Kunglig medalj till Ann-Marie Skarp på Piratförlaget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ann-Marie Skarp, VD på Piratförlaget, är en av de entreprenörer som ikväll fick ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj – en belöning för framstående entreprenörskap.

Medaljen överlämnades vid en högtidlig ceremoni av Kronprinsessan Victoria vid Kungliga Patriotiska Sällskapets årshögtid på Riddarhuset.


ANNONS


– Varje år tilldelas Näringslivsmedaljen ett mindre antal personer, som med ägarinflytande skapat och utvecklat företag – och därmed arbetat för ett bättre Sverige, vilket Kungliga Patriotiska Sällskapet gjort sedan 1772, då Gustav III skrev under stadgarna. Syftet med medaljen är att hedra mottagaren för ett långsiktigt betydelsefullt arbete samt att inspirera andra, säger ordförande Erik Norberg i ett pressmeddelande.

Sällskapet ger även bidrag till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning samt till sociala ändamål med ca 15 Mkr per år. Sällskapet delar också ut medaljer och hedersgåvor för bl a uppskattad arbetsinsats.

ANNONS

Ann-Marie Skarp om medaljen:

– En stor överraskning! Jag känner mig hedrad och glad. Det betyder oerhört mycket och är en fin och positiv bekräftelse på det arbete mina medarbetare och jag lägger ner. Men det är förstås viktigt att betona att det är författarna som i stor utsträckning skapar förlaget, säger Ann-Marie Skarp.

Motiveringen lyder: Ann-Marie Skarp skapade tillsammans med ett par framgångsrika författare Piratförlaget år 1999. Förmågan att hitta säljande författare och att långsiktigt bygga en utgivning har visat sig hållbar i en mogen och konkurrensutsatt bransch.

Idag arbetar tolv personer på förlaget och ett trettiotal författare är knutna till Piratförlaget. Omsättningen under det senaste verksamhetsåret (som avslutades siste april 2016) var 81 miljoner kronor och gav en vinst på 7,4 Mkr vilket är imponerande med tanke på att utgivningen är runt 20 titlar per år.


ANNONS


– Vi har gått med vinst varje år. Däremot kan omsättningen variera mellan 50 och 80 miljoner kronor, vi har inte lagt en bestämd omsättning utan vi klarar att skifta med samma omkostnader, säger Ann-Marie Skarp i en längre intervju med Di Weekend där hon även kommenterar utvecklingen med streamingtjänsterna:

– De tryckta böckerna är vår huvudverksamhet, men de strömmade ljudböckerna står för nära 20 procent av vår omsättning i dag. Vi såg ju att det var på väg att bli väldigt stort, men jag tror ändå att många i branschen blev förvånade över hur fort det gick. En del titlar fungerar bättre än andra som ljudböcker, som spänningslitteratur och böcker som det finns flera av i en serie. Det är en rolig utveckling eftersom den ger böckerna längre livslängd.

Vad är förutsättningarna för framgångsrik bokutgivning?

– Vi har med en relativt liten organisation lyckats kombinera nytänkande med långsiktighet. Jag brukar själv alltid understryka att ordning och reda är en starkt underskattad framgångsfaktor, säger Ann-Marie Skarp.

Ägare till Piratförlaget är idag Liza Marklund, Jan Guillou, Ann-Marie Skarp och Carl Hamilton, författare och ekonom.

Hon var nu inte ensam entreprenör att få ta emot Näringslivsmedaljen utan hamnade i fint sällskap av både rutinerade entreprenörer som Anders Johansson (grundaren av AJ produkter) och Sebastian Siemiatkowski som grundade Klarna tillsammans med två vänner för tio år sedan. Ett bolag som 2015 omsatte 2,8 miljarder kronor och gjorde en vinst på 127 miljoner kronor. Klarna liksom Piratförlaget gav sig in i en traditionell bransch och förändrade den.

Ann-Marie-Skarp-och-alla-pristagare-2017

2017 års mottagare av Näringslivsmedaljen – för framstående entreprenörskap
Anders Johansson, AJ produkter AB, Halmstad, tillverkar kontors- och lagerinredning samt industriprodukter
Tobias Lindfors, StudentConsulting AB, Luleå, rekrytering och bemanning
Gunvor Munck, Smålandslogistik AB, Nybro, transport
Krister Olsson, Balticgruppen AB, Umeå, konglomerat
Erik Sellberg, Ragnsells AB, Jordbro, återvinning och avfallshantering
Sebastian Siemiatkowski, Klarna AB, Stockholm, betalningssystem
Ann-Marie Skarp, Piratförlaget AB, Stockholm, bokförlag

Kungliga Patriotiska Sällskapet är sedan 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en 1/2 miljard kr och lämnar årligen ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras bl a uppskattad arbetsinsats och betydande gärning. Med Näringslivsmedaljen premieras årligen nydanande insatser i näringslivet. Utmärkelsen delas ut i särskilt högtidliga sammanhang till bortåt 10 medaljörer varje år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL