fbpx

Bokmässans seminarieprogram 2017 – demokrati, bildning och internationella röster

Bokmässan i Göteborg har släppt sitt seminarieprogram och presenterar runt 400 programpunkter med drygt 700 medverkande under mässan 28 september–1 oktober 2017.

Bland flera stora namn kommer mässan i år att gästas av bland annat internationella storheter som Samar Yazbek, Sophie Kinsella, Kitty Crowther och Jussi Adler-Olsen och svenska favoritförfattare som Jens Lapidus, Camilla Läckberg, Lena Andersson, Majgull Axelsson, John Ajvide Lindquist och Mikael Niemi. Även artister som Veronica Maggio, Tomas Ledin och Sven-Bertil Taube kommer gästspela på mässan.

– Vi är väldigt stolta att Arundhati Roy kommer till Bokmässan i höst. Hon fick Booker-priset för sin roman De små tingens gud och det har tagit henne 20 år att skriva uppföljaren Den yttersta lyckans ministerium. I höst kommer den på svenska och då besöker hon oss i Göteborg, säger Johan Kollén, seminarieredaktör för Bokmässan.

ANNONS

Men seminarieprogrammet hade kunnat se annorlunda ut. På grund av tidningen Nya tiders medverkan på Bokmässan, vilket orsakade en mängd reaktioner som ingen kan ha missat under våren 2017, har över 150 författare och kulturpersonligheter har valt att bojkotta mässan i år.

– Självklart har detta påverkat arbetet med seminarieprogrammet, säger Johan Kollén. Vi har fått tänka om kring flera seminarier och hitta nya medverkande. I slutändan är det 20–30 personer som var aktuella till programmet, som valt att avstå. Vi önskar naturligtvis att de också hade varit med!

Bildning, Finland och Irland

Som vanligt har Bokmässan olika teman som speglas i seminarieprogrammet. I år finns ett övergripande tema, Bildning, tillsammans med två parallella teman, Finland 100 år och Röster från Irland. Författare från både Finland och Irland besöker mässan och det kommer finnas gott om möjligheter för besökarna att fördjupa sig i bland annat finsk historia och litteratur och nya irländska författarröster. Bildningstemat genomförs i samarbete med framför allt Svenska kyrkan och kommer genomsyra en stor del av programmet. Temat grundar sig i frågorna: Vad är bildning 2017? Vilka verktyg krävs idag för att kunna tolka och navigera i en konfliktfylld samtid?

ANNONS

– Temat har sitt ursprung i 500-årsjubileet av reformationen som bland annat innebar fokus på allas rätt till bildning. Därför tyckte vi att ett bildningstema var bra och att Svenska kyrkan är en bra samarbetspartner. Bokmässans tema 2017 tar sin utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, i skolans, universitetens och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap om världen och ge färdigheter att kritiskt tolka den, i kulturens kraft att kanalisera erfarenheten av att vara människa. Det kommer att märkas i en lång rad seminarier på temat under Bokmässan. Dessutom har vi en temascen om bildning i regi av Svenska kyrkan, berättar Johan Kollén.

Bokmässan presenterar även ett fokus på demokrati i en tid av ökande populism och polarisering, vilket kommer beröras i 47 programpunkter. Bland annat kommer Finlands tidigare president Tarja Halonen samtala med Jan Eliasson, Sveriges tidigare utrikesminister och före detta vice generalsekreterare för FN, om världspolitik och demokratins framtid.

Meg tjuvstartar Bokmässan

Nytt för 2017 är att mediemässan Meg (Mediedagarna i Göteborg) kommer anordnas i samband med Bokmässan, 27–28 september, med ett eget program som släpps 7 juni. Årets tema för Meg är Make media great again och programmet kommer beröra frågeställningar om mediernas position i dag både nationellt och internationellt.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Meg kommer att ”tjuvstarta” Bokmässan onsdagen 27 september, och under dagen därpå kommer programmen att överlappa varandra, bland annat på Mediescenen i K-foajén. I dagsläget står förlagsbranschen och mediebranschen inför samma frågor på många områden så vi tror att det här kommer att vara tjänstefullt för många!

Hela seminarieprogammet kan laddas ned eller beställas på Bokmässans hemsida.

Bilden: Arundhati Roy

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.