Sf-kongressen Vinter 2018 går av stapeln i Uppsala

Anna Bark Persson, en av arrangörerna till sf-kongressen Vinter 2018.

I helgen är det dags för kongressen Vinter 2018. På Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala samlas science fiction- och fantasyfans för föreläsningar, diskussioner och signeringar.

Bokmässor och litteraturfestivaler har vi gott om. Kongresser är däremot en något mer sällsynt form av evenemang i Litteratursverige. Fast inom genrerna science fiction och fantasy förekommer andra rutiner.

– Sf-kongresser arrangeras med jämna mellanrum på olika platser i Sverige beroende på var det finns intresse för att hålla ett sådant evenemang, berättar Anna Bark Persson, en av arrangörerna till kongressen Vinter 2018. Vi har ju den årliga Swecon som flyttar runt – förra året arrangerade vi den i Uppsala under namnet Kontur och i år hålls den i Stockholm med namnet Fantastika 2018. Vinter 2018 är en engångskongress som det ser ut nu, men det finns inget som talar emot att det är något som kommer att ske flera gånger.

Vinter 2018 infaller i Uppsala 10–11 februari 2018 med avspark redan på fredagskvällen i form av en pubkväll. Själv kongressen äger rum i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler.

Intresset har varit stort. I likhet med andra sf-kongresser i Sverige och utomlands så blir både deltagare och besökare medlemmar, och arrangörerna för Vinter 2018 satte ett tak vid 120 medlemmar. Dagen före avspark låg antalet medlemmar på 107. Nästan slutsålt, med andra ord.

Kongressens program är späckat med paneldiskussioner, föredrag och samtal om alla möjliga ämnen mellan alla möjliga personer. Relaterat till fantastik, naturligtvis. Deltar gör bland annat författarna Sara Bergmark Elfgren och Anders Fager.

– Sf-kongresser bygger på en deltagarkultur, berättar Anna. Även om kommittén tar initiativ till och övergripande arrangerar kongressen så är det alla medlemmar tillsammans som hjälper till att göra den till vad den är. Utöver hedersgästen har vi inte bjudit in folk, utan skapat programmet utifrån våra medlemmar. Det fina med programmen på sf-kongresser är att de består av olika människor som diskuterar litteratur och fantastik utifrån en rad olika perspektiv: som fan, författare, akademiker, och så vidare.

Till skillnad från på många bokmässor och andra litterära evenemang så är det inte bara författare som pratar om sina egna böcker, även om det även här är ett centralt och uppskattat inslag. Det är bland annat därför de bjuder in hedersgäster, menar Anna, för att de är intresserade av att höra mer om intressanta författarskap. Hedersgäst på Vinter 2018 är den amerikanska författaren Elizabeth Hand som har skrivit bland annat Generation Loss, Se mörkret och Skarpt ljus i serien Cass Neary.

– Elizabeth Hand är en intressant författare som skriver bra böcker och framförallt bra fantastik. Många i kommittén är stora fan av henne. Och så passar hon ju kongresstemat ganska bra – flera av hennes romaner utspelar sig i kalla, karga vinterlandskap. Hennes kommande Cass Neary-roman utspelar sig dessutom en hel del i Sverige, vilket gjorde det extra roligt att bjuda hit henne.

En programpunkt på lördagen handlar om Ursula K. Le Guin, en stor författare inom fantastiken som gick bort i slutet av januari 2018.

– Ursula K. Le Guin är en av våra absolut bästa och mest inflytelserika sf-författare. Med henne har vi förlorat en av våra litterära giganter och den sista av de mest tongivande feministiska sf-författarna som dök upp och vände upp och ner på genren under 60-talet. Precis som resten av sf-communityt som publicerat minnesrunor, essäer och anekdoter om Le Guin och hennes författarskap i mängder de senaste veckorna ville vi hedra henne. Det var inte svårt att sätta ihop panelen, när det gäller Le Guin är det antagligen svårare att hitta en grupp sf-fans som inte läst henne än tvärtom, säger Anna Bark Persson.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.