Även eboksförsäljningen via nedladdade epub-filer ökar i Sverige, även om många väljer streaming. Foto: Fotolia.

Okänd titel var mest sålda eboken under en vecka i januari

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Listan över de 20 mest sålda eböckerna i Sverige den 15-21 januari 2018 toppas av en Okänd titel. Eller egentligen är den inte okänd, men den saknas i Bokinfo.

Boktugg har tidigare skrivit om problematiken med att flera förlag väljer att inte registrera sina digitala böcker i Bokinfo, den gemensamma databasen där bland annat bokhandlare söker och beställer böcker. Det handlar om tusentals titlar i epub- och mp3-format.

– Vi gjorde nyligen en körning där vi jämförde med vilka eböcker som finns registrerade i KB:s databas för att få koll på vilka titlar vi saknar, säger Christer Perslöv på Bokinfo.


ANNONS


Förlag som Lind & Co, Modernista, Massolit och Saga Egmont har inga eller bara ett fåtal digitala böcker registrerade i Bokinfo. Men även egenutgivartjänster som BoD (Books on demand) saknas när det gäller digitala format.

En av biverkningarna är förstås att dessa titlar inte syns på topplistorna. Eller rättare sagt, fram till nu har de inte synts alls men efter att Bokinfo importerat isbn-nummer på eböcker från KB så kommer de med i försäljningsstatistiken som därmed blir mer rättvisande.

ANNONS

På topplistorna för vecka 3 (15-21 januari) 2018 dök plötsligt en av dessa titlar upp. Överst på listan över de 20 mest sålda eböckerna (styckförsäljning, streaming ej medräknad) denna vecka finns nämligen Okänd titel utgiven av okänt förlag. Boktugg undrar förstås: Vilken titel är det?

– Till att börja med är det ju glädjande att 19 av de 20 bäst säljande eböckerna trots allt finns i Bokinfo trots att vi bara har drygt 60 procent av de digitala titlarna som är utgivna i Sverige. Men eftersom den sista titeln inte finns i Bokinfos databas har vi inte någon information om den, förutom att det är en e-bok, säger Christer Perslöv.

Mest såld av alla böckerna på veckotopplistan – okänd?

På topplistan för vecka 2 finns två okända titlar, på plats 13 och 14.

Så vilka okända bästsäljande titlar är det då? Ofta brukar det vara titlar som ligger högt upp på skönlitterära och facklitterära topplistan som även ligger i topp på eböcker. Men det kan också vara äldre titlar som går på kampanj i samband med att en ny titel släpps.

En given kandidat till ebokstoppen under vecka 3 skulle då kunna vara Dag Öhrlunds Se till mig som liten är som släpptes den 11 januari. Den ligger sjua på skönlitterära topplistan samma vecka och är dessutom den mest sålda ljudboken (mp3-format) men just eboksformatet finns inte i Bokinfos databas.

Förhoppningen är nu att fler förlag ska lägga upp även de digitala formaten i Bokinfos databas. Samtidigt som förlag och egenutgivare självklart hoppas på att Bokinfo sänker titelavgifterna på tillkommande format.

– Vi diskuterar med alla aktörer och vår förhoppning är förstås att kunna erbjuda en så komplett databas som möjligt över alla format som böcker säljs i idag, säger Christer Perslöv.

Värt att notera är också att topplistorna som Bokinfo tar fram på uppdrag av Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen endast omfattar böcker utgivna i Sverige. Alltså vet vi inte ifall den nya Trumpboken Fire and Fury på engelska sålt så mycket att den kunde ha tagit sig in på topplistan över de mest sålda fackböckerna.


ANNONS


– Det är också ett urval som man valt att göra. En tanke är ju att man skulle göra en topplista över böcker på andra språk än svenska, eller utländska titlar, säger Christer Perslöv.

På Bokinfo finns nämligen utöver de svenska titlarna även ett stort antal utländska, främst på engelska, som finns hos svenska grossister. Den delen av databasen är dock långt ifrån heltäckande eftersom det ges ut miljontals böcker i världen. Bara i USA över 786 000 titlar under 2016.

Fotnot: Boktugg publicerar endast månadstopplistorna över sålda böcker i dagsläget eftersom det kräver en del manuellt arbete att redigera dessa.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL