Stort tryck på bok om homosexualitet i frikyrkan

Jennie Sjöström, förlagschef på Libris. Foto: Anna Rönnqvist

Boken Välkomna varandra! från Libris förlag har fått stort gensvar från både media, hbtq-personer och andra – både före och efter utgivningen.

Redan innan boken hade kommit ut surrades det om Välkomna varandra! Bejakande perspektiv på homosexualitet i frikyrkan av Tomas Poletti Lundström (red.). Detta gjorde att Libris förlag släppte boken två veckor tidigare än planerat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– När traditionella medier började skriva om boken spred det sig snabbt till sociala medier, det var naturligtvis enormt glädjande. Men vi ville inte gärna ha en diskussion kring ett innehåll som ingen läst, säger Jennie Sjöström, förlagschef på Libris.

Det är inte första gången som Libris upplever ett så stort tryck på en bok innan utgivning.

– När till exempel nya bibelöversättningen kom 2000 så var det naturligtvis ett enormt tryck. Bibeln toppar ju fortfarande listan på världens mest sålda bok. Men det samtalsklimat som vi alla navigerar i idag blir ganska ofta aggressivt och tyvärr inte alltid faktabaserat. Och vi ville att samtalet skulle handla om bokens innehåll, ingenting annat, säger Jennie.

Välkomna varandra! är en antologi med 14 texter som på olika sätt tar upp samkönade relationer inom frikyrkan och vad Bibeln egentligen säger – allt med en positiv utgångspunkt till samkönade relationer. Det är inte den första boken på området homosexualitet inom kyrkan, men den är speciell i sitt bejakande perspektiv.

– För snart 20 år sedan gav Libris ut en bok som handlade om hbtq och kristen tro, men den tog upp frågan ur både ett bejakande och nekande perspektiv, säger Jennie Sjöström. Det gör vi inte in den här boken för det första, och för det andra är denna bok mycket mer teologiskt fördjupande och sätter också den enskilda människan i fokus.

Vilka reaktioner har ni fått på boken efter utgivning?
– Vi har fått enormt många positiva reaktioner. Mejl, handskrivna brev och telefonsamtal från människor som antingen själva är hbtq-personer eller som känner hbtq-personer, eller som är kristna och som har väntat på att tystnadskulturen som finns på vissa håll inom frikyrkan ska brytas. Men sedan finns det några få som även är kritiska till utgivningen.

Varför tror du att denna titel orsakar ett sådant gensvar?
– Jag tror att det handlar om att en del av frikyrkan inte har följt med i samhällsutvecklingen och forskningen som finns idag när det gäller hbtq-frågor. Men verkligen viktigt att få säga är att detta inte gäller samtliga kristna. Därför är den här boken så viktig för den tar både teologin och den enskilda människan på allvar. Men det enorma gensvaret tror jag framför allt handlar om att människor har längtat efter att någon bryter tystnaden och visar på en väg framåt, säger Jennie Sjöström.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.