Efter 12 veckor hittades pallen som PostNord slarvade bort

Anders Nyman på Whip Media fick en tidig julklapp när en lastpall med böcker och mässmaterial som PostNord slarvade bort dök upp igen – tolv veckor senare. Men det var inte PostNord som hittade den.

Boktugg har tidigare skrivit om problemen som Whip Media drabbades av när de skulle skicka hem en pall med böcker och mässmaterial från Bokmässan i Göteborg till sitt kontor i Helsingborg. Pallen försvann och ingen visste vart den tagit vägen.

Men i veckan läste vi glada nyheter från Anders Nyman som äntligen hade fått sin pall.

PostNord har hittat din pall – berätta?
– Njae, det är ju en sanning med modifikation förvisso. Pallen hittades av Förlagssystem som hörde av sig och berättade att deras returavdelning fått in en pall de inte kände igen och som de efter ett tag lyckades härleda till mig. Jag kontaktade därefter Postnord för att informera dem om att pallen var återfunnen.

Hur lång tid tog det för dem att hitta den – och hur mycket tid har du lagt på det här?
– Det tog 12 veckor för den att dyka upp. Och jag har lagt över 10 timmar på det här projektet i form av telefonsamtal med olika parter, mejlkorrespondens, sammanställning av packlistor, fotografering mm.

Har PostNord erbjudit dig någon kompensation?
– Inte än så länge, men handläggaren skulle ringa upp mig som i måndags, men jag väntar fortfarande … Det är ju svårt att beräkna ett rimligt ersättningskrav men det rör sig ju både om nedlagd tid och tappad direktförsäljning på de titlar som fanns på pallen. Sen skulle ju flera av de titlarna iväg till pressen som alltså fick vänta på nya böcker, så vi missade ju tajmingen med PR-arbetet på flera titlar. Hur värderar man det? Det ska bli spännande att höra vad de kommer erbjuda, för jag har hört från andra att de är väldigt snåla med ersättningen.

Har du några råd/erfarenheter för andra förlag som ska skicka böcker från Bokmässan nästa år?
– Anteckna noga vad man lägger på pallarna, så att detta i detalj kan redovisas om de kommer bort. Man kan även lägga en GPS-tracker på varje pall så att man lätt kan hitta den. (skratt)

Hur har julhandeln gått för ditt förlag?
– Lite sämre än förväntat faktiskt, det var bättre förra året. Det verkar nästan som att någon hällt sirap i systemet. Försäljningen har varit rätt konstant under året men i november började det dala lite, trots nya titlar som kom ut då. Jag vet inte hur det ser ut för branschen i sin helhet, men vi får analysera våra egna insatser och se om vi kan göra något annorlunda till nästa år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL