fbpx

Julkalender 2018 – lucka 1: En amerikansk deckargigant

Boktuggs Julkalender. Bakgrundfoto: Pixabay.

1 december 1886 föddes deckarförfattaren Rex Stout som har kallats den amerikanska deckarens ”Grand Old Man”. Hans korpulente och orkidéodlande privatdetektiv Nero Wolfe och kompanjonen Archie är aktuella än idag.

Denna dag för 132 år sedan föddes deckarförfattaren Rex Stout i Indiana. Han är mest känd för att ha skapat detektiven Nero Wolfe, som älskar god mat och orkidéer, och hans medhjälpare Archie Goodwin. Oftast är det Archie som får göra grovjobbet medan Wolfe i slutänden löser mordfallen hemma i sitt arbetsrum. Archie är även berättarrösten i böckerna.

Stout debuterade 1934 med deckaren Fer-de-lance (översattes till svenska med samma titel 1940) och fortsatte skriva fram till sin död 1975. Totalt skrev han 33 romaner och 41 noveller, varav de flesta utspelar sig i New York. År 1959 prisades Stout med Mystery Writers of America’s Grand Master Award och han nominerades till Best Mystery Writer of the Century. Han valdes in i New York State Writers Hall of Fame år 2014. Utöver att skriva böcker var Stout bland annat ordförande i författarförbundet Authors Guild och aktiv inom radio och press.

ANNONS

Karaktären Nero Wolfe och hans kompanjon Archie har inspirerat många tv-serier, filmer och dramatiseringar, från 1930-talet till vår tid.

Ett flertal av Stouts böcker översattes till svenska under 1900-talet och gavs ut av bland annat Norstedts och B. Wahlström. Inga av hans pusseldeckare finns i tryck idag i svensk översättning, men däremot finns det gott om fynd att göra på Bokbörsen, bland annat Kvintetten som sprängdes, Ju fler kockar …, Caesar är död, PM för en VD, Svarta orkidéer och Ingen i helaste världen. För den som kan tänka sig att läsa på engelska finns det gott om Rex Stout-titlar i nätbokhandeln, bara de senaste åren har det kommit ett flertal återutgivningar.

För den som vill veta mer om Rex Stout och hans detektivduo finns en läsvärd artikel av Ahrvid Engholm i Dast Magazine från 2008. Där kan man bland annat läsa följande:

ANNONS

”Det finns en liten Nero Wolfe-fandom där ute, bland annat på Internet. En grupp kallar sig för ’The Wolfe Pack’. Man tar sig pseudonymer ur Wolfe-berättelserna, spekulerar om Wolfes och Goodwins bakgrunder, och för några år sedan avtäckte man en plakett på den plats i New York där Nero Wolfes brunstenshus (egentligen inte) låg. Nero Wolfe-fansen är riktiga sherlockianer – på mer en ett sätt. I den halvofficiella mytologin kring Nero Wolfe ingår nämligen att den tunge detektiven är den okände sonen till den Store Spårhunden, eller möjligen son till Sherlock Holmes bror Mycroft Holmes.”

Visst låter det ganska spännande?

Dagens titlar

Idag den 1 december 2018 utkommer omkring 20 nya böcker i Sverige. Här är några av dem:

Råd till unga författare

Råd till unga författare

Lupinens gåta

Lupinens gåta

  • Förlag: Theréze Ingmarson
  • Format: BZ
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-01
  • ISBN: 9789198343625


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny