ANNONS

Totte och Emma av Gunilla Wolde ges ut på romani

Två av de tolv Totte och Emma-böcker som numera finns på romani.

Gunilla Woldes klassiska bilderböcker om Totte och Emma har översatts till romani av Natur & Kultur, ett led i att tillgodose bibliotekens efterfrågan av barnböcker på minoritetsspråk.

Natur & Kultur släppte sex Totte och Emma-böcker på romani i november 2017, och nu släppts ytterligare sex översatta titlar i samband med romernas nationaldag den 8 april.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Vi har märkt en efterfrågan från biblioteken av barnböcker på minoritetsspråk. Och det är en utgivning som går hand i hand med flera av stiftelsens mål, inte minst att nå dem som har långt till boken, säger Richard Herold, förlagschef, i ett pressmeddelande.

Böckerna är översatta av författaren och debattören Hans Caldaras som under hela sitt vuxna liv kämpat för att belysa romernas historia och kultur samt för att motverka förtryck och sociala orättvisor.

– Böckerna stärker inte bara den egna självkänslan, identiteten och dialekternas fortlevnad, utan även rätten till att med det skrivna ordet få ta del av känslor, tankar och drömmar på sitt språk, säger Hans Caldaras.

Här är de 12 översatta titlarna

E Emma džal kaj o dandesko doktoró ­– Emma går till tandläkaren
E Emma thaj o Lillebror – Emma och Lillebror
La Emmáko phral o cignó nasválo lo ­– Emmas lillebror är sjuk
O Totte džal avrí – Totte går ut
O Totte huravelpe – Totte klär ut sig
O Totte kelél peske la Kisása – Totte leker med Kisse
E Emma kaj o doktóro – Emma hos doktorn
E Emma e astardí – Emma tvärtemot
La Emmáko kher le glatengo – Emmas dagis
O Totte grizil – Totte städar
O Totte nazól – Totte badar
O Totte pekél – Totte bakar

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se