ANNONS

Ulf Bergström debuterar med samtidsthriller

Ulf Bergström debuterar som författare med thrillern Hatarna. Foto: Anja Callius

Ulf Bergström debuterar med en aktuell samtidsthriller om det groende hatet i samhället och drar nytta av sina tidigare erfarenheter från bland annat EU. 

Thrillern Hatarna är en högaktuell roman vars story filtreras genom det hat som gror på olika platser i dagens samhälle. Boken är en spegling av rådande verklighet och scenariot som målas upp är medvetet skapat som ett helt realistiskt skeende: reaktioner som följer på varandra och till slut eskalerar när människan fastnar i sitt eget grepp av bitterhet och hämnd.

Historien tar sin början när en grupp Afghanistanveteraner återvänt till Sverige och upptäcker att de stridit för en jämlikhet och demokrati de upplever inte finns. Märkta av krigets fasor och blinda av förbittring försjunker de i ett starkt hat riktat mot kungahuset som för dem ter sig allt annat än jämlikt. Gruppens psykopatiska ledare, Pascal, är inte sen att utnyttja den kokande vreden och snart utvecklas ett händelseförlopp som SÄPO-agenten Nina tar upp spåret på, fast besluten att sätta fast förövarna.

Författaren Ulf Bergström har tidigare arbetat med EU-frågor på platser som gett honom insikt i samhällsapparatens styre i västvärlden. Som pressekreterare åt finansminister Bosse Ringholm i Belgien, anställd vid EU:s IT-säkerhetsmyndighet i Grekland samt vid EU:s åklagarmyndighet mot grov brottslighet i Holland har han befunnit sig på samma nivå som samhällets politiska toppskikt. För Ulf är Hatarna i förlängningen en kommentar till den verklighet vi alla är en del av.

– Det finns mycket hat och hatare i samhället idag, säger Ulf. Det får näring av en verklig eller upplevd orättvisa som existerar parallellt. En del händelser i Hatarna är delvis inspirerad av min egen bakgrund i form av detaljer från möten, miljöer och aktuella debatter som kopplar an till verkligheten. Under hela arbetet med boken har jag försökt ligga så nära verkligheten som möjligt men ändå göra fiktion av det för att hitta den här historiens rätta format.

Med sina karaktärer vill Ulf gestalta den komplexitet människan besitter och förutom
huvudpersonen Nina innehåller boken en annan viktig personlighet: prickskytten Skuggan. Tillsammans utgör de genom sitt agerande en symbol för att ingen är alltigenom god eller ond – Nina skyr inga medel vare sig privat eller professionellt för att nå sitt mål och Skuggan står känslokall inför sitt uppdrag att mörda som om det vore vilket jobb som helst. Detta trots att han är en både välutbildad och kulturell person.

Hatarna

Hatarna

  • Förlag: Biondi Productions
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-03-28
  • ISBN: 9789163958571

Ulf har ägnat mycket tid åt att skaffa sig en bild av vad som rör sig i huvudet på Nina och Skuggan men det var svårast för honom att komma underfund med den sistnämnda. Källan fanns dock närmare Ulf än han hade kunnat ana:

– Det var en svårighet att få tag i en prickskytt tills jag plötsligt upptäckte att jag hade en mitt framför näsan, skrattar Ulf. En person i min närhet är elitsoldat men vad jag inte visste var att han också har prickskytteutbildning. Han gav mig kontaktuppgifter till en tysk prickskytt som kunde hjälpa mig.

I slutänden fick prickskyttar från fem olika länder delar av manuset återgett och omdömet var att Skuggans agerande är ”helt realistiskt”.

– Det var en skön bekräftelse på att det funkar, säger Ulf och fortsätter: Många som har läst boken har blivit starkt berörda. Den har liknats vid en svensk Schakalen och jämförts med American Psycho. I bokens kärna har jag upptäckt att det finns något som förlagen gillar – fem stycken har hört av sig med positiv feedback även om de bedömde att den inte passar deras utgivning just nu.

– Det var kul men jag har hela tiden känt bokstavshungern i mig och velat ha ut boken snabbt. Därför valde jag egenutgivning. Det blev en lärorik process som jag är glad för, nästan som när man bakar bröd själv – först maler man kornen, sedan rör man ihop degen, kavlar, gräddar och förpackar. I USA ses det väldigt positivt av agenter och förlag att inte ge upp utan att ge ut själv. Det visar på ett starkt driv och jag tror att den inställningen kommer mer och mer i Europa också.

Att han inte hade tid att vänta på ett förlag handlar också om tajming. Hatarna återger samhället som nyckelroman här och nu, och där var förlagens långa ledtider en begränsning. Och Ulf var starkt medveten om bokens förhållande till den tidsaspekten – en brännpunkt han inte ville låta gå om intet. Därför kopplade han in ett batteri av personer som kunde hjälpa honom att färdigställa boken.

– Man måste ha modet att inse sina begränsningar som författare och ta hjälp av andra, säger Ulf. Det är helt fantastiskt att se hur en textmassa förvandlas till ett omslag eller hur personerna som gjorde boktrailern tolkade den. Det känns jättekul att vara i mål och även om det är med skräckblandad förtjusning kan jag nu blicka framåt och fortsätta med uppföljaren till Hatarna.

Hatarna

Hatarna
Serie Nina Sandstedt
Författare
Medverkande
Förlag Biondi Productions
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor527
Vikt280 gr
Utgiven2018-03-28
SABHc
ISBN 9789163958571

Den nya thrillern Hatarna är en nyckelroman om svensk politisk toppnivå, med internationella kopplingar. I Hatarna följer läsaren förberedelserna inför en terrorattack, och den inre monologen, psyket hos den tyske prickskytten Skuggan. Nina Sandstedt vid Säpo driver jakten på konspiratörerna ur Svenska Republikanska Armén som organiserat attentatet. Hatarna tar upp aktuell samhällsdebatt, om alla hatare därute, och de dramatiska svallvågor som följer i samhället efter attentatet. Promotionsvideo: se YouTube "Thrillern Hatarna" https://www.youtube.com/watch?v=r0DhhPvezdA. Mer detaljer ur innehållet kommer närmare boksläppsdatum.)</u></u>

#terrorism #deckare #Politik #PolitiskThriller #Samhälle #Samhällsdebatt #Demokrati #Monarki #Republik #Prickskytt #Tyskland #Sverige #Statsskick #Afghanistan #Veteraner #Rättvisa #NinaSandstedt #Sandstedt #Säpo #Yttrandefrihet #debutroman #Spänning

Finns nu även som ebok. Köp ebok på AdlibrisKöp ebok på Bokus

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL