fbpx

Julkalender 2018 – lucka 16: Jane Austen hade ett kort men produktivt liv

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 16. Bakgrundsbild: Pixabay.

De flesta av oss har hört talas om Jane Austen, men inte lika många har faktiskt läst något av hennes verk. Vilket är synd, för hon var en alldeles särskild begåvning. Passa på att läsa in dig kort om henne här och fortsätt sedan med någon av hennes böcker. 

Idag, 16 december, föddes fantastiska Jane Austen år 1775. Hon skapade sig ett namn främst genom sina kärleksromaner, vilka utspelade sig i den brittiska överklassen, gärna i lantlig miljö. Hon räknas numera till en av världens främsta klassiska författare och två av de mest kända verken är välbekanta Förnuft och känsla och Stolthet och fördom.

Jane föddes i Bath, men växte upp i Southampton och hon var det sjunde av åtta barn. Att hon kunde skriva upptäckte hon redan i ung ålder, och romanen Kärlek och vänskap kom till redan när hon var femton år gammal, om än de publicerade verken inte kom förrän 1811. Då såg Förnuft och känsla dagens ljus, och de närmsta åren kom fyra böcker till, medan den sista, som heter Övertalning, inte kom förrän efter hennes död.

Vad inte många vet är att hon aldrig gifte sig, men faktiskt var förlovad … under ett enda dygn. Hon friades till 2 december 1802, och sa då ja. Då hade hon hunnit bli 27 år gammal och tänkte att det var dags, men när hon sovit på saken ångrade hon sig och sa nej redan morgonen efter. Situationen blev mycket märklig och hon lämnade stan omedelbart, för en tids andrum. Och kanske var det därför hon senare krasst konstaterade i ett brev till sin släkting: ”Ingen sorg kan jämföras med den sorg som kommer av att man fastnar i ett förhållande utan kärlek.”

Ett porträtt av Jane Austen, målat av hennes syster Cassandra.

Utmärkande för hennes stil är att hon på ett mycket skickligt sätt lyckas väva in en subtil ironi i högst vardagliga händelser. Så också när hon skapar sina karaktärer och gör dem levande, gärna med ett stråk av kritik mot allt som bar upp just aristokratin i England.

Det är också sant att hon fortsatte föreställa sig sina karaktärers liv långt efter att hon avslutat boken om dem. Hon hade helt enkelt svårt att släppa taget om dem.

Flera av böckerna har blivit kända filmer, och inte minst här märker man hur människor dras till hennes verk, då filmatiseringarna görs om och om igen. Det är som om att varje duktig filmare vill skapa sig en egen version av de här högst klassiska och nästan mytomspunna böckerna.

Kanske är det också därför det även skrivs böcker om henne som person fortfarande, och om det avtryck hon gjort i den litterära världen. Ett avtryck som speglas lika tydligt nu, som för två hundra år sedan. Det kan man kalla att lämna efter sig ett litterärt arv …

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny