Vad de pratar om när de pratar om nyhetstorka

Är det nyhetstorka i bokbranschen bara för att journalister vill ha semester? Foto: iStock.

Man brukar prata om nyhetstorka på sommaren. Men är det verkligen sant eller finns det en annan förklaring? Boktugg gräver djupt och hittar en flod av nyheter i bokbranschen.

Det är 28 grader ute och jag sitter inne och skriver. Egentligen har jag ju semester precis som alla andra på redaktionen, men någon måste ju fylla sajten med texter så att våra nyhetstörstande besökare har något att läsa.

Det ska villigt erkännas att vårt nyhetstempo gick ner förra veckan och än mer denna vecka. Ordet nyhetstorka ekar i mitt huvud.

Därför går jag till Svenska Akademiens hemsida för ordboken och söker på ordet. Får beskedet Sökningen på ”nyhetstorka” gav inga svar. Menade du: och därefter en lista med alternativa nyhetsord som kanske besvarar min fråga. Först av dessa: ”Nyhets-törst” som definieras ”stark längtan efter nyheter”.

Enligt Wiktionary innebär nyhetstorka ”att det är stor brist på stora och/eller intressanta nyheter, ofta under sommarmånader då många är på semester och inte mycket händer”.

För bokbranschen stämmer det ju att många är på semester. Våra kollegor på Svensk Bokhandel meddelade exempelvis den 2 juli att de skulle ta semester ett tag. De levererade dock ett par bra nyheter även dagarna efter det beskedet men nu har det varit semesterstängt där i två och en halv vecka.

Kanske är det den bristen på konkurrens som smittat av sig på mig? Eller så är det bara sommarvärmen. För det där med nyhetstorka är egentligen en myt, eller så stämmer det inte längre eftersom folk inte har semester samtidigt.

Det är sant att antalet pressreleaser från de svenska förlagen minskade drastiskt i början av juli. Och antalet debutanter i juli är enligt den lista vi la upp igår extremt låg. Debutanttorka kan man nog kalla det denna månad.

Nej, nyhetstorkan handlar nog mer om att journalister har semester eller går ner i varv under sommaren. En del förfasas över att icke-nyheter tar plats, men man kan också se det som att nyheter som annars hade trängts undan och drunknat i nyhetsfloden blir synliga under nyhetstorkan.

Jag borde ha skrivit något om Juggernaut Books i Indien som två år efter starten nu har en miljon nedladdningar av sin app. The New Publishing Standard rapporterar om ett nytt samarbete med den kinesiska appen SHAREit som har 400 miljoner användare i Indien. Dessa ska nu kunna se sammanfattningar av böcker i videoform på både engelska och hindi. Förhoppningen är att de lockas att klicka vidare och läsa boken i Juggernaut-appen som idag har över 10 000 titlar. En konkurrent för Storytel i Indien.

Eller stormen efter att Forbes i lördags publicerade en debattartikel av ekonomen Panos Mourdoukoutas med den provocerande rubriken “Amazon Should Replace Local Libraries to Save Taxpayers Money.” Jag var på väg att göra en grej på det, även om det kändes som en mycket märklig text med argument som att bibliotekens utlåning av videofilmer ersatts av Netflix, umgänge och café av Starbucks och böcker av Amazon. Det utlöste i alla fall ramaskri bland bibliotek och många andra i USA. I måndags, efter att över 200 000 personer läst artikeln, raderades den av Forbes. Till Quartz sa en talesman för Forbes att biblioteken är viktiga för samhället och att den här artikeln var utanför skribentens specifika expertis – därför raderades artikeln. För Twitter-fanatiker så finns det en intressant tråd där skribenten försöker försvara sig genom att påpeka att bibliotek finansieras med ”local library taxes”.

Försäljningen i amerikanska bokhandlar ökade i maj månad med 0,5 procent enligt statistik från Bureau of the Census. Men efter raset i januari (-8,5 procent) så är försäljningen fortfarande ner -2,1 procent under de första fem månaderna jämfört med 2017. Mer positiva signaler från ABA (American Booksellers Association), indiebokhandlarna, vars medlemmar rapporterar en ökning på 5 procent fram till halvårsskiftet.

Overdrive, som vann upphandlingen hos SKL och därmed blir vanligare på svenska bibliotek framöver (Lästips: vi intervjuade två svenska bibliotek som redan jobbar med Overdrive), har presenterat sin statistik för första halvåret på företagets blogg. Där berättas bland annat att 66 bibliotek är på väg att nå en miljon utlåningar för helåret 2018 (att jämföra med 58 bibliotek som nådde gränsen förra året). Sju bibliotek är på väg mot fyra miljoner utlån och två beräknas passera fem miljoner utlån. Overdrive kommer förmodligen att låna ut mer än 250 miljoner digitala böcker 2018, varav mer än 80 miljoner kommer att vara ljudböcker. Hur många kommer de svenska biblioteken att stå för?

Många förlag och författare använder WordPress och är därför kanske intresserade av nyheten om att nästa stora version av WordPress 5.0 förväntas släppas i augusti. (Du har väl uppdaterat till 4.9.7 som är senaste versionen med några säkerhetshål tilltäppta?). I kulisserna pratas det om det nya redigeringsverktyget Gutenberg som faktiskt ska bli tillgängligt även i en 4.9-version, planerad till 31 juli. Nyhetsbrevet WPSE skriver mer om Gutenberg, eller läs mer på den officiella sidan för Gutenberg.

Schottenfeld Management, en ”investment management firm” i New York har köpt 5,7 procent av Barnes & Noble. Bokhandelskedjan sparkade överraskande sin vd Demos Parneros den 3 juli på grund av ”brott mot företagets policies”. Wall Street Journal rapporterar att Schottenfeld haft möten med ledningen för B&N och dess vd Richard Schottenfeld menar att B&N kan hålla bättre i pengarna samtidigt som de förbättrar shoppingupplevelsen i butikerna. Han sa även att kunderna är frustrerade över kedjans försök till nätbokhandel.

Igår presenterades Man Booker-prisets long list för 2018. Michael Ondaatje, vars bok Den engelske patienten nyligen utsågs till den bästa Man Booker-vinnaren genom tiderna med priset Golden Man Booker, fanns med på årets lista med boken Warlight (som Natur & Kulturs förlagschef Richard Herold meddelade att de ger ut på svenska i april nästa år med titeln Lyktsken). Ett tydligt tema bland årets nominerade var dystopiska romaner. Vi avslutar väl denna spaning i ämnet nyhetstorka med långa listan till Man Booker 2018, en av dessa författare vinner alltså 50 000 pund:
Snap (Bantam Press) av Belinda Bauer (UK)
Milkman (Faber & Faber) av Anna Burns (UK)
Sabrina (Granta Books) av Nick Drnaso (USA)
Washington Black (Serpent’s Tail) av Esi Edugyan (Kanada)
In Our Mad And Furious City (Tinder Press) av Guy Gunaratne (UK)
Everything Under (Jonathan Cape) av Daisy Johnson (UK)
The Mars Room (Jonathan Cape) av Rachel Kushner (USA)
The Water Cure (Hamish Hamilton) av Sophie Mackintosh (UK)
Warlight (Jonathan Cape) av Michael Ondaatje (Canada)
The Overstory (William Heinemann) av Richard Powers (USA)
The Long Take (Picador) av Robin Robertson (UK)
Normal People (Faber & Faber) av Sally Rooney (Ireland)
From A Low And Quiet Sea (Doubleday Ireland) av Donal Ryan (Ireland)

På tal om debutanttorka så kan konstateras att fyra av romanerna på Man Bookers långa lista var just detta: Robin Robertson, Sophie Mackintosh, Guy Gunaratne och Daisy Johnson. Ingen av de fyra är ännu utgiven på svenska – så där kanske finns ett tips för svenska förlag i jakt på nästa Michael Ondaatje?

Så låt oss lämna nyhetstorkan där.

Hur är det med Sommartuggare 2018 då? Jodå, där ska komma en gästbloggare varje dag. Men vi har några skribenter som inte hann lämna sina texter före semestrarna så vi har fått lite … torka där också. Men det kommer mera även där. Vi kör på fram till hösten med ännu fler spännande inlägg från kända och okända bokmänniskor.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.