Klassiskt Jane Austen-museum i kris

Jane Austen skrev sina klassiska romaner vid ett litet runt bord vid matsalsfönstret i stugan i Chawton. Arkivbild: Anna Tomforde/AP/TT.

Huset, numera museet, där Jane Austen skrev sina klassiska romaner och tillbringade sina sista levnadsår riskerar att tvingas slå igen i coronakrisens spår.

Austen flyttade till stugan utanför den pittoreska byn Chawton i Hampshire i södra England 1809, och för den brittiska författarens fans är ett besök på platsen, som därefter har omvandlats till ett museum, självskrivet. Men sedan landets regering under våren införde hårda restriktioner i spåren av coronapandemin – vilket bland annat innebar att landets museer stängdes i mitten av mars – har Austen-museet hamnat i en djup ekonomisk kris, skriver The Guardian.

Enligt museichefen Lizzie Dunford är museet extra sårbart, då man inte får några statliga bidrag.

– Vi är totalt beroende av våra besökare – och när den inkomstkällan stängdes blev effekterna förödande, säger hon till tidningen.

Bland museets samlingar finns bland annat en betydande samling av förstautgåvor, brev och föremål som ägs av släkten Austen.

Jane Austen flyttade 1809 till stugan, som tillhörde herrgården Chawton House som ärvts av hennes bror, med sin mamma, syster Cassandra och dennas vän Martha Lloyd. Där skrev hon sina klassiska romaner ”Förnuft och känsla”, ”Stolthet och fördom” och ”Emma” vid ett litet bord vid matsalsfönstre. Enligt Lizzie Dunford är platsen unik för läsare och fans av den brittiska författaren.

– Det finns ingen annan plats där man kommer henne så nära, och det här är det enda av hennes hem som är öppet för allmänheten, säger hon.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,