ANNONS

Bokförlaget Ersatz avstår från Bokmässan 2017 på grund av Nya Tider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förlaget Ersatz väljer att inte delta på Bokmässan 2017 med hänvisning till mässans beslut att låta Nya Tider ställa ut.

På fredagen meddelade förlaget Ersatz sitt beslut helt kortfattat via sin Facebooksida:

Hej bokläsare, kollegor och vänner,
Ersatz kommer inte att närvara vid årets bokmässa i Göteborg. Vi delar inte vd Maria Källssons uppfattning att publikationen Nya Tider representerar en åsiktsyttring bland andra – de senaste hoten och trakasserierna mot biblioteken i Nacka och på Ekerö talar sitt tydliga språk.
Vi dyker upp på andra platser med våra böcker. Håll utkik och väl mött!
Anna Bengtsson & Ola Wallin
Ersatz
Meddelas endast på detta sätt.

Ersatz är ett allmänutgivande bokförlag i Stockholm, grundat 1994 av Anna Bengtsson och Ola Wallin. Förlaget ger främst ut översatt litteratur från framför allt ryska och tyska, men även från andra språk, och svenska originalproduktioner intar en allt större plats i utgivningen. Bland de mest kända utgivningarna finns Svetlana Aleksijevitj som fick Nobelpriset i litteratur 2015.

Beslutet har under helgen resulterat i flera artiklar i tidningarna, men förlaget har valt att inte kommentera beslutet ytterligare.

Enligt vad Boktugg erfar har flera andra mindre förlag och även en rad enskilda författare haft planer på att ställa in sitt deltagande vid Bokmässan och Ersatz kan följas av fler.

Uppdatering: Vaktel förlag avstår också att delta av samma anledning. ”Vi värnar om personalens säkerhet”, skriver de i en kommentar till Boktugg.

Författaren Kjell Eriksson är en av de författare som hittills valt att tacka nej till Bokmässan 2017.

– Sedan 2016 har öppet rasistiska och nazistiska grupper tågat in på mässan. Skulle jag som författare, tolerera detta?, skriver författaren i ett mail till UNT.

Bokmässan 2017 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg 28 september – 1 oktober.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »