fbpx

Roald Dahls medaljer utdelade – 73 år efter kriget

Roald Dahl 1968. Arkivbild: Dave Pickoff/AP/TT

Roald Dahls familj har tagit emot de medaljer som författaren fick för sina insatser under andra världskriget, rapporterar BBC.

Under kriget, innan han skrev klassiska barnberättelser som Kalle och chokladfabriken och Stora vänliga jätten, var Dahl stridspilot i brittiska flygvapnet. Han deltog i flygstrider över Nordafrika och Grekland och han skadades svårt i en kraschlandning 1940.

För sin tjänstgöring dekorerades han med flera medaljer. Men Roald Dahl, som gick bort 1990, brydde sig aldrig om att plocka ut dem.

Men nu, 73 år efter krigsslutet, har de nått hans efterlevande. Efter lite efterforskningar begärde Dahls barnbarn Ned Donovan ut dem från brittiska försvarsdepartementet.

ANNONS

– Det är väldigt likt honom att inte hämta ut sina medaljer – han hade tyckt att det skulle varit hemskt töntigt, säger han till BBC.

Utmärkelserna hann anlända i tid för att bli en överraskning på Dahls änka Felicity Croslands 80-årsdag.

– Hon blev extremt glad och sade att hon skulle lägga dem under sin huvudkudde, säger Ned Donovan.

Text: TT
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny