fbpx

Den engelska drottningens underkläder skapar rabalder i samband med nytt boksläpp

Det är inte lätt att veta vad som är okej att skriva. Fråga bara June Kenton.

Efter att ha gått i pension skrev June Kenton en bok om sitt liv och berättade i den fritt om sina bh-provningar med drottningen. Det skulle hon inte gjort.

Det gäller att tänka sig för när man skriver boken om sitt liv, uppenbarligen. Och ibland hjälper inte ens försiktighetsåtgärder. Särskilt inte om de är baserade på magkänslan. Fråga bara författaren June Kenton som i boken Storm i en D-kupa berättar om sitt samarbete med det engelska kungahuset. Alltihop har nu lett till att hennes gamla företag Rigby & Peller förlorat sin status som kunglig hovleverantör.

Företaget, som säljer underkläder av finare snitt, har haft drottningen av England som kund under många år. Men inte längre alltså. Efter att June Kenton släppt sin bok om samarbetet förlorar Rigby & Peller nu samarbetet. Vilket gör den 82-åriga June bestört. Hon ställer sig frågande till varför kungahuset gör något så drastiskt.

ANNONS

Lika frågande är kanske inte resten av världen, då boken bland annat innehåller en personlig anekdot som drottningen ska ha berättat för June någon gång på 1980-talet.

Enligt Aftonbladet berättar June i boken också att prinsessan Diana brukade få affischer som visade modeller i bara underkläderna. De affischerna hamnade sedan … på hennes söners pojkrumsväggar.

Kungahuset i England samarbetar för övrigt med nästan 800 företag i landet, som i och med det får titeln kunglig hovleverantör.

ANNONS

Enligt den engelska tidningen The Telegraph har June Kenton uttalat sig offentligt och då sagt att hon är djupt bedrövad över vad som har hänt och att hon aldrig menade att göra någon upprörd.

– Det är så ledsamt för mig att de inte uppskattade boken och jag känner att det är väldigt svårt att acceptera, sa hon till tidningen. Företaget har haft den kungliga titeln hovleverantör så länge och jag kunde aldrig tänka mig att det här skulle hända.

Men det gjorde det. Enligt brevet från Lord Chamberlain så har företaget nu förlorat all rätt att kalla sig själv kunglig hovleverantör. Inte för att det går någon nöd på June Kenton, som köpte Rigby & Peller 1982 för bara 20.000 pund och sedan sålde sin del för åtta miljoner pund nästan trettio år senare.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Hon fortsätter med att säga till The Telegraph att hon inte skrivit något som kan anses opassande eller för privat, och att hennes bok egentligen kan ses som en biografi över hennes eget liv snarare än en bok om drottningen.

– Om jag hoppat över mitt samarbete med drottningen, så hade där saknats en stor del i boken eftersom jag jobbat så mycket med henne, säger June. Men gjort är gjort och det finns inget jag kan göra åt det nu.

I praktiken innebär det här att Rigby & Peller måste ta bort det kungliga sigillet från allt material som det har tillgängligt.

Summan av det hela? Alltihop innebär säkert att fler tänker sig för när de ska skriva om drottningen av England, inte minst nu när det står klart att historier om de kungligas underkläder verkligen inte är något att sätta på pränt.

Som vanligt hamnar vi i en gråzon där respekten för den man skriver om måste möta friheten att få skriva vad man vill i sin egen bok. Rätt eller fel?

En reflektion blir vad drottningen tycker om tv-serien The Crown, som ju påstår sig gå henne väldigt tätt inpå livet. Den fortsätter sändas, avsnitt efter avsnitt. Kanske bedöms film och böcker olika?

Gränsdragningen i ämnet fortsätter hur som helst att vara lika svår som intressant.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.