Libris förlagschef tilldelas hbtq-priset Regnbågsfisken

Jennie Sjöström, förlagschef på Libris. Foto: Anna Rönnqvist

Jennie Sjöström, förlagschef på Libris, belönas med hederspriset Regnbågsfisken för sina insatser för homosexuellas situation i frikyrkan.

Regnbågsfisken delas ut årligen av EKHO Göteborg (EKHO står för ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) till någon eller några som gjort betydande insatser för att förbättra situationen för hbtq-personer i kyrkan.

I år går priset till Jennie Sjöström, förlagschef på Libris, för hennes engagemang för homosexuellas situation i frikyrkan och för utgivningen av två viktiga böcker i ämnet hösten 2017: antologin Välkomna varandra (läs en intervju med Jennie Sjöström om boken här) och biografin Välkommen in i min garderob.

EKHO Göteborg:s motivering lyder:

[…] Böckerna är de första på svenska med en bejakande syn på homosexualitet ur ett frikyrkligt perspektiv och gör luften lite lättare att andas för hbtq-personer som hör hemma med sitt liv och sin tro i denna tradition. Antologin Välkomna varandra och biografin Välkommen in i min garderob är banbrytande för frikyrkan.

Jennie Sjöström har fått utstå kritik i kristen media från representanter för ägarsamfunden för sitt beslut att genomföra utgivningarna. Jennie har hela tiden stått fast vid att Libris har full frihet för innehållet i sin utgivning och att behovet av böckerna är så stort att steget måste tas. Jennie Sjöström äger både beslutsamhet och den fingertoppskänsla som krävs, vilket gjort att böckerna slår an rätt ton och väckt mycket stort intresse över hela landet.

Jennie har visat stort mod i att våga gå den väg hon tror på såväl för Libris som för frikyrkan i stort. Inte minst har hon öppnat för skribenter som skriver med utgångspunkt från sina egna liv som sexuell minoritet i frikyrkan. Böckerna talar inte enbart om hbtq-personer, utan dessa är på ett självklart sätt också medverkande som författare. Jennie har också berett plats i antologin för EKHO, och släppt fram den erfarenhet EKHO bär på av att möta unga hbtq-personer i en frikyrklig kontext. För personligt mod och för en avgörande insats för att förändra synen på samkönade relationer i frikyrkan vill vi tilldela Jennie Sjöström Regnbågsfisken 2018.

Priset kommer att delas ut under Regnbågsmässan i Göteborgs domkyrka, i samband med West Pride den 17 augusti.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL