ANNONS

Beijing International Book Fair skapar affärsmöjligheter för svenska kokboksförlag

Lantbruksråd Lennart Nilsson Foto: Stefan Brundin

Kokboksmarknaden sägs proppmätt i Sverige men utomlands finns stora möjligheter. Under BIBF var intresset för svenska kokböcker stort och nästa år vill arrangörerna utöka med 5000 kvm. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

När den 24:e upplagan av Beijing International Book Fair gick av stapeln den 23 – 27 augusti deltog fler utländska aktörer än någonsin. Enligt Pelle Agorelius, svensk samarbetspartner för Gourmand Awards, är BIBF den snabbast växande mässan i världen just nu.

Pelle menar att Sverige ligger i framkant på kokboksmarknaden internationellt och sett med nya ögon handlar det absolut inte längre om en urvattning av marknaden för genren om man vågar se det ur nya perspektiv. Vår vilja att berätta i bokform ligger i linje med den rörelse att delge sitt liv som sociala media skapat och att det är något som ska tas tillvara menar han:

ANNONS

– Det är fantastiskt att så många vill göra kokböcker, säger Pelle. Förlagsindustrin generellt har fastnat i gamla affärsmodeller och hierarkier. Istället måste man fråga sig vad marknaden vill ha och erbjuda en flexibilitet i de tjänster som krävs för att nå dit. Det handlar om att bryta ny mark.

Boktugg skrev härom veckan om hur Gourmand Awards president Edouard Cointreau och Pelle inför nästa år lyfter möjligheterna för de svenska kokböckerna till helt andra nivåer. Det innebär att vidga vyn från regional till internationell och arbeta med det goda rykte Sverige har beträffande sin kvalité på kokböcker. Utomlands har kokböcker andra möjligheter och allmänheten ett större intresse för dem.

– Jag och Edouard diskuterade hur kunniga den unga publiken i Kina är, säger Pelle. Många var mycket pålästa och det gör att de både kan och förstår mycket. Intresset de visade var mycket stort.

I ett skriftligt uttalande konstaterar Edouard att årets upplaga av BIBF var en storslagen tillställning:

”Det var en mycket glad mässa med en speciell energi”, skriver Edouard bland annat. ”Planerna för 2018 års BIBF är ännu större och vi vill expandera utställningsytan med minst 5000 kvm. Förläggare och författare är mässans ryggrad och de bidrog till årets framgångar. Vi riktar ett särskilt tack till det internationella BIBF-teamet som tillfredställt både kundernas och publiken med sitt fokus på kvalitet och service.”

Sveriges närvaro på mässan representerades bland andra av bokförlaget Grenadine. De satsar på att nå ut internationellt, något förlagschef Stefan Lindström betraktar som mer eller mindre nödvändigt för att lyckas när försäljning och upplagor av kokböcker minskar i Sverige.

– Man behöver se på flera marknader idag, säger Stefan. Vi jobbar på att ge ut böcker globalt redan idag och har en författare som gett ut på omkring 17 språk redan. Det som är väldigt positivt med BIBF är att där finns många affärer att göra vilket ger en framtid för kokboken. I år träffade vi några olika förlag som vi fick god kontakt med och jag tror dessutom att vi hittat ett större förlag för samarbete på långsikt. Det öppnar mycket för oss att få en kinesisk partner att både köpa från och sälja till.

För några månader sedan utsågs Grenadine till världens bästa dryckesförlag på Gourmand Awards. Stefan menar att detta haft en avgörande betydelse för förlaget bland annat vid BIBF:

– Våra priser i Gourmand Awards har definitivt ökat utländska förlags intresse för oss, säger han.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL