fbpx

Akademibokhandeln delar ut 440 lånade miljoner till ägarna?

Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan Stockholm

Akademibokhandeln lånade 500 miljoner för att refinansiera företagets skulder, till affärsutveckling och till en engångsutdelning. Enligt tidningen Svensk Bokhandel vill riskkapitalbolaget Accent Equity dela ut 440 av dessa miljoner till sig själva och övriga ägare.

Redan när Akademibokhandeln gick ut med information om att de tagit upp obligationslån på 500 miljoner kronor (med möjlighet att öka till 700 miljoner) så var det många i branschen som skakade på huvudet. Många misstänkte att det här var riskkapitalbolaget Accent Equitys sätt att säkra sin investering genom att låta bolaget låna pengar till utdelning.

Men det var nog få som trodde att 88 procent av pengarna som bolaget lånade skulle användas till utdelning.

ANNONS

Svensk Bokhandel skriver: ”Akademibokhandelns styrelse vill inte svara på hur utdelningen fördelas, men om man förutsätter att utdelning sker enligt praxis gäller följande:
Accent Equity äger 72 procent och får 317 miljoner kronor. Natur & Kulturs och Killbergs bokhandels ägarandelar är 11 procent vardera, vilket ger 48 miljoner kronor var. Ledning och styrelse äger tillsammans 6 procent och bör därför få dela på 26 miljoner kronor. För vd Maria Hamrefors, som äger 2,5 procent, innebär det 11 miljoner kronor.”

Akademibokhandelns fyraåriga lån kostar minst 30 miljoner kronor i ränta per år (räntan är höga 6% + Stibor 3m vilket idag innebär totalt 6,45% och de flesta tror på räntehöjningar) och ska dessutom återbetalas (eller refinansieras igen) därefter. Med andra ord en nota på minst 620 miljoner kronor i mars år 2021. Förra året levererade Akademibokhandeln (inklusive dotterbolaget Bokus) ett rörelseresultat på 125 miljoner kronor. Om vi förutsätter att även 2017-2020 går lika bra så har bolaget råd.

Men frågan är om det gör det. Detaljhandeln i Sverige utsätts för en enorm press när pengar flyttas från butikshandel till e-handel. Visserligen äger Akademibokhandeln Bokus som tar del av denna förflyttning från fysisk till nätbokhandel och man har sin egen webbshop på Akademibokhandeln.se som säkert kan växa. Och det går givetvis att fortsätta hitta besparingar i butikerna, men samtidigt går hyror och löner obönhörligen uppåt om man inte skär ner på personal eller hittar mindre butiksytor. Ytterligare effektivisering av lager kan förstås bidra till minskat behov av yta.

ANNONS

Det man sett i andra branscher är dock att fysiska butiker utsätts för en prispress, det går inte att ta ut alltför mycket högre priser när samma vara erbjuds till lägre pris hos ehandlare.

Att som utomstående försöka analysera resultatutvecklingen i Akademibokhandeln är nästan omöjligt eftersom bolaget har omstrukturerats flera gånger både i samband med Bookia-sammanslagningen och efter. Det är bara att googla bokslut och resultat så hittar man snabbt olika bud om siffrorna för olika år. Inte heller har priset som Accent Equity betalade för sina 72 procent offentliggjorts.

Därför är det egentligen bara ägarna som kan svara på om den här senaste transaktionen verkligen är vettig. Å ena sidan kan man tolka det som att ägarna känner sig trygga i att bolaget kan leverera ett rörelseresultat som överstiger 440 miljoner kronor de kommande åren och att denna engångsutdelning därför inte påverkar möjligheterna att finansiera affärsutveckling och bolagets totala skulder. Å andra sidan kan man tolka det som att Accent Equity väljer att casha in och förbereder en försäljning eftersom de är osäkra på om Akademibokhandeln verkligen kan fortsätta visa lönsamhet när digitaliseringen gör att försäljningen av tryckta böcker kommer att minska de kommande åren.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

På frågan om Akademibokhandeln återigen är till salu:

– Accentfondens bolag är alltid till salu, det är bara en fråga om tajming och att någon kommer och vill betala för det. Jag kan inte kommentera fondens exit-planer, mer än att det kan ske i morgon eller om fyra år, säger Martin Tisell (som är delägare i rådgivningsbolaget som sköter Accent Equitys riskkapitalfonder och styrelseordförande i Akademibokhandelsgruppen) till Svensk Bokhandel.

Så vem vill köpa en bokhandelskedja i Sverige med tillhörande nätbokhandel (eller nätbokhandlare)? Och är redo att betala mer än den kanske är värd?

Vad sägs om ett tredje A? Akademibokhandeln, Accent Equity och … Amazon.

Inte så sannolikt förmodligen även om ehandelsjätten sneglar på Norden och nu öppnar egna butiker i rask takt på hemmaplan i USA. Men de har musklerna och det skulle definitivt rita om kartan över bokbranschen i Sverige.

Eller så slår minoritetsägarna bokhandlarfamiljen Killberg och Stiftelsen Natur & Kultur sina kloka huvuden ihop och hittar en helt annan lösning för att köpa ut riskkapitalbolaget och fortsätta driva bokhandel med lika delar hjärta och hjärna genom den långsiktighet som är deras signum.

Annars finns ju alltid möjligheten att börsnotera hela kedjan.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.