ANNONS

HBO utelämnade författaren Svetlana Aleksijevitjs namn i tv-serien ”Chernobyl”

Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Den hyllade HBO-serien ”Chernobyl” har hämtat inspiration från boken ”Bön för Tjernobyl” av den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. HBO har även köpt rättigheterna till delar av boken. Trots detta så syns Aleksijevitjs namn ingenstans i eftertexterna, rapporterar Expressen.

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger författaren Svetlana Aleksijevitj till tidningen.

ANNONS

Ljudmila Ignatenkos (i serien spelad av Jessie Buckley) tragiska öde är ett exempel som är hämtat direkt från Aleksijevitjs bok Bön för Tjernobyl (Ersatz). Men när ”Chernobyl” släpptes stod amerikanen Craig Mazin som ensam manusförfattare.

Något HBO nu ska ändra på.

”När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent”, skriver regissören Johan Renck till Expressen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL