ANNONS

Författaren Amos Oz är död

Författaren Amos Oz blev 79 år.. Arkivbild: Dan Balilty/AP/TT.

Den israeliske författaren Amos Oz har avlidit vid 79 års ålder, efter en tids cancersjukdom. ”Till dem som älskade honom, tack”, skriver hans dotter Fania Oz-Salzberger på Twitter.

Amos Oz föddes i Jerusalem 1939 av rysk-judiska föräldrar, som flydde från Östeuropa när klimatet hårdnade för judar i Europa under 1930-talet. Den självbiografiska romanen En berättelse om kärlek och mörker blev en av Israels mest sålda och lästa böcker någonsin och har också filmatiserats i regi av Natalie Portman.

”Mitt hjärta är krossat.” Så skriver skådespelaren och regissören Natalie Portman på Instagram med anledning av den israeliske författaren Amos Oz död. 2015 gjorde Portman regidebut med en filmatisering av Oz självbiografiska ”En berättelse om kärlek och mörker”, en av Oz mest lästa böcker.

”I dag har vi förlorat en person med hjärta, hjärna och själ. Amos Oz gav våra liv så mycket skönhet, kärlek och en vision om fred. Snälla, bevara honom i era hjärtan och läs hans underbara böcker”, skriver hon.

Berättelsen kretsar kring smärtpunkten i Amos Oz eget liv, moderns självmord, som skedde när han bara var tolv år gammal. I boken skildrar han släktens väg från Ukraina och Polen till det nya landet Israel och bygger samtidigt en fond till staten Israels tillkomst.

ANNONS

– Han var en av de främsta författarna. Det finns få författare som har förmågan att skriva så olika böcker, ingen av hans böcker påminner om den andra. Han hade också förmågan att skriva om kvinnor på ett sätt som ytterst få män i den generationen har: inkännande och för allas lika värde, säger Camilla Nagler som jobbade med Oz i över 30 år, bland annat som hans förläggare.

Oz var även en aktiv samhällsdebattör och förespråkade fred och samexistens i Israel-Palestinakonflikten. Han jobbade under många år för en fredlig tvåstatslösning, tillsammans med sin vän och kollega David Grossman.

– Han sade att tvisten mellan palestinier och judar står mellan två parter där båda har rätt och såg det som en marktvist mer än ett religionskrig, säger författaren Eva Ström, som bland annat presenterade Oz författarskap i samband med att han fick Stig Dagermanpriset i mars i år.

Något Nobelpris i litteratur blev det dock aldrig.

ANNONS

– Han var en fin människa, en stor författare och en ständigt omtalad Nobelpriskandidat. Det är väldigt tråkigt att han aldrig hann få det, säger Ström.

Totalt har Amos Oz skrivit 28 böcker, varav ett 20-tal översatts till svenska, och belönats med en rad litteraturpriser, bland annat tyska bokhandlarnas fredspris, Goethes kulturpris och Franz Kafka-priset.

Hans verk Hur man botar en fanatiker har med hjälp av Teskedsorden spridits i cirka 700 000 exemplar bland svenska gymnasister. En bok som följdes upp av
Kära fanatiker : Tre tankar som gavs ut på svenska så sent som i september 2018.

– Jag har känslan av att ha levt ett långt liv, inte enkelt, inte lätt, men min djupaste känsla inför mitt liv är en känsla av tacksamhet, sade Amos Oz i en intervju med TT 2011.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Fakta: Amos Oz

Amos Oz föddes 1939 som Amos Klausner i Jerusalem. Efternamnet Oz är taget, inte från det amerikanska filmsagolandet utan från det hebreiska ordet för styrka. Hans föräldrar kom från rysk-judiska familjer och flydde från Östeuropa när klimatet hårdnade för judar i Europa under 1930-talet.
I tonåren flyttade Amos Oz hemifrån för att bo och arbeta på en kibbutz. Där träffade han också sin blivande fru Nily. Tillsammans med sina tre barn stannade familjen Oz på kibbutzen i över trettio år, fram till 1986 då de flyttade till Arad i Negevöknen. Sina sista år levde Amos Oz och hans fru i Tel Aviv.
Efter värnplikten studerade Amos Oz filosofi och litteratur vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och vid Oxford University i England.
Under sitt liv arbetade han som professor i litteraturvetenskap, debattör och författare och skrev totalt 28 böcker, varav En berättelse om kärlek och mörker är en av de mest lästa romanerna i Israel. Bland hans mest kända verk finns också Hur man botar en fanatiker och Vänner emellan.
Oz var även med och grundade Fred Nu-rörelsen i Israel 1978 och har länge varit en framträdande fredsaktivist och förespråkare för en tvåstatslösning av den utdragna konflikten mellan Israel och Palestina.
Källa: Wahlström & Widstrand

Fotnot: Texten uppdaterad 2018-12-29 med Natalie Portmans kommentarer.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL