fbpx

Stort test 2018: Storytel vs BookBeat vs Nextory vs Bokus Play – välj ljudbokstjänst

Hur ska man välja tjänst för ljudböcker och eböcker? Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus eller Audible? Foto: iStock. Bildmontage: Boktugg.

Vilken tjänst är bäst för ljudböcker och eböcker i mobilen? Vi har gjort ett stort test av svenska ljudbokstjänsterna Storytel, Bookbeat, Nextory och Bokus Play. Dessutom jämför vi med amerikanska Audible (Amazon). 


[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel, BookBeat, Bokus Play och Nextory]

UPPDATERING: Vi har gjort ett nytt test av ljudbokstjänsterna inför sommaren 2019 – klicka här för att läsa det istället.

Det finns nästan inget bättre än ljudböcker – de finns alltid med dig i telefonen och du kan lyssna på väg hem från jobbet, när du ska sova och under stunden som blir över på den där lite längre lunchrasten. Inte för att ljudboken ersätter pappersboken, men visst är det två format som kompletterar varandra fint. Och sedan erbjuder ju dessutom flera av de här leverantörerna även boken som ebok, vilket blir ett extra plus.

Men leverantörerna av ljudbokstjänster börjar bli många och det är inte alltid så enkelt att skapa sig en överblick av vad de erbjuder och hur de skiljer sig från konkurrenterna. Allt det där vill vi hjälpa dig med.

Vi har valt att koncentrera oss på de fyra största svenska tjänsterna plus en amerikansk, för att se hur man resonerar utomlands och om det skiljer något på priser och system.

Läs och lyssna på böcker gratis i 2 veckor hos Nextory >>

Prova BookBeat gratis i 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Registrering och abonnemang

När det gäller registrering och abonnemang följer tre av de fyra svenska tjänsterna varandra, hand i hand, och du får 14 dagars provperiod (21 dagar hos Nextory), efter vilken du kan fortsätta enligt betalplan eller säga upp ditt abonnemang utan kostnad. Inte mycket skiljer sig så mycket åt när jag registrerar mig på tjänsterna, och jag får se mig tvungen att lämna ut mina kortuppgifter vid varje tjänst och bara sekunder senare dyker det upp ett välkomstmail i inboxen. Tidsåtgången och svårighetsgraden är i princip den samma på tre av dem, men du har ett par ytterligare val på Nextory, som lagt upp sin tjänst på ett lite annorlunda sätt.

Nextory har nämligen val för själva abonnemanget, som ger dig ett medlemskap som antingen Silver (119 kr/mån), Guld (169 kr/mån) och Familj (199 kr/mån). Skillnaden mellan de tre valen är dock stor: köper du Silver kan du inte lyssna på de senaste böckerna, och bara en person kan använda tjänsten åt gången. Via Guld-abonnemanget, kan du lyssna på allt de har i katalogen, men det fungerar forfarande bara för en enda person. Vill du att fler ska kunna lyssna så väljer du Familje-abonnemanget där du kan lyssna på alla böcker som släpps, både nya och gamla, och upp till fyra personer får varsitt konto.

De andra två svenska tjänsterna, BookBeat (149 kr/mån) och Storytel (169 kr/mån), har annars löpande abonnemang, som förnyas varje månad. Storytel har stöd för att ett barn kan lyssna på en barnbok samtidigt som en förälder lyssnar på en vuxenbok. Det görs genom att kontot aktiveras på en ytterligare enhet (exempelvis en surfplatta) där man aktiverar ”Kids mode” som låser den till enbart barnutbudet. Man kan sedan uppgradera till två (Family 209 kr/mån) eller tre (Family Plus 259 kr/mån) vuxenkonton, till var och en kan knytas ett barnkonto – totalt sex personer maximalt. Hos BookBeat kan du dock köpa till extra konton, och på så vis kan varje medlem i familjen få en egen liten hörna där de kan spara just sina böcker och följa upp sin egen lyssning utan att behöva bläddra igenom andras läsning. För den lilla extra finessen betalar du 49 kr extra per månad, per aktiverat konto. Det blir mer pengar, men samtliga tjänster får ändå anses ge rejält god valuta för pengarna, om man jämför med det amerikanska systemet Audible.

Den fjärde svenska tjänsten, Bokus Play, strular av någon anledning när jag ska registrera kontot och lämna kortuppgifterna. Kan ju vara ett tillfälligt fel så klart.

Bokus Play är också lite annorlunda uppbyggd, och du kan teckna ett abonnemang Bas, för 89 kr/mån då du kan lyssna på en bok (1 st) den månaden, eller så tecknar du deras Premium för 169 kr/mån. Bra med valmöjligheter så klart, men det hade varit ännu bättre om man kunde välja att köpa till en eller flera extra böcker en månad via bas-abonnemanget (som man kan på Audible), och inte bli tvingad till att uppgradera om man bara vill ha en extra bok just då. Men, billigast är de ju i den här gruppen, om än du bara kan lyssna på en bok och du får inte tillgång till den som ebok för läsning på platta och telefon. Lyssnar du på mer än en bok i månaden – välj deras större abonnemang.

Hos Audible registrerar du ett konto på sajten och får i det enklaste abonnemanget en enda inkluderad bok i avtalet som löper månadsvis, men sedan kostar det att börja på nästa bok om du vill läsa mer innan månaden är över. Men du kan välja mellan Gold Monthly, Platinum Monthly, Gold Annual och Platinum Annual, som alla ger dig olika credits per år eller månad (en credit=en bok) och bättre pris per bok ju fler som ingår. Priserna för abonnemangen börjar på 14.95 dollar/mån och då ingår som sagt en credit, och sedan har du den mest exklusiva varianten som ger 24 credits på ett bräde för 229.50 dollar (det är ett årsabonnemang).

Men hos Audible är det alltså styckepris som gäller (du kan välja att köpa credits lite billigare eller köpa till kontantpriset), och priserna per bok varierar mellan 3 dollar och 30 dollar. Men du kan alltså också köpa ett paket med tre extra credits åt gången för 35.88 dollar styck, vilket ger ett snittpris runt 12 dollar per bok. I svenska pengar blir det 108 kronor.

Allt som allt är det en lite omständligare resa via Audible, men den kan vara värd det om du är ute efter de där böckerna som inte hittat in till de svenska leverantörerna. Små amerikanska förlag, okända författare, gömda pärlor som man säger … Vilka är rätt många, när man börjar specialisera sig på ämnen som ligger utanför de stora strömningarna.

Prova BookBeat gratis 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Läs och lyssna på böcker gratis i 2 veckor hos Nextory >>

Prova Bokus Play fritt i 30 dagar

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Nedladdning av apparna för att lyssna på ljudböcker

Jag utgår här ifrån att du lyssnar via din mobiltelefon och att det är där du tar ner företagens individuella appar (eller via en surfplatta). Du laddar ner via Google Play eller Appstore i Iphone.

Och via en stabil uppkoppling så är det inga problem att ladda ner någon av dem, men det är skillnad på hur stora de är. BookBeat 45,9 MB, Audible 44.9 MB, Nextory 35 MB, Bokus Play 34,7 MB och Storytel 18.6 MB. BookBeats app tar med andra ord upp dubbelt så mycket plats som Storytels. (Siffrorna avser iOS-versionen)

Inga större problem med tanke på vad som ryms på dagens telefoner, men ändock en skillnad och kanske något att hålla i tankarna om du trots allt vill spara utrymme.

Övergripande om apparna för ljudbokstjänster

Samtliga appar ger dig en bra guidning när du öppnar dem, antingen via pop-up-rutor eller hjälpsektioner som visas första gången du startar dem.

Apparna kan förefalla lika vid en första anblick, men när man börjar titta närmre på hur de är uppbyggda ser man snart att det finns små olikheter här och var. Spontant så är Audibles app väldigt praktiskt byggd, där det mesta utgår från att du redan vet vad du ska lyssna på när du startar appen. Det är också den enda app som inte låter dig köpa eller ladda ner böcker direkt från gränssnittet i telefonen. Du måste gå till Audibles sida och göra dina köp där, och sedan återvända till appen. Inte helt smidigt, men det är görbart.

Nedladdning via Appstore. Du kan också ladda ner via Google Play.

De fyra av de övriga apparna (Storytel, BookBeat, Nextory, Bokus Play) låter dig sköta allting direkt i telefonen, och du betalar inte heller något per styck och kan lyssna så mycket du vill. Storytel har gjort en snygg och tydlig applikation som inte lämnar mycket att önska – det mesta finns via snabbmenyer och en utfällbar meny på vänstersidan. Du kan leta efter böckerna via tips, kategorier och en bra sökfunktion.

När du hittar en bok är det bara att lägga till den i din bokhylla, där den sedan finns tills du tar bort den. I själva bokhyllan kan du välja att filtrera dina böcker, så att de avslutade böckerna döljs tillfälligt. Annars syns allting där.

Bokus Play är snarlik, men det är också lite annorlunda, för även om du bara kan köpa en enda bok i månaden i basabonnemanget, så kan du provlyssna på hur många böcker som helst under en månad (upp till 30 minuter på varje bok).

När du bestämt dig för vilken bok du vill köpa för månadens credit (dina betalda 89 kr), så klickar du på Lås upp och får tillgång till den. Sedan måste du vänta en månad till nästa gång du ska låsa upp en bok, om du inte uppgraderar dig till Premium.

Jag tycker också att de har knivigare navigering när du ska leta efter böcker i appen, eftersom valen är färre. Du kan så klart söka via sökfunktionen, men det är inte lika tydligt och utförligt när du vill gå via Kategorier. Där kan man nog bygga vidare, även om appen i övrigt känns bra.

Nextorys applikation

Den enklaste appen står Nextory för. Men att den är enkel betyder inte att den saknar något. Snarare är det väl designen som är mer avskalad på vissa håll och istället för att använda pop-up-menyer som Storytel gör i din bokhylla, så kan du i Nextorys app flytta böckerna mellan tre sektioner: Påbörjade, Läslista, Avslutade. Det är mindre tekniskt, men väldigt mycket tydligare när du vill se var du har dina böcker någonstans.

Även om Storytel låter dig filtrera vad du vill visa i din bokhylla är det här ett par steg enklare … Annars är sökandet efter böcker snarlikt hos Nextory, genom kategorier, sökfunktion och boktips. Du lär inte ha några problem att hitta en bok, om den finns där.

BookBeats app är snygg och snabb, och du hittar även där böckerna på exakt samma sätt som i de övriga, via kategorier, sökfunktion och boktips, och de använder en bokhylla som är snarlik Storytels, som du styr via ett sorteringsfilter. Den har också en liten funktion som flyttar en bok från din lista till historiken, utan att du behöver filtrera den ursprungliga listan, vilket jag gillar. När du är klar med din bok hamnar den då på en separat plats, där du enkelt kan hitta den igen.

Det jag kan sakna hos samtliga leverantörer är att kunna skapa helt egna listor, där jag sorterar böckerna precis hur jag vill, med egna rubriker. Jag vet inte om det är önsketänkande, men det hade varit fint att kunna ha superordning på sin läsning när man nu slösurfar bland alla titlarna och lägger till bok efter bok … Att då kunna sätta rubriker på egna listor som till exempel Arbete, Kul läsning, Senare, Serier och så vidare, hade underlättat enormt. Men där kommer de allihop till korta. På den punkten var Nextory bäst med sina tre valmöjligheter, och BookBeat med sina två, men annars är de funktionerna rätt tama i alla apparna och bygger på att du filtrerar din enda lista. Det är inte lika användbart, tycker jag.

Hur man än vrider och vänder på det är det fem bra tjänster vi tittar på och utbudet i de svenska apparna är snarlikt, och den enda tjänsten som ger dig lite extra är väl i så fall Audible, om du nu letar efter böcker från mindre amerikanska utgivare. De har en del som inte återfinns hos tjänsterna här hemma, vilket också antagligen beror på att man betalar per styck vilket gagnar författarna och förlagen mer. Ett gott tips alltså: Hittar du inte din engelskspråkiga bok hos de svenska varianterna, testa Audible.

Avslutningsvis, i den här avdelningen, kan man gott ge Storytel ett plus i kanten för deras taggar, som finns på de flesta böckerna och som kan leda en vidare när man letar liknande litteratur.

Prova BookBeat gratis 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Läs och lyssna på böcker gratis i 2 veckor hos Nextory >>

Prova Bokus Play fritt i 30 dagar

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Lyssna på ljudböcker i streamingtjänsterna

Själva sektionen för uppspelning är väldigt lik mellan apparna och det bjuds inte många överraskningar. Vi gör en generell genomgång och förklarar vad du kan vänta dig: När du nu valt ut dina böcker och lagt dem i din lista så kan du förstås klicka in på dem igen och läsa presentationen om varje titel. Därifrån spelar du upp din bok och hamnar då i ett nytt gränssnitt. Även här skiljer sig apparna mycket lite åt och fönstret där du spelar dina böcker är snarlikt i samtliga applikationer. I regel kan du ställa hastigheten, sätta en sömn-timer, hoppa ett stycke framåt (femton/trettio sekunder eller skrolla fritt) och välja att lägga till ett bokmärke där du befinner dig, om du vill det.

Stort plus för Audible där man kan välja att gå till individuella kapitel och inte får hela boken i ett enda flöde, alltså i en lång tidslinje. Det är kanske en detalj men ändock något som tillför användarvänligheten något extra. Något för framtiden, svenska app-tillverkare?

En annan sak som skiljer sig åt mellan apparna är hur du flyttar dig från uppspelnings-fönstret till bokens detaljer, om du nu vill läsa mer om boken du just nu lyssnar på. Storytel, Nextory och Bokus Play gör det lite krångligare genom att du måste klicka på de tre punkterna för att öppna en meny, och sedan välja Läs mer om boken, medan BookBeat har en snabb och smidig direktgenväg via en pil högst upp. Bra tycker jag, för ibland vill man snabbt se vad mer en författare skrivit och därför komma till bokens info-sida, för kunna leta vidare via författarens namn. En detalj, och egentligen skiljer det väl inte många sekunder, men jag kom att tänka på det flera gånger under testet.

Det mesta är logiskt när det gäller den här sektionen och du hittar vad du väntar dig – antagligen är det väl därför som tjänsterna inte heller skiljer sig så mycket åt på just den här punkten. Ingenting med uppspelningen hos någon av leverantörerna får mig att vilja ha deras tjänst mer eller mindre än någon av de andra, utan allt fungerar smärtfritt.

Läsa eböcker i appen

Jag tycker personligen att den svenska modellen för att tillhandahålla den här typen av tjänster är väldigt billig, även om man bara tittar på just ljudböckerna. Räknar man sedan in att många av de nya böckerna (och ibland även av de äldre) bjuder på e-boken, så är dealen än mer förmånlig.

Så här ser läs-fönstret ut i Nextory.

BookBeat har lyckats bra med sin app när det gäller läsandet av eböcker, tycker jag, och du har allt du behöver. Ställbar storlek av texten i flera steg, byte av ton på sidan (vit, sepia, mörk), och reglage för ljusstyrkan. Du kan välja vilket kapitel du ska gå till, men tyvärr kan du inte placera ut något bokmärke, vilket känns rätt konstigt. Även om du vet var du är i texten, så känns det skönt att veta att man markerat det också. Notera dock att appen så klart också sparar din placering i boken, så att du automatiskt återvänder till samma plats vid nästa tillfälle men man kan ju vilja återvända till en annan sida i texten, som är långt ifrån där man för tillfället befinner sig. Bokmärken är bra.

Nextory bjuder på nästan exakt samma funktioner som ovan, men du kan inte reglera storleken på texten lika bra. Däremot bjuder de på bokmärken och en funktion för att markera text och skapa anteckningar, så det blir väl på många sätt en rätt oavgjord kamp.

Storytel erbjuder givetvis möjligheten att läsa eböcker i sin app och i de allra flesta fall klarar den även att synka var du befinner dig i boken ifall du vill växla mellan att läsa och lyssna på boken. Exempelvis ifall du lyssnar på den i mobilen på väg hem från jobbet och sedan vill lägga dig i soffan och forsätta läsa när du kommit hem. Storytel har dessutom en egen läsplatta som ingen av de andra erbjuder, vi gjorde ett stort test även av Storytel Reader nyligen.

Bokus Play och Audible går helt bort här, eftersom de inte erbjuder e-böcker i sin app.

Ska man vara krass är alla de svenska oerhört bra och ger dig vad du behöver om du vill läsa e-böcker, även om det som sagt var en del småsaker som saknades här och var. Inget av det är avgörande för valet av tjänst, tycker jag, utan du får nästan kolla in varje app via erbjudandet att testa en gratis provperiod.

Prova BookBeat gratis 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Läs och lyssna på böcker gratis i 14 dagar hos Nextory >>

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Prova Bokus Play fritt i 30 dagar

Finns det en vinnare?

Jag är tveksam till att utropa en vinnare. Som ni har märkt genom testet så är de här tjänsterna oerhört lika varandra. Nu betyder det inte att en tjänst inte har något som en annan saknar, men du lär inte bli besviken på någon av dem. De stora skillnaderna finns i grundläggande saker, som att bas-abonnemanget hos Bokus Play bara erbjuder en enda bok för medlemsavgiften, och att du inte får tillgång till eboken hos dem och Audible.

Viktigt för många kan så klart vara Familje-abonnemanget hos Nextory, som i praktiken innebär att fyra personer kan lyssna på alla böcker från 50 kr per person. Även BookBeat ger dig chansen att lägga till konton, för 49 kr i månaden. Storytel låter bara en vuxen och ett barn åt gången lyssna samtidigt via abonnemanget.

Sökfunktionerna är lika bra överlag, utbudet också. Spelarna gör vad de ska och du kan i lugn och ro lyssna på dina böcker, och får efterhand inspirerande lästips genom personliga riktlinjer eller kategorier. Samtliga tjänster har ett betygsystem för varje bok, satt av lyssnarna, om det är intressant för dig, men bara Audible har behållit sin kommentarsfunktion. Storytel stängde nyligen sin kommentarsfunktion eftersom den missbrukades.

Funktionen för att läsa eböcker är snarlik, med lite extra plus för de mer noggranna inställningarna hos BookBeat, angående texten, och för att Nextory låter dig anteckna i e-boken.

Slutsatsen? Du kan inte välja fel, om du läst hela testet, och du kommer att bli nöjd med vad du får. Det gäller ju att veta vad som ingår, eller hur?

Lycka till!

Läs och lyssna på böcker gratis i 14 dagar hos Nextory >>

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Prova BookBeat gratis 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Prova Bokus Play fritt i 30 dagar >>

Lästips, vi har gått igenom alla tjänster på nytt: TEST 2019 Bokus Play, TEST 2019 Nextory, TEST 2019 Bookbeat, TEST 2019 Storytel..

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny