ANNONS

Scandbook: Vi har samma bokbinderikapacitet som tidigare

Efter Scandbooks varsel och flytt av offsettrycket till Litauen oroar sig en del för att nästa steg blir att stänga i Falun. Platschefen Alf Linder vill lugna dem.

Vi har redan skrivit om Scandbooks varsel på 35 personer och låtit VD:n på Scandbook kommentera beslutet och framtiden. Men vi passade också på att ställa några frågor till platschefen i Falun, Alf Linder.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Lokalerna ska säljas och i fortsättningen ska ni vara hyresgäster, en del kommer att tolka det som ett första steg mot att flytta även digitaltrycket till Litauen?
– Så är verkligen inte fallet. Även efter årsskiftet kommer vi i princip ha kvar samma bokbinderikapacitet som tidigare när det gäller hårdbundna böcker. Enda skillnaden är att vi trycker inlagorna digitalt vilket är mer kostnadseffektivt på minde upplagor. Med mindre menar jag i spannet 500-8000 exemplar.

– Däremot så är denna produktion mindre platskrävande och vi hyr redan, på längre avtal, ca 2500 kvadratmeter i grannfastigheten för detta ändamål. Således blir våra egna lokaler för stora varför vi ser det som en möjlighet att sälja densamme och försöka finna en lösning där vi får en mer anpassad yta att vara verksamma på. Detta betyder de facto inte att vi lyckas med uppdraget utan fastigheten kan såklart förbli osåld..

ANNONS

Hur många jobbar i Falun idag och hur många räknar du med finns kvar efter uppsägningarna?
– Vi är i dag 70 fastanställda i Falun men till detta kommer också normalt ett antal visstidsanställda under semester och högsäsong som normalt sker under juli-okt. Hur många fastanställda som blir kvar beror på hur vi får ihop ”pusslet” med organisationen samt några yttre faktorer som inom kort blir klara så jag vill och kan inte föregå kommande förhandlingar. Vi kommer dock att ha full kapacitet under hela detta år, säger Alf Linder.

Hur ser intresset ut för digitaltryck, är det många förlag som flyttar över från offset till digitalt nu?
– Vi trycker redan idag merparten av våra titlar digitalt så personligen vill jag inte tala om digitalt eller analogt utan mer om möjligheterna med digitaltryck för mindre upplagor och snabbare leveranser för att minska lagerkostnader, lägre bundet kapital och flexiblare leveranser. Digitaltrycket är således inte en ”egen levande varelse” utan enbart ett medel för att uppnå dessa möjligheter. Valet av tryckmetod sker således på affärsmässiga grunder utifrån boktyp, upplaga och leveranstid. Digitaltrycket är mindre personalkrävande men ställer å andra sidan mycket högre krav och kunskap på operatörerna.

Har du fått några signaler från styrelsen om nya satsningar på digitaltrycket nu när offset försvinner? Exempelvis POD (print on demand) för att kunna trycka ännu mindre upplagor?
– I dagsläget finns inga planer på detta men kan såklart komma att förändras om intresse och önskemål finns från marknaden men just nu är det viktigare att hålla fokus på och optimera de processer vi redan har. Finns också mycket att göra vad gäller digitala processflöden från våra kunder, säger Alf Linder.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se