fbpx

Barnradion söker nomineringar till bokpriset 2018

Förra årets jury kom från klass 5 och 6 i Alviksskolan utanför Stockholm. Från vänster: Viktor Wigren, Sofia Stenecker, Hanna Donaldson, Karla Hüpohl och Dalton Westerberg. Foto: Stina Ericsson /Sveriges Radio

Nu vill Barnradion, Sveriges Radio ha in nomineringar till årets bokpris. Vinnaren kommer att utses lagom till läslovet i höst. 

Fram till den 20 mars kan alla som vill nominera en barnbok till att tävla om Barnradions bokpris 2018. Tävlingen har funnits sedan 2010 då den instiftades av eldsjälen Ylva Mårtens och för varje år har intresset växt. De tre senaste åren har runt 80 böcker nominerats per gång – dubbelt så många som när priset var nyfött.

– Vi välkomnar alla svenska böcker som är utgivna mellan juni 2017 till juni 2018 och skrivna för målgruppen 9-12 år, berättar Manuel Cubas som är programledare för bokpriset för fjärde året i rad på Barnradion, Sveriges Radio.

ANNONS

Tidsramen innebär att boken inte ens behöver ha kommit ut än så länge den gör det senast i juni i år. Böckerna plockas ut av en urvalsgrupp och i den ingår två barn ur den jurygrupp av 9-12-åringar som slutligen utser vinnaren. De senaste tre åren har vinnaren som röstats fram visat sig vara en av dem som barnen i urvalsgruppen valde.

– Det är jättekul att det är så, säger Manuel. Vuxna har helt andra kriterier när vi tittar på litteratur men i slutändan ska de här böckerna ju vara för barnen. Barnradions bokpris har flera aspekter – självklart ska det lyfta fram svenska författare och svensk barnlitteratur. Men det ska också ge de yngre medborgarna möjligheten att ha samma typ av samtal kring litteratur som vuxna har. Då menar jag inte litterär fackkunskap utan diskussioner som bygger på hur samhället och livet ser ut idag. När man har de här samtalen med barnen i programmen och barnen har hunnit förbereda sig precis som vuxna gör inför en intervju, håller de ofta en hög nivå eftersom barnen är i sitt bästa jag. Det är väldigt fint att se.

När Ylva Mårtens från början slog ett slag för barns möjlighet att prata om ”sina” böcker genom Barnradions bokpris fanns en annan budget att arbeta med än vad Barnradion har idag. Då fanns möjligheten att skapa en jury på flera platser runt om i landet. Idag är de ekonomiska resurserna inte lika stora eftersom produktionen är relativt dyr, men den långsiktiga ambitionen är att nå ut i landet:

ANNONS

– Vi vill bevara arvet från Ylva Mårtens som hon lämnade när hon gick i pension, säger Manuel. Hon har skapat ett viktigt samtalsforum för barn och unga med Barnradions bokpris. Just nu håller vi på och undersöker vilken skola som ska vara med som jury i år och vi försöker slå ett slag för mångfalden och tittar till exempel på skolor ute i förorterna eller runt om Stockholm.

 

Nomineringar till årets tävling skickas till klara@cubas.se
Därefter kommer vidare instruktioner från teamet bakom bokpriset om att skicka exemplar av de nominerade böckerna till urvalsjuryn. Senaste dag att nominera är den 20 mars 2018.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny