ANNONS

”The Scottish Granny” lyfter försäljningen av ännu en barnbok

Janice Clark läser högt för sitt barnbarn. Foto: Skärmklipp från Youtube-kanalen The Scottish Granny.

Barnboken I Need a New Bum! har fått ett rejält uppsving efter att Janice Clarks högläsning för sitt barnbarn gjorde viral succé i höstas.

I november skrev vi om hur Janice Clark blev ett Youtubefenomen och bidrog till hundratusentals sålda ex av barnboken The Wonky Donkey, vilket till och med syntes på Amazons totala topplista för 2018. Det allra första klippet där hon läser högt för sitt barnbarn Archer har hittills visats 2,4 miljoner gånger.

Nu har denna högläsande mormor bidragit till ännu en försäljningsspurt av en barnbok, denna gång I Need a New Bum! av Dawn McMillan och Ross Kinnaird, rapporterar Publishers Weekly. Bilderboken handlar om en pojke som bestämmer sig för att skaffa en ny rumpa eftersom hans egen är delad i två. Den gavs ut i Nya Zeeland år 2012 och släpptes i USA 2014 med titeln I Need a New Butt!.

ANNONS

Klippet (se nedan) lades upp på Youtube i september 2018 och blev snabbt en viral succé. Bokens amerikanska förläggare Jennifer Feldman på förlaget Dover uppskattar att den har sålt i mer än 100 000 exemplar efter att videoklippet publicerades på The Scottish Grannys Youtube-kanal. Sedan dess har även Scholastic köpt rättigheterna för att ge ut boken i Storbritannien och Irland.

– Jag tänkte för mig själv: ”om jag bara fortsätter så kommer jag göra alla rika”, säger Clark till Publishers Weekly och tillägger att hon bara läser för barnbarnet Archer.

I dagsläget har Janice Clark fler än 70 000 följare på Facebook och 20 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal där hon kontinuerligt lägger upp videoklipp. Hon säger till Publishers Weekly att hon inte har några avsikter att tjäna pengar på sin nya kändisstatus som Youtuber.

– Jag har bara tänkt att jag fortsätter läsa böcker och sprida glädje, säger hon. Det är kul!

I Need a New Bum! finns inte översatt till svenska. Inte heller The Wonky Donkey har vad vi kan se plockats upp av något svenskt förlag.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL