fbpx

The English Bookshop i Uppsala nominerade till Bookstore of the Year 2018

Jan Smedh Foto: Privat

Den 10 april har The English Bookshop i Uppsala chansen att koras till världens bästa bokhandel under London Book Fair då butiken är en av tre nominerade.  

London Book Fair International Excellence Awards har som en av tre bokhandlar nominerat svenska The English Bookshop i Uppsala till Bookstore of the Year 2018. De två övriga nominerade: Carturesti (Rumänien) och Timbooktoo (Gambia).

Det är ett stort erkännande för bokhandeln att ur ett internationellt perspektiv ses med så blida ögon och ägarna Jan Smedh och Christer Valdesson är väldigt glada för nomineringen. Tillsammans driver de bokhandeln som sedan tio år tillbaka dessutom har en systerbutik i Stockholm. Sortimentet består enbart av engelskspråkig litteratur och Uppsalabutiken rymmer omkring 13 00 titlar i dagsläget.

ANNONS

– Vi startade 1995 och vad jag vet är vi ensamma i Sverige om att enbart ha engelsk litteratur. Det som är unikt med oss är att vi arbetar på ett väldigt socialt sätt med event, bokcirklar och bra service – det avspeglar sig i kunderna, säger Jan och berättar vidare om kundernas genuina engagemang i sin bokhandel:

– 2010 flyttade vi till den nuvarande butiken och då kom 40 av våra kunder och hjälpte till. Under en hel helg målade de, lyfte, flyttade och bar. Det var helt fantastiskt att se och det säger något om vilken sorts bokhandel vi är.

The English Bookshop i Uppsala. Foto: Jan Smedh

Livet som bokhandlare på The English Bookshop har blivit en livsstil för Jan. Han arbetar dygnet runt för att hålla en hög nivå i butiken och råkar en idé dyka upp och behöva förverkligas över en helg eller en natt så gör den helt enkelt det.

ANNONS

– Man är hela tiden där, ordnar och förbättrar, säger Jan och menar att det är just den omsorgen som färgar hela verksamheten.

– Vi har över 10 000 följare på sociala medier och det är mycket för att vara en så pass liten rörelse. Men jag tror det handlar om att vi strävar efter att överföra den där familjära stämning vi skapar i butiken även på nätet. Under våra 22 år har vår omsättning bara vuxit och då är 95 procent butiksförsäljning. Konkurrensen från nätbokhandeln tycker jag inte har påverkat oss mer än att folk fått en medvetenhet om hur mycket böcker det finns. Jag brukar säga att den bästa kunden är den som går ut härifrån med en bok som den inte visste att den tänkt köpa när den gick in. För det krävs ett väl kurerat lager och bra personal som kan guida.

Till London Book Fair åker Jan i vanlig ordning och detta år följer medarbetaren Tom från Stockholmsbutiken med.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Det ska bli otroligt spännande och kul att se hur det går för oss i tävlingen, avslutar Jan.

Jan och Christer är ensamma om att representera Sverige bland de nominerade till de 18 kategorierna. Däremot är ett danskt och ett norskt bibliotek med och tävlar om att bli bästa bibliotek. Värt att notera: International Excellence Awards är globalt riktad och bidrag från Storbritannien deltar så till vida inte, men däremot både amerikanska och australiensiska. Vinnarna avslöjas den 10 april under London Book Fair.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.