkligheten letar sekter efter utåtriktade individer som kan värva fler medlemmar. Det är inte du som väljer sekten, den väljer dig.

Än så länge är det inte klart vilken tv-kanal den nya serien kommer att sändas på.

– Jag är övertygad om att mina kompetenta producenter kommer att hitta rätt kanal, säger Mariette.

Vilka skådespelare kommer att spela huvudrollerna?
– Det vet jag inte ännu. Men man kan ju alltid fantisera, säger Mariette och skrattar.

Boktugg misstänker att Tom Cruise inte kommer att finnas på listan över kandidater.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »