fbpx

Bok om sibiriska exilfångar av Daniel Beer belönas med 75 000 dollar

Daniel Beer tilldelas Cundill History Prize 2017 för sin bok House of the Dead. Foto: iStock och Penguin Random House

Den brittiska historikern Daniel Beer tilldelas kanadensiska Cundill History Prize 2017 för House of the Dead, en bok om 1900-talets politiska exilfångar i Sibirien.

I slutet på förra veckan, 16 november 2017, korades Daniel Beer som vinnare av Cundill History Prize för sin bok House of the Dead. Siberian Exile Under the Tsars (Allen Lane/Penguin Random House), skriver Publishing Perspectives. Beer har enligt jurymedlemmarna skrivit en gripande och viktig bok om en tragisk historisk period.

Daniel Beer är lektor i historia vid University of London. Han har skrivit två böcker, förutom den redan nämnda även Renovating Russia: The Human Sciences and the Fate of Liberal Modernity, 1880-1930 som kom 2008 (Cornell University Press). Ingen av hans böcker är utgivna på svenska. House of the Dead är även nominerad till Wolfson History Prize, Pushkin House Russian Book Prize och Longman History Today Prize, 2017.

ANNONS

Cundillpriset sägs vara det fackbokspris med högst prissumma i världen, 75 000 dollar (ungefär 630 000 kronor). Det delas ut av Cundill Foundation vid McGill University, Kanada, och premierar den bok som har bidragit mest till det historiska området sett utifrån parametrarna historiskt kunnande, originalitet, litterär kvalitet och brett tilltal.

– The Cundill History Prize spelar en enormt viktig roll, säger Antonia Maioni, som företräder McGill University, i ett uttalande. Vi hedrar det allra bästa historiska kunnandet från hela världen och premierar böcker som kan nå ut och tilltala en bred publik, skapa konversation och väcka en djupare förståelse för oss själva och andra.

Tre titlar utses årligen till Cundillprisets shortlist, varav de båda andraplaceringarna – i år Christopher Goscha för Vietnam: A New History (Basic books) och Walter Scheidel förThe Great Levelor: Violence and the History of Inequality from the Stone Age to the Twenty-First Century (Princeton University Press) – tilldelas 10 000 dollar var.

Boken är inte utgiven på svenska. Ännu. Frågan är vilket förlag som snappar upp rättigheterna eller kanske redan har gjort det?


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny