10 riktigt bra boktips för semestern och sommaren 2018

Här är tio riktigt bra böcker ur en mängd olika genres - allt för dig som ska njuta på semestern.

Det är klart du ska läsa på semestern. Få saker är lika avslappnande och givande som att få sjunka ner med en god bok under korkeken och bara njuta. Här är tio tips från flera olika genres för dig som letar semesterlitteratur …

Oavsett var du tänker befinna dig i sommar, så behöver du en bok i handen. Tro mig – bättre nöje än så finns inte på stranden, vid stugan, på semestern söderut, i bilen när maken kör, när barnen somnat där hemma, i trädgården … och så vidare.

Här är tio riktigt bra boktips för dig som ska odla, utveckla dig själv, vila eller som helt enkelt bara vill lära dig något nytt om livet och omgivningen under semestern.

Njut av sommarlivet, som vi säger här på boktugg.se!

1. I odödliga odlares sällskap : livsläxor och botaniska tricks av Elin Unnes

Inom odlingsvärlden fnns några av de knäppaste, roligaste, vildaste och mest inspirerande galenpannor som du någonsin kommer träffa. Världens mest visionära trädgårdsmästare är allt från aristokrater och detroniserade prinsessor till rättshaverister och eremiter i grottor. Jag gillar att tänka på dem som ungar på en skolgård, olika smågäng som då och då smälter ihop för att sen delas upp igen. Ibland uppstår käbbel, men egentligen har de alla sammamål: att växa och odla, tillsammans, parallellt, med världen och naturen omkring dem.

Det är både en sorts antologi över de poetiska underverk som människan och naturen kan åstadkomma tillsammans och en konkret odlingsbok: en sorts best of trädgård med tips och kunskap hämtade från odlare i den bohemiskaeliten.

Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist. Hon har varit redaktör på Darling, Vice, Bon och Rodeo, och skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård. Hon har tidigare skrivit de mycket hyllade böckerna The Secret Gardener (2014) och uppföljaren Herbariet (2016).

 

2. Hejdå saker : konsten att bli lyckligare genom minimalism av Fumio Sasaki

Om du är som jag var – olycklig och konstant jämför dig själv med andra, eller bara tycker att livet suger – då tycker jag att du ska försöka att säga hejdå till några av dina saker.

Tokyobon Fumio Sasaki arbetade långa dagar och kopplade av genom att dricka öl, titta på tv och köpa saker. Han gick upp i vikt och var håglös. Till slut tröttnade han på känslan av att livet rann honom genom fingrarna. Samtidigt fick han nys om en rörelse som kallas den nya japanska minimalismen , om hur man blir lycklig med färre saker, och livet förändrades totalt för honom – utifrån och in.

Hejdå saker är en revolutionerande handbok för dig som vill förändra ditt sätt att tänka kring dina ägodelar. Den är till för dig som vill rensa ut några få saker, men också för dig som vill förändra din livsstil i grunden. Med självinsikt och humor coachar Sasaki dig genom hela processen. Du får veta hur du praktiskt går tillväga, hur du känslomässigt tar farväl av dina ägodelar och vad du kan vinna genom frigöra dig från tanken att du är vad du äger.

FUMIO SASAKI (1979) är redaktionschef på förlaget Wani Books och bor i en 20 kvadratmeter stor lägenhet i Tokyo, inredd med bara en liten trälåda, ett skrivbord och en madrass. Han har aldrig varit lyckligare. Hejdå saker har blivit en bästsäljare i hemlandet och översatts till flera språk.

 

3. Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor av Anna Rökaeus och Olof Söderén

Många med gröna fingrar bor i stan och alla drömmer inte om att flytta ut på landet till en liten röd stuga. För dig som vill odla själv finns det alla möjligheter även i staden. På kolonilotter, gårdar, balkonger, terrasstak och i fönster bara fantasin sätter gränserna.

I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.

Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor – när lusten att resa blir för stor.

Hela boken präglas av ett hållbarhetsfokus och värnande om naturen och våra resurser liksom tankarna på att äta bättre och kunna njuta av egna, nyskördade grönsaker.

 

4. Chili : 222 sorter att odla och äta av Eva Robild, Kerstin Rosengren

Du kan odla chili för skönheten, för smaken, eller för att det är trendigt – och roligt! Eller allt på en gång.

Intresset för att odla och äta chili har ökat explosionsartat. Alla vill odla chili. Det är lätt att förstå för chili är rolig att odla och ger stor skörd, även om den kan vara krävande i det nordiska klimatet. Och det bästa av allt är att det finns mängder av sorter att prova – allt ifrån de allra hetaste sorterna som Trinidad Moruga Scorpion och Carolina Reaper till milda sorter som Jimmy Nardello och Padron.

Här presenteras utförligt 222 olika sorter med odlingstips, bild och smakguide. Eva Robild och Kerstin Rosengren är två hängivna chiliodlare som visar dig grunderna i chiliodling i nordiskt klimat, från sådden under vinterhalvåret till flytten ut och sommarens skötsel och skörd.

Vi får också lära oss hur man håller en chiliprovning där man går från den svagaste till den starkaste. Men chili handlar inte bara om styrka. Vissa sorter kan också ha oanade nyanser av citron eller ananas. Författarna ger också tips på hur du kan ta hand om och förvara chilin och recept på heta såser och maträtter.

Inspireras du också att odla och äta din egen chili, troligtvis det hetaste du kan göra just nu.

 

5. 12 livsregler : ett motgift mot kaos av Jordan B. Peterson

Psykologen Jordan B. Peterson har influerat miljontals människor över hela världen med sina utmanande och originella tankar om de största frågorna och han har gjort det genom att prata om ämnen från Bibeln till romantik till biologi. I förändringens och polariseringens tidevarv har hans uppriktiga budskap om värdet av individens ansvar blivit ett globalt fenomen.

I 12 livsregler ger sig Peterson i kast med ämnen som barnuppfostran, livsåskådning, ideologi, moral, andlighet och mänskligt lidande. Sökandet efter världens samlade kunskap mynnar ut i 12 praktiska, djärva och djupsinniga livsregler som skakar om vår uppfattning om vetenskap, tro, kultur och den mänskliga naturen.

Den mest inflytelserika intellektuella tänkaren i västvärlden just nu. NEW YORK TIMES

 

6. Factfulness : Tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund

En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.”
– Bill Gates

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Med samma passion och folkbildningsiver som han gjort till sitt kännetecken, och som syntes i självbiografin Hur jag lärde mig förstå världen, argumenterar Hans Rosling för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen. Tillsammans med medgrundarna för stiftelsen Gapminder, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, visar han hur en faktabaserad världsbild är både avkopplande, lärorik och produktiv.

 

7. Krishandboken : allt du behöver för att klara dig av Niklas Kämpargård

Om Sverige drabbas av ett långvarigt strömavbrott blir följderna snabbt besvärliga. På bara några timmar blir det kallt inomhus, vattnet slutar att rinna ur kranen och maten tar snabbt slut i både kylskåp och skafferi.

Det finns ett växande intresse för att i högre grad kunna klara sig och sin familj på egen hand om en krissituation uppstår. Med Krishandboken får du bättre koll på hur du ska tänka vid olika katastrofscenarier. Allt från hur du håller värmen inomhus till hur kroppen reagerar fysiskt och psykiskt i en kris. Det finns avsnitt om första hjälpen liksom hur du klarar den personliga hygienen eller matlagning utan vatten. Pedagogiska åtgärdsscheman för naturkatastrofer eller strömavbrott kommer också att ingå i den här heltäckande boken för krisberedskap.

Många skulle inte klara de 72 timmar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss. Med Krishandboken kommer du närmare målet.

 

8. Bevingad intelligens : i huvudet på en fågel av Jennifer Ackerman

Vilken intelligens gör att en fågel kan hitta vägen till en plats tusentals kilometer bort, där den aldrig varit förut?
Eller med precision härma sångerna från hundratals andra arter?
Eller komma ihåg exakt var den gömt sina frön, flera månader tidigare?

I Bevingad intelligens tar Jennifer Ackerman med läsaren på en storslagen resa genom fågelsinnet. Hon besöker forskare och fåglar i såväl Nya Kaledoniens djungel som i sin egen trädgård, och berättar om de allra senaste rönen om kråkor, duvor, sparvar och många fler.

Gamla sanningar ställs på ända, och en sak blir tydlig: Fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.

”En underbart provocerande och mycket underhållande bok” – Wall Street Journal

”Det finns en helt annan värld av intelligens där ute, och den här boken är en härlig introduktion till den.” – The Guardian

 

9. Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson

När Linda-Marie Nilsson lade upp en bild på sig själv i bikini blev det en världsnyhet. Kroppsaktivismen eller kroppspositivismen handlar om att alla har rätt till sin kropp och om att vara nöjd med sin kropp som den är, trots samhällets skeva ideal.

Med hashtaggen #allastorlekarärvackra fortsätter hon att inspirera sina följare. Alltid med en stor portion humor, som i klippet där hon testar produkter för att låren inte ska gnida mot varandra.

Eller när hon listar ”50 saker som tjocka är trötta på att höra”.

Att hennes budskap behövs är det många som vittnar om. Bland hennes många fans hittar vi de unga tjejerna som inte vågar klä om på gympan men även äldre kvinnor som aldrig visar sig i baddräkt på stranden. Föräldrar söker också hennes råd kring hur de ska prata kroppsideal med sina barn.

Nu har Linda-Marie Nilsson skrivit en peppande och inspirerande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. Hon delar generöst med sig av sin egen historia men ger också massor av konkreta tips, allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet.

 

10. Skogsträdgården: Odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg

Drömmer du om en prunkande trädgård, sprängfylld med nyttiga grönsaker och godsaker från tidig vår till sen höst? En trädgård där du kan höra fågelkvitter och insektssurr, en trädgård som bara blir bördigare, vackrare och mer självskötande för varje år? En trädgård som är bra för planeten, som fångar in, lagrar och omvandlar massor av koldioxid till bördig jord som kryllar av liv?

Den drömmen kan bli verklighet om du vågar ge dig in i skogsträdgårdsodlingens värld! En skogsträdgård är en trädgård eller odling där du tar inspiration från skogen för att producera mat och nyttoväxter på naturens eget sätt. Man kan faktiskt säga att du skapar ett eget ekosystem! Det är mycket roligare, enklare och effektivare än att ständigt kämpa emot med gräsklippare, miljögifter och ogräsrensning.

Den här boken ger dig allt du behöver för att bli en skogsträdgårdsodlare, på ett enkelt och lättförklarligt sätt. Den innehåller växtporträtt av över 350 härdiga nöt- och fruktträd, bärbuskar, klängväxter, fleråriga grönsaker, marktäckare och andra stödjande växter som hjälper dina favoritplantor att trivas bra. I boken hittar du också, bland mycket annat, information om hur du hittar rätt plats för din skogsträdgård, vad du behöver göra för att få starka, självständiga växter, hur du lockar till dig nyttiga medhjälpare och hur du på bästa sätt tar hand om skörden. Med sina över 600 referenser till böcker, rapporter och forskning inom ämnet står boken på en solid vetenskaplig grund och gör det lätt för den läsare som vill fördjupa sig ytterligare i denna spännande odlingsteknik.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL