fbpx

Roald Dahls medaljer utdelade – 73 år efter kriget

Roald Dahl 1968. Arkivbild: Dave Pickoff/AP/TT

Roald Dahls familj har tagit emot de medaljer som författaren fick för sina insatser under andra världskriget, rapporterar BBC.

Under kriget, innan han skrev klassiska barnberättelser som Kalle och chokladfabriken och Stora vänliga jätten, var Dahl stridspilot i brittiska flygvapnet. Han deltog i flygstrider över Nordafrika och Grekland och han skadades svårt i en kraschlandning 1940.

För sin tjänstgöring dekorerades han med flera medaljer. Men Roald Dahl, som gick bort 1990, brydde sig aldrig om att plocka ut dem.

Men nu, 73 år efter krigsslutet, har de nått hans efterlevande. Efter lite efterforskningar begärde Dahls barnbarn Ned Donovan ut dem från brittiska försvarsdepartementet.

ANNONS

– Det är väldigt likt honom att inte hämta ut sina medaljer – han hade tyckt att det skulle varit hemskt töntigt, säger han till BBC.

Utmärkelserna hann anlända i tid för att bli en överraskning på Dahls änka Felicity Croslands 80-årsdag.

– Hon blev extremt glad och sade att hon skulle lägga dem under sin huvudkudde, säger Ned Donovan.

ANNONS

Text: TT

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.