The English Bookshop i Uppsala nominerade till Bookstore of the Year 2018

Jan Smedh Foto: Privat

Den 10 april har The English Bookshop i Uppsala chansen att koras till världens bästa bokhandel under London Book Fair då butiken är en av tre nominerade.  

London Book Fair International Excellence Awards har som en av tre bokhandlar nominerat svenska The English Bookshop i Uppsala till Bookstore of the Year 2018. De två övriga nominerade: Carturesti (Rumänien) och Timbooktoo (Gambia).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Det är ett stort erkännande för bokhandeln att ur ett internationellt perspektiv ses med så blida ögon och ägarna Jan Smedh och Christer Valdesson är väldigt glada för nomineringen. Tillsammans driver de bokhandeln som sedan tio år tillbaka dessutom har en systerbutik i Stockholm. Sortimentet består enbart av engelskspråkig litteratur och Uppsalabutiken rymmer omkring 13 00 titlar i dagsläget.

– Vi startade 1995 och vad jag vet är vi ensamma i Sverige om att enbart ha engelsk litteratur. Det som är unikt med oss är att vi arbetar på ett väldigt socialt sätt med event, bokcirklar och bra service – det avspeglar sig i kunderna, säger Jan och berättar vidare om kundernas genuina engagemang i sin bokhandel:

– 2010 flyttade vi till den nuvarande butiken och då kom 40 av våra kunder och hjälpte till. Under en hel helg målade de, lyfte, flyttade och bar. Det var helt fantastiskt att se och det säger något om vilken sorts bokhandel vi är.

The English Bookshop i Uppsala. Foto: Jan Smedh

Livet som bokhandlare på The English Bookshop har blivit en livsstil för Jan. Han arbetar dygnet runt för att hålla en hög nivå i butiken och råkar en idé dyka upp och behöva förverkligas över en helg eller en natt så gör den helt enkelt det.

– Man är hela tiden där, ordnar och förbättrar, säger Jan och menar att det är just den omsorgen som färgar hela verksamheten.

– Vi har över 10 000 följare på sociala medier och det är mycket för att vara en så pass liten rörelse. Men jag tror det handlar om att vi strävar efter att överföra den där familjära stämning vi skapar i butiken även på nätet. Under våra 22 år har vår omsättning bara vuxit och då är 95 procent butiksförsäljning. Konkurrensen från nätbokhandeln tycker jag inte har påverkat oss mer än att folk fått en medvetenhet om hur mycket böcker det finns. Jag brukar säga att den bästa kunden är den som går ut härifrån med en bok som den inte visste att den tänkt köpa när den gick in. För det krävs ett väl kurerat lager och bra personal som kan guida.

Till London Book Fair åker Jan i vanlig ordning och detta år följer medarbetaren Tom från Stockholmsbutiken med.

– Det ska bli otroligt spännande och kul att se hur det går för oss i tävlingen, avslutar Jan.

Jan och Christer är ensamma om att representera Sverige bland de nominerade till de 18 kategorierna. Däremot är ett danskt och ett norskt bibliotek med och tävlar om att bli bästa bibliotek. Värt att notera: International Excellence Awards är globalt riktad och bidrag från Storbritannien deltar så till vida inte, men däremot både amerikanska och australiensiska. Vinnarna avslöjas den 10 april under London Book Fair.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.