Denna artikel sponsras av författare/förlag

Nu kommer andra delen i Cecilia Larsson Kostenius fantasyserie De fem elementen

Cecilia Larsson Kostenius Foto: Lena Leffler

Med mytologin som språngbräda kastar sig Cecilia Larsson Kostenius fantasyböcker in i tidlösa aspekter om människovärde och konsten att tro på sig själv.

De fem elementen är en fantasyserie för ungdomar och vuxna av författaren Cecilia Larsson Kostenius. Första boken i serien, De ursprungliga, släpptes 2017 och i dagarna är det release för andra delen Gudarnas skymning.

Serien bygger på en fri tolkning av den klassiska mytologin och är en påminnelse från Cecilia om att det egentligen inte finns något ”vi” eller ”dem” och att vi alla, tack vare våra olikheter, lever som jämlika varelser i världen:

– Det är viktigt att inte göra skillnad på människovärde, säger Cecilia. Att man har olika ursprung innebär inte att man har olika värde, och olikheter betyder inte att något är mer eller mindre rätt. Alla är olika, och vi måste acceptera att det är så. Mina böcker handlar om att vara sig själv, om att samarbeta och om att ta vara på varandras olikheter som tillgångar – alla människor har en egen historia, en bakgrund, ett ursprung. Jag tycker det är viktigt att värna om sina rötter och sitt kulturarv.

Handlingen i böckerna utspelar sig i Manhem och kretsar kring att hela världen består och styrs av elementen jord, luft, eld och vatten. De fyra grundelementens gudinnor är i böckerna systrar men det finns också en femte halvsyster, virus, som gärna vill ta makten över världen.

Vad var det som fick dig att välja mytologins perspektiv på detta stora ämne?
– Jag har alltid fascinerats av historia, mytologi och religion, säger Cecilia. Sedan jag var liten har jag läst och forskat mycket om olika kulturer och mytologier från hela världen, och det är egentligen fantastiskt hur det hänger ihop. Allt har samma ursprung – de olika mytologiernas gudar är samma fast med olika namn i olika kulturer. Bokserien De fem elementen är helt och hållet fiktiv och sprungen ur min fantasi, men allting bygger på sådant som jag har läst och inspirerats av. Till exempel har nästan alla religioner/mytologier olika elementteorier, där alla har varit ganska överens om de klassiska elementen men där det har funnits skilda åsikter om det verkligen finns något femte element och vad det egentligen består av.

Berättelsen innehåller flera tidlösa inslag och värdegrunder trots sitt historiska fokus. Cecilia menar att varje människa har en inneboende kraft att styra över sitt eget liv och potential nog att kunna uppnå vad som helst genom att följa sina drömmar med en positiv tilltro till livet. Hennes eget skrivande är en dröm hon själv valde att tro på när verkligheten bryskt bankade på dörren för några år sedan:

– Min mamma var nära döden, och det blev en ögonöppnare för mig, säger Cecilia som vid tidpunkten arbetade som förskollärare. Lyckligtvis tillfrisknade min mamma, men jag insåg att allt kan vända snabbt vilket gjorde att jag tog beslutet att ta tag i mina drömmar innan det är för sent. Därför sa jag upp mig och började skola om mig till bibliotekarie med fokus på barn- och ungdomslitteratur. Och framförallt tog jag tag i skrivandet, som jag har prioriterat bort alldeles för länge.

Hela råmaterialet till serien är i stort sett klart och Cecilia känner stor lust inför det fortsatta skrivarbetet med kommande böcker. Skrivandet är ofta en njutning och hon är förväntansfull inför att spendera mer tid i Manhems värld tillsammans med sina karaktärer:

– Jag kan se fram emot ett skrivtillfälle med samma entusiasm som när jag ska se en film som jag hört mycket om, säger Cecilia. Jag vet i det stora hela vad som ska hända, och då ska det bli så spännande att få se hur det ska gå till. Det blir inte alltid helt som jag har tänkt mig heller, även om grunden är bestämd, men det händer ofta att jag stöter på något oväntat som jag och karaktärerna får hjälpas åt att lösa. Det är lite grann som att spela ett spel där man styr en figur, fast här styr jag ju alla figurer förstås.

Om författaren Cecilia Larsson Kostenius
Cecilia föddes 1977 och är dotter till författaren Bengt Kostenius. Skapande och skrivande har Cecilia med sig i blodet – många i hennes släkt arbetar i det kreativa området och att förverkliga författardrömmen var ett naturligt steg att ta för henne.

Den första delen i De fem elementen var hennes debut och de tre återstående böckerna i serien är planerade till att komma ut 2019, 2020 och 2021. Cecilia bor i Boden med sin man och fyra barn.

Gudarnas skymning

Gudarnas skymning
Serie De fem elementen
Författare
Medverkande
Förlag Visto förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor324
Vikt470 gr
Utgiven2018-04-30
SABuHc
ISBN 9789188769008
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
De fem elementen presenterar en alternativ sanning om vårt ursprung och visar världen ur en annorlunda synvinkel, i en egen tolkning av mytologin. Första delen, De Ursprungliga, släpptes i slutet av 2017. En bok om att vara sig själv, om att samarbeta, om att ta vara på allas olikheter som tillgångar. Andra delen, Gudarnas skymning, handlar om inre styrka och mod att stå upp för det man tror på. Allt sätts på prov när Regina, Odal, Svala och Pål ska möta fienden. Deras träning är fullbordad, men är de redo?
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se