Jens Lapidus släpper spin-off-novell som podcast-sommarföljetong

Jens Lapidus läser sin egen novell Handen i en podcast om sammanlagt fem avsnitt. Projektet är ett samarbete med mobiloperatören 3 och första delen släpptes igår.

Igår släpptes det första podcastavsnittet av Jens Lapidus sommarföljetong Handen – en spin-off i novellformat. Varje onsdag under fem veckor fram över släpps ett nytt avsnitt och den sista delen kommer att livestreamas på Facebook. Uppläsare är Jens själv och novellens handling baseras på karaktärerna Emelie och Loke från Jens nyligen avslutade trilogi som innefattar romanerna VIP-rummet, STHLM Delete och Top Dogg.

Mobiloperatören 3 står bakom finansieringen av podcasten och Jens har enligt ett pressmeddelande fått full konstnärlig frihet i skrivandet. Novellen är för alla att ladda ner där podd:ar finns och kan även hämtar på tre.se och mobiloperatörens Facebooksida.

Handlingen i Handen utspelar sig i den undre sidan av nätsamhället. Emelie får vetskap om att hon står på en dödslista och samtidigt som hon konfronterar sin egen rädsla måste hon ta sig ner i Darknet för att göra något åt situationen.

– Jag har gjort små spin-off:er förut, berättar Jens Lapidus för Boktugg. De kan komma ur dialoger eller storys som dykt upp medan jag skrivit på en roman men som inte fått plats. Ändå är de värda att berätta och noveller har blivit ett sätt att utveckla dem vid sidan om. Handen är skriven i ett svep, det tog bara några dagar när jag kom igång. Men det krävdes research kring hur Darknet fungerar innan jag kunde börja och den tog väldigt mycket tid.

Att dela upp en så kort berättelse som en novell kapitelvis menar Jens är speciellt men samtidigt ett spännande tillvägagångssätt.

– Först kändes idéen lite bisarr men den växte med tiden, säger han. Ser man novellen som vilken berättelse som helst så funkar det. Novellen har sina egna spänningsmoment och avstamp trots att den är kort. Podd:en är ett naturligt format för alla former av berättelser och detta blir nästan som en minipodcast – avsnitten är bara sju – åtta minuter långa.

Just Handen är inte skriven specifikt för att lyssnas på men med novellens framåtdrivande, kondenserade berättarteknik utan utvikningar, fungerar den lika bra i ett par hörlurar som på papper. Däremot tror Jens att många fler böcker generellt sett kommer skrivas direkt för lyssnande i framtiden.

– Jag tror att det kommer orginalproduktioner som anpassas precis som tv-serier görs efter hur vi tittar på tv, säger han. Böcker med kortare miljöbeskrivningar, fler cliffhangers och andra saker som man tar till sig när man lyssnar.

Att själv läsa in Handen gav Jens nya infallsvinklar på sin egen berättelse:

– Jag gillade det, säger han. Jag såg och hörde saker som jag inte uppfattade när jag skrev. Det var kul.

Efter att ha avslutat trilogin tar Jens semester. Något kommer att hända till hösten men än vet han inte vad det är.

– Jag får fundera under sommaren, förklarar Jens. Det är alltid en process att avsluta något. När jag skriver trycker jag in allt jag har och är rätt tom när jag är färdig. Jag har gått all in så just nu har jag inte så många idéer kvar.

Här hittar du podcast-novellen Handen på Acast.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL