Fredrik Backman byter förlag igen – skriver avtal med Forum

Bokförlaget Forum skriver avtal med Fredrik Backman för tre böcker. En kortroman och uppföljaren till Björnstad kommer ges ut senare i år. Backman debuterade på Forum 2012 med En man som heter Ove, som har kommit att bli en internationell bästsäljare.

Fredrik Backman lämnar Piratförlaget och går till Bonnierägda Forum. Backman skriver nytt treboksavtal med Forum, meddelade Forum tidigare idag i ett pressmeddelande. Backman och Forum är inte okända för varandra – tvärtom. Det var på Forum som Backman för några år sedan gav ut sina tre första böcker: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen och Min mormor hälsar och säger förlåt.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vi får förtroendet att fortsätta bygga vidare på framgångarna, säger förläggaren Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum.

Först ut av de nya titlarna är kortromanen Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, som kommer i maj. Samma kortroman gavs ut på engelska i höstas, vilket vi skrev om på Boktugg. Berättelsen skrevs ursprungligen som ett längre inlägg på Fredrik Backmans egen blogg, och upptäcktes där av Backmans agentur Salomonsson Agency. Agenturen gjorde en översättning till engelska och presenterade den för Backmans amerikanska förlag Atria (Simon & Schuster), som nappade direkt.

I oktober planerar Forum även att släppa uppföljaren till Backmans senaste roman Björnstad, utgiven på Piratförlaget. Vilken titel som blir den tredje i ordningen är fortfarande oklart.

Under hösten har man också kunnat läsa om Backmans framgångar utomlands, framförallt i USA. En man som heter Ove har legat på New York Times bästsäljarlista i ett helt år i sträck. Dessutom kvalade samma titel in på plats nummer elva på Amazons topplista över de mest sålda pappersböckerna under 2016 och på femte plats bland de mest sålda pappersböckerna totalt i USA 2016.

– Fredrik Backmans böcker har haft en helt exceptionell framgång runtom i världen. Med Forum som bas för utgivningen har vi de bästa av förutsättningar för att bibehålla ett långt och lyckosamt författarskap, säger Tor Jonasson, Fredrik Backmans agent på Salomonsson Agency.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL