fbpx

Niklas Strömberg lämnar Mondial

Niklas Strömberg, en av grundarna till Mondial, slutar på förlaget.

Mondial startades våren 2017 och har rönt framgångar under året med flera uppmärksammade titlar. Nu väljer en av grundarna, Niklas Strömberg, att gå vidare.

Förlaget Mondial grundades i början av 2017 av Simon Brouwers och Olle Grundin från Volante tillsammans med fd Svensk Bokhandel-journalisten Niklas Strömberg. Nu meddelar Niklas Strömberg och förlaget att de går skilda vägar, ett beslut som har växt fram under hösten.

– Samtidigt som vi haft väldigt roligt tillsammans har vi gemensamt insett att vi inte riktigt har samma vision av hur företaget ska drivas framåt. Det handlar främst om rent bolagsmässiga saker och mot den bakgrunden känns det rätt att jag nu lämnar företaget, säger Niklas Strömberg.

ANNONS

Mondial var ditt första förlagsjobb. Vad är ditt intryck av att jobba på förlag?
– Jag har stor respekt för förlagsvärlden och den kompetens som finns där. För mig personligen har det också varit väldigt lärorikt att få en närmare insyn i en värld som jag tidigare bevakat i egenskap av journalist, säger Niklas till Boktugg.

Simon Brouwers, förläggare och medgrundare på Mondial, säger i ett pressmeddelande att han och den tredje grundaren Olle Grundin kommer att få jobba lite hårdare och antagligen använda sig av fler frilansare.

– Det är jättetråkigt att Niklas lämnar oss, även om vi är överens om beslutet att gå skilda vägar. Niklas har varit en bidragande anledning till att vi fått en flygande start och jag har inga tvivel om att han kommer åstadkomma storartade saker vad han än väljer att åta sig framöver, säger Simon Brouwers.

ANNONS

Mondial har släppt flera uppmärksammade titlar under året, däribland Stefan Lisinskis Att ta ett liv och Caroline Hainers Män visar kuken för mig, och har redan minst 20 titlar klara för 2018. I oktober skrev vi om att Mondial blir först med att distribuera ljudböcker via podcastplattformen Acast.

Vad Niklas Strömberg ska ta sig för framöver blir nästa steg.

– Jag har fört en del diskussioner men det finns inget bestämt, säger Niklas.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Du har lång bakgrund som journalist. Saknar du den rollen?
– Jag kan sakna pulsen som finns på en journalistisk redaktion, absolut. Men eftersom flera av de titlar Mondial gett ut, och även många av förlagets kommande titlar, har en tydlig journalistisk grund har jag inte sett det som att jag lämnat journalistiken. Det kommer jag nog aldrig göra.

Kan du tänka dig att bli kvar inom förlagsbranschen?
– Ja, absolut. Just nu känns det som att det händer mycket spännande inom den svenska förlagsvärlden. Det finns en framåtanda som jag gillar. 

Något särskilt projekt som varit roligt att jobba med på Mondial?
– Jag vill inte väga projekt mot varandra, men som journalist har det självklart varit väldigt roligt att få arbeta med DN:s Stefan Lisinski, en man som i över 10 år, med förbluffande envishet, granskade fallet kring livstidsdömde Kaj Linna, säger Niklas Strömberg.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.