Bokinfo höjer titelavgiften – dyrare för förlagen

Bokinfo höjde titelavgiften för förlagen inför 2018. Foto: Fotolia. Fotomontage: Boktugg.

Bokinfo höjer sin titelavgift till 350 kronor per ISBN. Vissa förlag har redan tidigare valt att inte lägga upp sina digitala böcker hos Bokinfo för att spara pengar vilket ger problem för återförsäljare.

Bokinfo är den stora databasen för böcker utgivna i Sverige. Alla bokhandlare hämtar sin information därifrån, både fysisk bokhandel och nätbokhandlare. Beställningar av fysiska böcker sker i stor utsträckning via Bokinfo.

– Via Bokinfo når du alla Sveriges återförsäljare av böcker. Du når även bokhandlare i Norge, Danmark, Finland och Holland. Vårt mål är att handeln med böcker ska vara enkel och att svensk bokmetadata ska hålla hög kvalitet, säger Christer Perslöv på Bokinfo.

Bokinfo finansierar sin verksamhet och utveckling på två sätt. Bokhandlare betalar en månadsavgift för tillgång till databasen och dessutom tar Bokinfo ut en avgift av förlagen för varje titel som läggs upp i databasen. Eller rättare sagt, en avgift per ISBN, vilket innebär att böcker som kommer ut i många format debiteras flera avgifter.

ANNONS

– För att kunna fortsätta driva och utveckla vår tjänst för dagens och framtidens bokbransch behöver vi göra en prishöjning. Den senaste gången vi höjde priset var för sex år sedan, säger Christer Perslöv.

Det nya priset är 350 kronor (exklusive moms) per ISBN och gäller titlar registrerade efter 1 december 2017 samt alla titlar med utgivningsår 2018 och framåt. Avgiften är liksom tidigare en engångsavgift. Det gamla priset var 300 kronor per ISBN.

Men i takt med digitaliseringen så kan en titel finnas i allt fler format. Ofta kommer den först som inbunden, senare i storpocket och/eller pocket. Vilket kan ge tre fysiska format på papper. Men den kan även finnas som audio-CD och MP3-CD på fysiska skivor. Samt givetvis som ebok och MP3 download. Det är alltså inte ovanligt att en och samma titel har sex–sju ISBN och därmed kostar förlaget totalt över 2 000 kronor i titelavgifter.

ANNONS

– Samtidigt ska man inte glömma att vi jobbar med informationen. Det är oftare fel i det som inte gått genom oss. Och det är en engångsavgift att lägga upp en titel oavsett hur många gånger man sedan uppdaterar informationen, säger Christer Perslöv.

För det finns numera alternativa databaser i form av Publit och Axiell Media (Elib) som distribuerar digitala böcker i form av Epub- och MP3-filer. De tar inte ut några titelavgifter utan tjänar pengar på försäljningen av digitala böcker. Det här har lett till att flera förlag, framför allt egenutgivare men även en del större, valt att inte lägga in sina digitala böcker i Bokinfo. Risken är förstås att fler följer efter när priset hos Bokinfo höjs.

För nätbokhandeln märks inte detta omedelbart, de har integrationer mot både Elib och Publit och kan få titelinformationen därifrån eftersom de ändå ska hämta filerna där. Samtidigt är det inte säkert att den informationen är helt korrekt, vilket ibland kan ställa till det genom att kategorier inte blir konsekventa eller att det saknas exempelvis åldersgrupper eller serieinformation. På sikt kan detta leda till minskad försäljning av de titlarna, menar Christer Perslöv.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Vi har visat det för både Bokus och Adlibris med exempel på att man inte hittar vissa e-titlar när man filtrerar på exempelvis åldersgrupp. Både Bokus och Adlibris tar på grund av detta data från oss i första hand och de har också ett intresse av att vår katalog blir komplett, säger Christer Perslöv.

Även ur andra perspektiv är det problematiskt att Bokinfo inte längre är en komplett databas för alla svenska titlar. Boktugg har kollat och uppskattningsvis saknas flera tusen eböcker och MP3-böcker i Bokinfo.

– Vi har dock fortfarande majoriteten av alla eböcker och ljudböcker i vår databas och vi jobbar för att höja den andelen. Ytterligare ett skäl för förlagen att lägga upp sin titelinfo hos oss även på de digitala böckerna är statistiken. Om inte boken finns hos oss kommer den upp som ”okänd bok” i försäljningsstatistiken, säger Christer Perslöv.

Ett av de förlag som valt att inte lägga upp sina digitala titlar hos Bokinfo är Lind & Co. Enbart det förlaget har totalt över 500 digitala titlar som nu saknas i Bokinfo.

LÄS ÄVEN: Förlaget Lind & Co tycker det är för dyrt att lägga upp digitala titlar hos Bokinfo

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.