fbpx

Yukiko Duke tipsar om böcker i ny Youtube-kanal

Under många år recenserade Yukiko Duke böcker i SVT:s morgonprogram Gomorron Sverige. Nu startar hon en egen Youtube-kanal med boktips.

Yukiko Duke är välkänd bland SVT:s förra morgonprogram Gomorron Sveriges (numera ersatt av Morgonstudion) tittare. I 17 år jobbade Yukiko för Gomorron Sverige, och hon berättar att hon rekryterades när redaktionen ville bygga ut sin recensionsverksamhet. I samband med att SVT bytte ut sitt morgonprogram försvann recensionerna och därmed även Yukikos återkommande inslag. Men den som saknar Yukikos boktips behöver inte sörja längre, hon har nämligen tagit saken i egna händer och flyttat sin recensionsverksamhet till en annan plattform – Youtube.

– Jag har sneglat på Youtube som medium sedan länge. Youtube har en i princip obegränsad potential och slår tv med hästlängder eftersom tittaren kan titta när och var och hur hen vill. Och responsen är omedelbar. För mig personligen är det befriande att känna att jag kan förhålla mig fritt till mediet, själv bestämma format, längd och hur kanalens innehåll ska utvecklas, säger Yukiko Duke.

ANNONS

En gång i veckan planerar Yukiko att lägga upp nya recensioner till att börja med, ”sedan får vi se”. Kanalen har varit igång i en vecka och hittills finns sex 4–6 minuter långa klipp med boktips. Böckerna som recenseras i kanalen kommer vara en blandning av genrer.

– Eftersom jag är litteraturkritiker till yrket, läser jag ju stora delar av den skönlitterära utgivningen. Ur den väljer jag sedan verk jag tycker är viktiga, intressanta och värda att lyfta fram. Detsamma gäller den facklitterära utgivningen.

Här kommer ett smakprov från Youtube-kanalen som kort och gott heter ”Yukiko Duke”, en recension av Andrej Platonovs Tjevengur (för övrigt samma bok som översättaren Kajsa Öberg Lindsten tilldelades priset Årets översättning 2017 för):

ANNONS

I grunden är Yukiko Duke journalist, och karriären började på DN Kultur som 19-åring. Sedan dess har hon varvat kulturjournalistik med och samhälls- och utrikesjournalistik. Hon har arbetat – och arbetar – såväl som skrivande journalist som radio- och tv-journalist. Dessutom har hon gett ut flera böcker med anknytning till Japan, och även översatt böcker från japanska till svenska.

Vad säger du om utrymmet för litteraturkritik i våra vanliga medier?
– Det krymper i alla traditionella medier: tidningar, radio och tv. Det är bara att till exempel mäta spaltmeterutrymme nu och jämföra med, säg, 80-talets, så ser du. Idag görs det förvisso bra program om litteratur som Lundströms bokradio i SR och Babel i SVT. Men det är inte det samma som recenserande.

Blir det boktips fullt ut i din kanal, eller finns planer på något annat innehåll?
– Kanalen befinner sig ju fortfarande i sin linda, så jag börjar med recensioner. Sedan kommer den att utvecklas vartefter. Det är tänkt att innehållet i framtiden ska ha många olika former och format – det är nog så mycket jag kan säga just nu.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Yukiko tipsar intresserade om att prenumerera på kanalen, så får man en notis om allt som händer. Klicka här för att besöka kanalen på Youtube.

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.