ANNONS

Jane Austen skrev sina klassiska romaner vid ett litet runt bord vid matsalsfönstret i stugan i Chawton. Arkivbild: Anna Tomforde/AP/TT.

Klassiskt Jane Austen-museum i kris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Huset, numera museet, där Jane Austen skrev sina klassiska romaner och tillbringade sina sista levnadsår riskerar att tvingas slå igen i coronakrisens spår.

Austen flyttade till stugan utanför den pittoreska byn Chawton i Hampshire i södra England 1809, och för den brittiska författarens fans är ett besök på platsen, som därefter har omvandlats till ett museum, självskrivet. Men sedan landets regering under våren införde hårda restriktioner i spåren av coronapandemin – vilket bland annat innebar att landets museer stängdes i mitten av mars – har Austen-museet hamnat i en djup ekonomisk kris, skriver The Guardian.

Enligt museichefen Lizzie Dunford är museet extra sårbart, då man inte får några statliga bidrag.

– Vi är totalt beroende av våra besökare – och när den inkomstkällan stängdes blev effekterna förödande, säger hon till tidningen.


ANNONS


Bland museets samlingar finns bland annat en betydande samling av förstautgåvor, brev och föremål som ägs av släkten Austen.

Jane Austen flyttade 1809 till stugan, som tillhörde herrgården Chawton House som ärvts av hennes bror, med sin mamma, syster Cassandra och dennas vän Martha Lloyd. Där skrev hon sina klassiska romaner ”Förnuft och känsla”, ”Stolthet och fördom” och ”Emma” vid ett litet bord vid matsalsfönstre. Enligt Lizzie Dunford är platsen unik för läsare och fans av den brittiska författaren.

– Det finns ingen annan plats där man kommer henne så nära, och det här är det enda av hennes hem som är öppet för allmänheten, säger hon.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »