De förjagade av Mikael Strömberg ska bli långfilm

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

Filmbolaget LittleBig Productions har köpt rättigheterna till en filmatisering av Mikael Strömbergs övernaturliga thriller De förjagade (Lind & Co). Inspelningarna beräknas sätta igång under 2019.

Författaren Mikael Strömberg berättar för Boktugg att han inte bara fick ett, utan två erbjudanden från olika filmproducenter för sin roman De förjagade (Lind & Co). Ett av dem var LittleBig Productions, som bland annat har producerat genrefilmerna American Burger (2014), Operation Ragnarök (aka Zon 261) och Sutton’s Case samt det prisbelönta romantiska dramat Hemma (2014).

Bernhard Lebourne från LittleBig Productions hade letat länge efter en bra story för bolagets nästa projekt. Han blev nyfiken på De förjagade efter att ha sett en recension, så han läste boken själv och fastnade. Det ledde till att han tog kontakt med Mikael över Facebook.

– Jag var öppen mot båda filmbolag att jag hade fått två erbjudanden, säger Mikael. Den andra producenten sa att det skulle dröja innan de kunde ta tag i projektet, och rådde mig att välja LittleBig om jag ville att något skulle hända snabbt.

Mikael valde att satsa på LittleBig och de tecknade ett så kallat optionsavtal, en skriftlig överenskommelse som medför rätten för filmproducenten att under en begränsad tid utveckla projektet. Det handlar om att producera ett filmmanus, knyta till sig en regissör och framförallt finansiärer. Först därefter står det klart om det verkligen blir en film eller inte.

– Jag har varit i samma situation förut, då med min debutroman Vätten, berättar Mikael Strömberg. Då köpte ett bolag option men de hade flera projekt igång samtidigt så det rann ut i sanden. Skillnaden den här gången är att producenten Bernhard Lebourne enbart kommer jobba med det här.

Mikael berättar att han började skriva ganska sent, hans första roman kom ut 2011 och innan dess hade han inga författardrömmar alls. Men hans debut Vätten fick ett bra mottagande och det gjorde honom mer inspirerad att satsa på skrivandet.Sedan dess har det blivit ytterligare två skräckromaner, Inmurad och Vad gör dina barn när du sover?, barnboken Sattyg och ett antal noveller. Han har ofta tänkt att böckerna skulle göra sig bra som film.

– Egentligen är jag mer filmmänniska än bokmänniska. Mitt skrivande är filmiskt, jag tycker ofta det är lättare att se scenariot framför mig som en film. Flera recensenter har också sagt att De förjagade är som en skräckfilm fast i bokform, så jag har goda förhoppningar om filmatiseringen.

De förjagade utspelar sig under första världskriget och handlar om en grupp soldater som blir placerade i de norrbottniska skogarna. Det är inte en renodlad skräckroman utan är mer som en thriller med övernaturliga inslag. Mikael jämför sitt verk med filmen Rovdjuret med Arnold Schwarzenegger från 1987.

Vad tycker du är allra viktigast för att filmen ska bli bra?
– Att de sätter miljöerna och att karaktärerna känns trovärdiga. Det behöver inte vara kända skådisar, själva historien och miljöerna kommer att bära upp filmen även utan stora namn. Talangfulla okända skådespelare skulle fungera lika bra.

Kommer du att vara inblandad i produktionen?
– Inte som det ser ut nu. De kommer att anlita en manusförfattare eller dramaturg, och jag känner mig bekväm med det. Jag tror inte att de är intresserade av att skriva om alltför mycket eftersom de verkar gilla storyn som den är, säger Mikael.

I ett pressmeddelande från LittleBig Productions framgår att projektet ska presenteras på filmmässan i Berlin i slutet av februari 2018 och att filmen kommer att spelas in under 2019.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

De förjagade

De förjagade

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-08
  • ISBN: 9789174619171

 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.