Många svenska vinnare i internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards

Sverige vann 'Best Food Book of the Year in all categories', för EALLU, en bok av urbefolkningsungdomar från hela Arktis utgiven i Norge av International Reindeer Centre i samarbete med Arktiska Rådet. Sittande från vänster: Alena Gerasimova, Anders Oskal, Juoksa Smuk, Mikhail Pogodaev. Stående, från vänster: Inger Anita Smuk, Anna Chuprina, Marta Okotetto, Issat Turi, Statssekretær (Norge) Anne Karin Olli, Ellen Sara Sparrok. Foto: International Reindeer Centre, Pressbild.

I årets upplaga av den prestigefyllda internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards kammade Sverige hem fler priser än någonsin tidigare, bland annat den fina utmärkelsen ’Best Food Book of the Year in all categories’. Här är alla vinnarna.

När Gourmand Awards genomfördes i Yantai, Kina, förra helgen var det fler svenska bidrag än Boktugg som fick ta emot priser. Boken som vann det stora priset Best Food Book of the Year in all categories är EALLU, en bok av urbefolkningsungdomar från hela Arktis utgiven i Norge av International Reindeer Centre i samarbete med Arktiska Rådet.

– Att få detta pris är ett fantastiskt erkännande av urfolksungdomarnas outtröttliga arbete med det dom själva tror på, för våra unika arktiska matresurser och våra 10 000-åriga mattraditioner i norr. Vi hoppas att urfolkens djupa kunskap om mat nu kan lyftas fram, dokumenteras, respekteras och användas för att bygga deras egna samhällen i en tid av mycket stora förändringar i arktis. Gourmand Awards finaste pris är ett viktigt bidrag till en sådan utveckling och skänker våra ungdomar styrka, stolthet och inspiration att jobba vidare. Därför ger detta ett stort lyft för hela vår polarcirkulära organisation, säger Anders Oskal, generalsekreterare i International Centre for Reindeer Husbandry, i ett pressmeddelande.

Hela 215 länder deltog i Gourmand Awards 2018 med gala och prisutdelningar i Yantai, Kina den 26-27 maj. De prestigefyllda utmärkelserna delas varje år ut till kokboksförfattare, fotografer, formgivare, förläggare och matmedia från hela världen. Sverige har haft stora framgångar i tävlingen.

– Sverige visar genomgående hög kvalitet på böcker och övriga bidrag inom matmedia, inte minst genom design, där Lotta Kühlhorns formgivning av boken AZUR utmärker sig särskilt i år. Med en hög grad av innovation genom ljudböcker, tonsatta drinkar, television och turism visar Sverige vägen i flera globala sammanhang. Sverige visar att ett litet land kan hävda sig internationellt på samtliga områden och det speglas mer än någonsin efter att vår internationella jury meddelat resultaten, säger Edouard Cointreau, juryordförande, president och grundare av Gourmand Awards.

Best In the World

– Sverige har många anknytningar ute i världen, det glädjer mig särskilt att så många upphovsmän och förlag återkommande reser till Gourmand Awards prisutdelningar i Kina. I år blev representationen särskilt unik då vi samarbetat med Arktiska Rådet och International Centre for Reindeer Husbandry med anledning av EALLU, årets globala världsvinnare genom förstapriset i ’Best Food Book of the Year in all categories’, säger Pelle Agorelius från Grythyttan, som driver Husmansbord och Saxhyttegubben i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa, och som är svensk samarbetspartner för Gourmand Awards.

Edouard Cointreau, juryordförande, president och grundare av Gourmand Awards ger följande utlåtande om varför EALLU vann det mest prestigefyllda priset av alla:

EALLU är den första boken någonsin, att visa en översikt över matkulturen hos urfolken i Arktis. En unik bok, som till skillnad från många andra, verkligen kan förändra livet för urfolkens familjer, deras nomadsamhällen och byar. På ett exceptionellt och imponerande vis har författarna, som alla är urfolksungdomar, klarat att skapa en bok som beskriver livet och matkulturen på platser som är i stort sett okända för omvärlden, säger Edouard Cointreau som är juryordförande, president och grundare av Gourmand Awards.

Nedan listar vi samtliga svenska vinnare, utnämnda av Gourmand Awards. De tre främsta i varje kategori anses ligga på samma nivå prestationsmässigt och får kalla sig Best in the World. I listan finns även böcker/upphovsmän med svensk anknytning. Böcker som tävlar är utgivna under 2017.

Kategorinummer – kategorinamn – land som bidraget skickats in från – bidragets namn – upphovsmän – (förlag/utgivare) – placering i kategorin

TELEVISION

WFtv3 TV Person of the Year: Sweden – Steffo Törnquist, Nyhetsmorgon, (TV4)

WFtv7 TV Producer: Sweden – Clara Tengbom, Sommar med Ernst (TV4)

DRINKS

A1 Hall of Fame – Drinks:Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin (Vinghästen) Champagne Hiking


A5 French wine: Sweden – Champagne, Vinet och Odlarna, Karlsson (Carlsson) 3:a


W2-4 Spirits: Sweden – Whisky, Örjan Westerlund (Storytel – Grenadine) 2:a


W2-8 Beer: Sweden – Beer, Brewing, & Bastards, Jonas Darnell, Peter Eronson (Grenadine) 2:a


W3-2 Drinks Education: Sweden – Cosmopolitan with a sonic twist, Per Samuelsson, Iréne Sahlin (Taste of Sound) 1:a


W3-3 Photography: Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin, foto: Pål Allan (Vinghästen) 1:a


W3-3 Illustrations: Sweden – Beer, Brewing, & Bastards, Jonas Darnell, Peter Eronson (Grenadine) 1:a

FOOD

A- AUTHORS

A06 Special Awards: Sweden – Mannerströms Husmanskonster, Leif Mannerström (Norstedts)

Sweden – Naturens Skafferi, Louise Bondebjer (Kakao)


A09 Television Rest of the World: Sweden – Vår tid är nu, Johan Rosenlind, Lotta Fritzdorf, Maria Alexén, Anders Avehall (Grenadine – SVT – Jarowskij) 3:a


A10 Innovative: Sweden – Minnen ur mitt liv, Steffo Törnquist (Storytel – Lind) 3:a


A12 First Cookbook: Sweden – Malmö Cooking, Titti Qvarnström (Norstedts) 3:a


A13 Blogger Printed Book: Sweden – Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl (Norstedts) 2:a

B- PUBLISHERS

B02 Best Food Book of the Year in all categories: Norway (Sweden through Sapmi) EALLU (Arctic Council – International Reindeer Centre) 1:a (Provläs här)


B03 Cookbook Reviews – Newsletters: Sweden – Boktugg 1:a


B08 Design: Sweden – Azur, Design: Lotta Kühlhorn (Natur och Kultur) 1:a


B09 Foreign Rights Sellers: Sweden – Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl (Quadrille) 3:a


B15E National Tourism Website Europe: Sweden – www.visitsweden.com/food-and-drink 1:a


B16 Best Sellers: Sweden – Sju sorters Kakor – Fika, the Swedish Way (Norstedts) 2:a


B18 – app: Sweden – Eldrimner app 3:a

C- COUNTRIES / REGIONS

C01 Local: Sweden – Höga Kusten Vår del av Världen, Steven Ekholm (Magasin Höga Kusten publishing) 1:a


C03 French: Sweden – Sébastiens franska kokbok, Sébastien Boudet (Bonnier Fakta) 3:a


C06 Scandinavian: Czech Republic – Svedska Kucharka, Dominika Gasparova Wittemberg (Smart Press) 1:a

Sweden – Din vägvisare till Sveriges mathantverk (Eldrimner) 2:a


C11 Japanese: Sweden – Japansk grillning, Jonas Cramby, Roland Persson (Natur och Kultur) 2:a


C17 American: Sweden – Holy Smoke BBQ, Johan Fritzell, Johan Åkerberg (Natur och Kultur) 2:a


C20 – Latin American – Published outside Latin America: Sweden – Taco, Salsa & Tequila, Alexandra Zazzi (Kakao) 3:a


C22 – Arctic: Norway (Sweden through Sapmi) EALLU (Arctic Council – International Reindeer Centre)

Sweden – Smak av Norrsken, Bjorn Ylipää (Skog & Smak) 3:a

D- LIFESTYLE

D02 Health and Nutrition: Sweden – Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts) 1:a


D03 Children: Sweden – Matlabbet, Martina Jönsson (TITEL Books) 3:a


D04 Food Writing: Sweden – Smak av Norrsken, Bjorn Ylipää (Skog & Smak) 2:a


D05 Culinary History: Sweden – Smakarv Hälsingland, Viola Adamsson 3:a


D06 Culinary Travel / Tourism: Sweden – Hungrig på Västerbotten, Erik Wennberg (North Chapter) 3:a


D09 Scientific Health and Nutrition: Sweden – The Helper, Karolina Jansson, Lotta Skoglund (Holm & Holm Books – Karolinska) 3:a


D10 Diet: Sweden – Beauty Food, Maria Ahlgren (Norstedts) 2:a


D11 Family: Sweden – Mums för Minigourmeter och Matgladisar, Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk, Edward Blom (Skabetti) 2:a


D13 Sport and Nutrition: Sweden – Maten bakom resultaten, Linda Bakkman (Norstedts) 4:a

E- SUBJECTS

E01 Easy Home Recipes: Sweden – Supergott och supersnabbt, Jessica Frej (Bonnier Fakta) 3:a


E06 Vegetarian: Sweden – Gourmetvego, Jennie Benjaminsson (Norstedts) 3:a


E10 Truffles and Mushrooms: Sweden – Matsvampar, Bo Nylén (Norstedts) 3:a

F FUND RAISING / STATES

F07 Europe: Sweden – Blå Kokboken, Anna Benson (Benzer) 1:a


F08 Embassies: Sweden – Swedish Culinary Diplomacy, Lars Ekberg, Matt Lutton

(Sweden Embassy in Serbia) 1:a


F09 Peace: Sweden – Religion and diet in a multi religious city, Ulrica Söderlind (Roos & Tegner) 1:a

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL