Högläsande mormor blev Youtube-kändis – och satte fart på bokförsäljningen

Här läser Janice Clark The Wonky Donkey för sitt barnbarn. Det är ingen tvekan om vem som uppskattar boken mest ... Foto: Skärmklipp från Youtube-kanalen The Scottish Granny.

”The Scottish Granny” blev ett internationellt fenomen på Youtube i somras. Nu kommer boken hon läste för sitt barnbarn i nytryck – i nära en miljon exemplar.

I augusti 2018 läste skotska Janice Clark en saga för sitt barnbarn och höll på att fullständigt bryta ihop av skratt. Dottern filmade den härliga stunden och lade upp klippet på Youtube – vilket var startskottet för ett enormt uppsving för försäljningen av boken ifråga.

Det handlar om den nyzeeländska bilderboken The Wonky Donkey, skiven av Craig Smith och illustrerad av Katz Cowley, som kom ut 2009. Med nästan 10 år på nacken fanns boken inte längre i tryck när Janice Clark, så kallad The Scottish Granny, blev ett viralt fenomen.

ANNONS

Intresset för boken blev så stort att det amerikanska förlaget Scholastic har beställt 900 000 exemplar av The Wonky Donkey, skriver Publishers Weekly. Boken finns inte översatt till svenska – men kanske är det inte en omöjlighet att något förlag nappar på denna sena men stora internationella succé?

– Det är fantastiskt, helt fantastiskt, säger Janice Clark till Publishers Weekly angående hur hon själv har bidragit till bilderbokens nya succéstatus.

Under hösten har flera andra klipp med denna högläsande skotska mormor dykt upp på Youtube och Youtube-kanalen The Scottish Granny har idag över 17 000 prenumeranter. Hon har också en  Facebook-sida med runt 60 000 följare.

ANNONS

Fram till idag har det första Youtube-klippet visats över 1,7 miljoner gånger och när man tittar på det förstår man varför. Det är omöjligt att inte börja fnissa när lille Archers mormor skrattar så att tårarna rinner!

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.