fbpx

Sommartuggare 2018: Jessica Jarlvi

Jessica Jarlvi är den svenska författaren som blev refuserad här hemma, men som sedan gjort stor internationell succé med sin debutbok When I Wake Up.

Etablerade författare bör stötta nykomlingar

Min bokhylla förgylls av ett flertal signerade böcker av erkända författare som Margaret Atwood, Peter James, Lionel Shriver, Kate Mosse, Shari Lapena, Alexander McCall Smith, Lars Kepler och så vidare.

Jag har träffat dem på författaraftnar och litteraturfestivaler, både som blivande, och nyligen utgiven, författare. Vi har pratat om skrivande vid signeringsbordet och även vid sociala evenemang, och deras uppmuntran och stöd har peppat mig. Men som ny författare (första boken When I Wake Up gavs ut 2017) har jag också träffat kreativa skapare som inte har tid för nykomlingar.

ANNONS

Vid min första litteraturfestival som författare satt jag bredvid en regissör som bytte plats när han insåg att jag bara publicerat en bok. En annan författare sa ”mejla mig” men svarade aldrig. Där var också den internationelle författaren som styrde och ställde med dem runt omkring och författarinnan som bara omgav sig med de sina och inte lät någon annan komma i närheten.

Divalater passar inte en författare och det är oerhört uppfriskande att möta framgångsrika personer som Alexander McCall Smith, som sålt över 40 miljoner böcker men fortfarande är jordnära och inte tar sig själv på alltför stort allvar. Deckarförfattaren Peter James likaså. Vid en föreläsning som jag var på tidigare i år visade han alla närvarande författaraspiranter att han tog deras ambitioner på allvar.

Redan innan jag var utgiven gav två författarinnor generöst sina mejladresser till mig och vi utbytte meddelanden där de gav mig råd om själva utgivningsprocessen. Att bli respekterad och sedd är viktigt för vem som helst, men kanske ännu mer för den som har ambitioner att skriva en bok.

ANNONS

Det var på Författarskolan i Lund, där jag gick 2008-2010, som jag började ta mig själv på allvar (lika viktigt det!) men den känslan förstärktes genom inspirerande förläsare som Sigrid Combüchen, Therése Granwald och Boel Gerell. Deras feedback och motiverande föredrag gjorde att jag gick från en drömmare till en skribent med allvarligare ambitioner.

Ingen är född utgiven författare. Det är många gånger en kamp. Man skriver och river och börjar om igen. Man skickar ut och får ”nej tack” men man gillar ju att skriva så man fortsätter. Stöd är därmed oerhört uppskattat, framförallt från dem som redan har lyckats.

Önskar alla författare en produktiv sommar!

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Hör gärna av er på info@jessicajarlvi.com

Text: Jessica Jarlvi

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.