fbpx

Alternativa event i Göteborg under Bokmässan ger valfrihet

Lisa Bjurwald är en av dem som aktivt arbetar mot främlingsfientligheten kring Bokmässan i Göteborg. Genom att skapa alternativa event runt om i staden samma helg som mässan går av stapeln, hoppas hon kunna ge litteraturen, utövare och besökare en tryggare arena och en större valmöjlighet.

I ett facebookinlägg i helgen skrev Lisa Bjurwald, författare, journalist och nybliven chefredaktör på tidskriften Författaren, ett uppmuntrande inlägg till alla dem som känner tveksamhet inför deltagandet vid höstens bokmässa i Göteborg. Med anledning av Nya Tiders närvaro under mässan 2016 höjdes många upprörda röster över att främlingsfientligheten i yttrandefrihetens namn tilläts delta och debatten om var gränserna ska gå var het. Lisa är en av dem som aktivt arbetat mot att främlingsfientlighet ska få breda ut sig på litteraturens scener.

I inlägget på Facebook meddelade Lisa att hon/tidskriftenFörfattaren, Författarförbundet, tidskriften Glänta, Göteborgs Litteraturhus, Världskulturmuseet med flera “planerar alternativa events på neutrala scener, där de som av olika anledningar ej vill eller vågar riskera medverkan på mässan kan känna sig trygga.”

ANNONS

Vidare skriver Lisa: “Självklart finns ingen gräns för hur många alternativa evenemang som kan ordnas under mässperioden i september, så jag rekommendera verkligen alla med egna idéer att slå sina smarta skrivarhuvuden ihop”

Lisa vill understryka att det efterlysta engagemanget handlar om att skapa alternativa event, inte en alternativ mässa.

– Man får själv hitta på och planera, berättar Lisa. Och det bubblar verkligen. Bara nu samtidigt som vi pratar får jag förfrågningar via messenger. Det är allt från författare, till förlag och enskilda kulturutövare. Det finns ett jättestort intresse. Mitt tips är att ha en konkret idé och sedan får man själv ringa runt. Det finns flera platser att vara på exempelvis Valand, stadsbiblioteket eller universitetet.

ANNONS

Alla evenemangen utanför Bokmässan är fortfarande tänkta att vara centrerade i Göteborg. Då skapas en valfrihet för var och en att kunna delta i vad man vill, oavsett om man besöker själva mässan eller inte. Det finns ingen vits med att försöka tvinga någon menar Lisa:

– Jag tänker det lite som modeveckan i New York där det runt om de stora scenerna pågår massor av andra arrangemang i lokaler runt omkring, säger Lisa. Man ska ha möjligheten att fortfarande kunna mingla med sina branschkollegor som besöker mässan. Det kanske finns de som vill kunna gå på både mässan och delta i andra evenemang. Ingen ska inte behöva bestämma sig nu om den vill bojkotta mässan eller inte.

Lisa själv ska hålla seminarium och releasefest för höstnumret av Författaren i samarbete med Göteborgs Litteraturhus och Världskulturmuseet. Men i höstnumret kommer alla att få komma till tals – oavsett om man bojkottar mässan eller inte:

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Författaren som tidskrift lägger sig inte i det, säger hon. Vi vill ha med allas röster, både de som är för, de som är emot och de som är neutrala.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.