fbpx

Filmare i Helsingborg startar tv-kanal om böcker

Rex Brådhe och Michaela Hennig Brådhe.

Rex Brådhe och Michaela Hennig Brådhe ligger bakom nystartade bok-kanalen Bokmyran som ska fungera som en prenumerationstjänst på nätet.

I en studio på Råå i Helsingborg spelades för några veckor sedan ett avsnitt av Ellens bokprat in. Samtidigt bandades regissören Eyvind Andersens egen berättelsen om Henning Mankells teater i Mozambique. Båda inslagen ska vara med i Helsingborgsbaserade tv-kanalen Bokmyrans premiäravsnitt på internet.

Det är producent- och regissörsparet Michaela Hennig Brådhe och Rex Brådhe som tillsammans startar tv-kanalen. De senaste tio åren har de arbetat med att göra dokumentärfilmer för SVT. Fast att de blev filmare är bara en av livets nycker; från början är båda två skådespelare och Bokmyran är nästa steg på vägen. I filmade inslag om sammanlagt cirka en timme ska varje avsnitt innehålla boktips som varvas med bl a författarhistorier, reportage och noveller.

ANNONS

– Vi var i ett läge där vi vill ta en paus från att producera timslånga dokumentärer, berättar Rex. Efter att ha producerat sju – åtta stycken på tio år, ville vi göra något annat där vi kunde använda vår kompetens och erfarenhet. I samma veva började vi fundera på att ställa om från beroendet till SVT och frågade oss: Vad är det som vi kan? Och hur ska vi använda det?

rex1web
Rex Brådhe i arbetshörnan.

Litteraturintresset är för båda två genuint och personligt. Idéen med tv-kanalen växte fram efter att Michaela varit på ett boktips med Ellen Skarp förra sommaren och där upptäckte böcker som hon aldrig funnit om det inte var för att Ellen berättade om dem.

– Det finns otroligt mycket bra författare som inte kommer fram, säger Michaela. Nu bestämmer bokförlagen vad vi ska läsa och vad som skyltas med och då missar man de där pärlorna.

ANNONS

Trots mängden av bok-media som finns på nätet har paret Hennig Brådhe bara hittat en enda kanal som enkom sysslar med böcker. Och den finns i USA. Det gör Bokmyran till något unikt i mängden.

Grundkonceptet är färdigt men lite av tjusningen med det är att inte ha skapat en färdiggjuten mall utan låta saker och ting få komma till efter hand menar både Michaela och Rex. De har börjat gräva där de står och har redan samlat en namnkunnig skara runt sig. Ellen Skarp, Sören Sommelius, Martin Bensch, Anna-Lena Brundin Bergelin, Jan Sigurd, stadsbiblioteket i Helsingborg och biblioteket i Höganäs ingår i nätverket som de knutit ihop tillsammans med stillbildsfotografen Mia Tjärnlund, biblioteksstrategen Anna Wingårdh och illustratören och formgivaren Marinette Petersson. Genom att arbeta oberoende av förlag, bokhandlare och andra aktörer kan de själva bestämma allt, något de menar skapar trovärdighet gentemot prenumeranterna.

– Det är vi själva och övriga på redaktionen som bestämmer över innehållet – ingen annan, säger Rex. De enda vi ska vara beroende av är prenumeranterna och vi hoppas kunna skapa en interaktion mellan dem och redaktionen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Arbetssättet bygger på nätverkande – en trend som sprider sig mer och mer globalt. Genom att skapa en community kan alla berörda parter – liten som stor – bidra med sitt till helheten. Tillförd kunskap och engagemang – oavsett om det kommer från en författare eller en tekniker på hemsidans chatsupport – skapar då en positiv rundgång i etern som Michaela beskriver det.

– Kan vi leverera filmer och värmande reportage med omtanke och kärlek till tittarna så hoppas vi att det genomsyrar allt, säger hon

– Nu börjar vi hitta communityn här i stan, tillägger Rex. Marinette, Mia, Martin, Sören och Ellen. Sen utvidgar vi det med Anna-Lena och Sigge. Och så kommer vi att arbeta. Vi börjar här och nu och låter det växa utifrån det.

mikweb
Michaela Henning Bråhde

 

Boktipsen på Bokmyran ges av Ellen, Anna, Martin och Sören. De ”bokpratar” alla på ett personligt och härligt sätt om böcker menar Michaela och Rex. Tipsen varvas sedan med reportage och inslag skapade i ett tempo som ger plats för paus och eftertanke. Den sortens intervjuteknik är ett av Michaela och Rexs kriterier för att skapa en känsla av närhet.

– Vi går mycket efter att skapa ett förtroende där personerna vågar delge och visa mycket av sig själva, säger Michaela. Vi vill lyfta fram att vi värnar om konstnären som sådan. Bokmyran ska vara ett visningsfönster som författaren ska kunna dra nytta av.

– En tanke kring de författare som medverkar är att vi ska kunna erbjuda deras böcker som inte längre går att få tag på i bokhandeln, tillägger Rex.

Den första provfilmningen gjordes med Ellen Skarp i december. Ett femtiotal testpersoner fick säga sitt om inspelningen och redan bland dem fanns personer som tyckte att de absolut skulle betala en femtiolapp i månaden för tjänsten. När Bokmyran drar i gång i juli kostar en prenumeration 39 kr i månaden.

– En del menar att det finns så mycket gratis på nätet men samtidigt måste man kunna säga att det här är ett innehåll som har ett värde, säger Michaela. Om inte vi värderar det så värderar ingen annan det heller.

– Nu handlar det om att folk ska tycka att det är intressant och vara beredda att betala 39 kr i månaden, säger Rex. Tidigare sa man att ingen ville betala någonting för något på internet men idag så tar exempelvis alla stora dagstidningar betalt för delar av sitt innehåll. Jag tror att acceptansen för att betala en liten peng har blivit större.

rex2web
Rex Bråhde. Foto: Sarah Perfekt

 

Även om Rex och Mikaela börjar i det lilla och tar en sak i taget finns tankarna på att i framtiden växa redan med.

– Vi siktar på hela Sverige, säger Michaela. Att marknadsföra det här är lite som att uppfinna hjulet men samtidigt handlar det om att våga förlita sig på att det går att sprida tjänsten. Vi litar på de vi jobbar med – Sören och Ellen till exempel har jobbat med böcker i hela sitt liv. Som filmare kan vi lyfta fram detta på ett bra sätt – det är viktigt att tittarna kan relatera till personerna så att man connectar med dem och får förtroende.

Rex nickar instämmande och säger:

– Vi ser nu fram emot lanseringen i juli och hoppas att så många som möjligt ska få lust att prenumerera på Bokmyran.

Foto: Sarah Perfekt

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.