ANNONS

Sommartuggare 2018: Jessica Jarlvi

Jessica Jarlvi är den svenska författaren som blev refuserad här hemma, men som sedan gjort stor internationell succé med sin debutbok When I Wake Up.

Etablerade författare bör stötta nykomlingar

Min bokhylla förgylls av ett flertal signerade böcker av erkända författare som Margaret Atwood, Peter James, Lionel Shriver, Kate Mosse, Shari Lapena, Alexander McCall Smith, Lars Kepler och så vidare.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Jag har träffat dem på författaraftnar och litteraturfestivaler, både som blivande, och nyligen utgiven, författare. Vi har pratat om skrivande vid signeringsbordet och även vid sociala evenemang, och deras uppmuntran och stöd har peppat mig. Men som ny författare (första boken When I Wake Up gavs ut 2017) har jag också träffat kreativa skapare som inte har tid för nykomlingar.

Vid min första litteraturfestival som författare satt jag bredvid en regissör som bytte plats när han insåg att jag bara publicerat en bok. En annan författare sa ”mejla mig” men svarade aldrig. Där var också den internationelle författaren som styrde och ställde med dem runt omkring och författarinnan som bara omgav sig med de sina och inte lät någon annan komma i närheten.

Divalater passar inte en författare och det är oerhört uppfriskande att möta framgångsrika personer som Alexander McCall Smith, som sålt över 40 miljoner böcker men fortfarande är jordnära och inte tar sig själv på alltför stort allvar. Deckarförfattaren Peter James likaså. Vid en föreläsning som jag var på tidigare i år visade han alla närvarande författaraspiranter att han tog deras ambitioner på allvar.

Redan innan jag var utgiven gav två författarinnor generöst sina mejladresser till mig och vi utbytte meddelanden där de gav mig råd om själva utgivningsprocessen. Att bli respekterad och sedd är viktigt för vem som helst, men kanske ännu mer för den som har ambitioner att skriva en bok.

ANNONS

Det var på Författarskolan i Lund, där jag gick 2008-2010, som jag började ta mig själv på allvar (lika viktigt det!) men den känslan förstärktes genom inspirerande förläsare som Sigrid Combüchen, Therése Granwald och Boel Gerell. Deras feedback och motiverande föredrag gjorde att jag gick från en drömmare till en skribent med allvarligare ambitioner.

Ingen är född utgiven författare. Det är många gånger en kamp. Man skriver och river och börjar om igen. Man skickar ut och får ”nej tack” men man gillar ju att skriva så man fortsätter. Stöd är därmed oerhört uppskattat, framförallt från dem som redan har lyckats.

Önskar alla författare en produktiv sommar!

Hör gärna av er på info@jessicajarlvi.com

Text: Jessica Jarlvi


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se