ANNONS

Bokförlaget Ersatz avstår från Bokmässan 2017 på grund av Nya Tider

Förlaget Ersatz väljer att inte delta på Bokmässan 2017 med hänvisning till mässans beslut att låta Nya Tider ställa ut.

På fredagen meddelade förlaget Ersatz sitt beslut helt kortfattat via sin Facebooksida:

Hej bokläsare, kollegor och vänner,
Ersatz kommer inte att närvara vid årets bokmässa i Göteborg. Vi delar inte vd Maria Källssons uppfattning att publikationen Nya Tider representerar en åsiktsyttring bland andra – de senaste hoten och trakasserierna mot biblioteken i Nacka och på Ekerö talar sitt tydliga språk.
Vi dyker upp på andra platser med våra böcker. Håll utkik och väl mött!
Anna Bengtsson & Ola Wallin
Ersatz
Meddelas endast på detta sätt.

Ersatz är ett allmänutgivande bokförlag i Stockholm, grundat 1994 av Anna Bengtsson och Ola Wallin. Förlaget ger främst ut översatt litteratur från framför allt ryska och tyska, men även från andra språk, och svenska originalproduktioner intar en allt större plats i utgivningen. Bland de mest kända utgivningarna finns Svetlana Aleksijevitj som fick Nobelpriset i litteratur 2015.

Beslutet har under helgen resulterat i flera artiklar i tidningarna, men förlaget har valt att inte kommentera beslutet ytterligare.

Enligt vad Boktugg erfar har flera andra mindre förlag och även en rad enskilda författare haft planer på att ställa in sitt deltagande vid Bokmässan och Ersatz kan följas av fler.

Uppdatering: Vaktel förlag avstår också att delta av samma anledning. ”Vi värnar om personalens säkerhet”, skriver de i en kommentar till Boktugg.

Författaren Kjell Eriksson är en av de författare som hittills valt att tacka nej till Bokmässan 2017.

– Sedan 2016 har öppet rasistiska och nazistiska grupper tågat in på mässan. Skulle jag som författare, tolerera detta?, skriver författaren i ett mail till UNT.

Bokmässan 2017 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 28 september – 1 oktober.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se