ANNONS

Yukiko Duke tipsar om böcker i ny Youtube-kanal

Under många år recenserade Yukiko Duke böcker i SVT:s morgonprogram Gomorron Sverige. Nu startar hon en egen Youtube-kanal med boktips.

Yukiko Duke är välkänd bland SVT:s förra morgonprogram Gomorron Sveriges (numera ersatt av Morgonstudion) tittare. I 17 år jobbade Yukiko för Gomorron Sverige, och hon berättar att hon rekryterades när redaktionen ville bygga ut sin recensionsverksamhet. I samband med att SVT bytte ut sitt morgonprogram försvann recensionerna och därmed även Yukikos återkommande inslag. Men den som saknar Yukikos boktips behöver inte sörja längre, hon har nämligen tagit saken i egna händer och flyttat sin recensionsverksamhet till en annan plattform – Youtube.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag har sneglat på Youtube som medium sedan länge. Youtube har en i princip obegränsad potential och slår tv med hästlängder eftersom tittaren kan titta när och var och hur hen vill. Och responsen är omedelbar. För mig personligen är det befriande att känna att jag kan förhålla mig fritt till mediet, själv bestämma format, längd och hur kanalens innehåll ska utvecklas, säger Yukiko Duke.

En gång i veckan planerar Yukiko att lägga upp nya recensioner till att börja med, ”sedan får vi se”. Kanalen har varit igång i en vecka och hittills finns sex 4–6 minuter långa klipp med boktips. Böckerna som recenseras i kanalen kommer vara en blandning av genrer.

– Eftersom jag är litteraturkritiker till yrket, läser jag ju stora delar av den skönlitterära utgivningen. Ur den väljer jag sedan verk jag tycker är viktiga, intressanta och värda att lyfta fram. Detsamma gäller den facklitterära utgivningen.

Här kommer ett smakprov från Youtube-kanalen som kort och gott heter ”Yukiko Duke”, en recension av Andrej Platonovs Tjevengur (för övrigt samma bok som översättaren Kajsa Öberg Lindsten tilldelades priset Årets översättning 2017 för):

ANNONS

I grunden är Yukiko Duke journalist, och karriären började på DN Kultur som 19-åring. Sedan dess har hon varvat kulturjournalistik med och samhälls- och utrikesjournalistik. Hon har arbetat – och arbetar – såväl som skrivande journalist som radio- och tv-journalist. Dessutom har hon gett ut flera böcker med anknytning till Japan, och även översatt böcker från japanska till svenska.

Vad säger du om utrymmet för litteraturkritik i våra vanliga medier?
– Det krymper i alla traditionella medier: tidningar, radio och tv. Det är bara att till exempel mäta spaltmeterutrymme nu och jämföra med, säg, 80-talets, så ser du. Idag görs det förvisso bra program om litteratur som Lundströms bokradio i SR och Babel i SVT. Men det är inte det samma som recenserande.

Blir det boktips fullt ut i din kanal, eller finns planer på något annat innehåll?
– Kanalen befinner sig ju fortfarande i sin linda, så jag börjar med recensioner. Sedan kommer den att utvecklas vartefter. Det är tänkt att innehållet i framtiden ska ha många olika former och format – det är nog så mycket jag kan säga just nu.

Yukiko tipsar intresserade om att prenumerera på kanalen, så får man en notis om allt som händer. Klicka här för att besöka kanalen på Youtube.

 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se