ANNONS

Julkalender 2016 – lucka 20: Sölve Dahlgren

Hur svårt kan det vara att välja ut tre boktips? Chefredaktören på Boktugg, Sölve Dahlgren, har ett par solklara favoriter men också mängder av bubblare.

Sölve Dahlgren är författare, journalist och entreprenör. Han är en av grundarna till Hoi Förlag men lägger numera sin mesta energi på att utveckla Boktugg till den bästa informationskällan för de som vill veta vad som händer i bokbranschen.

Läser du mycket böcker?
– Det ska villigt erkännas att de senaste åren har jag lyssnat mer på ljudböcker än vad jag hunnit läsa böcker i pappersformat eller som ebok. Mest för att jag då kan ”läsa” böcker i bilen, trädgården, medan jag diskar eller bara är ute och går, säger Sölve.

Så till de tre böckerna han valt ut som sina boktips…

Boktips_slutet-pa-sommarenSkönlitteratur: I slutet på sommaren av Anders de la Motte
– Jag lärde känna Anders när han kommit ut med sin första bok, Geim. Jag gillade hela den trilogin. Sen skrev han två lite mer våldsamma thrillers som på ett sätt var bättre hantverksmässigt men där jag egentligen gillade Geimtrilogin bättre. Nu byter han spår igen med en mycket lugnare berättad historia som dessutom utspelar sig i trakter som har tydliga likheter med dem där han växte upp. Jag är själv uppvuxen bara någon mil bort så jag känner igen miljöerna. I slutet på sommaren påminner lite om hur min favoritförfattare för tillfället, Harlan Coben, brukar bygga upp sina historier med många dolda hemligheter som förr eller senare kommer upp till ytan. Och med flera oväntade vändningar som överraskar läsaren.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

Bokomslag_elon-musk-teslaFacklitteratur: Elon Musk – Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance
– Jag älskar att läsa biografier av stora entreprenörer. Det är inspirerande. Inte så att man kan kopiera rakt av allt de gör utan snarare att man kan lära sig något lite från var och en. Företagsledaren och miljardären Musk står bakom Tesla Motors, SpaceX, PayPal och SolarCity. Vad har dessa företag gemensamt? De krossar monopol och bryter ny mark. Gedigen research, bakom boken ligger över 200 intervjuer med personer runt Musk och med honom själv.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

Bokomslag_sist-jag-var-som-lyckligastBarn/ungdom: Sist jag var som lyckligast av Rose Lagercrantz
– Egentligen kan man tipsa om hela den här serien om Dunne. Böckerna är riktade till nybörjarläsare 6-9 år men fungerar även som högläsningsbok innan barnen kommit igång med läsningen. Som förälder har jag läst en hel del barnböcker och samtidigt har jag författarens ögon och studerar det berättartekniska. Rose Lagercrantz är otroligt duktig på att fånga och skapa stämning med några få ord. Träffsäkert skildrar hon sorg och glädje. Även som vuxen blir man berörd när man läser.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

Vad gör och läser du i jul?
– Förutom julfirande med närmsta familjen så hoppas jag hinna skriva lite. Fram till jul har det varit mycket signeringar i bokhandel och andra sammanhang. I mellandagarna ska jag faktiskt signera på en ungdomsturnering i innebandy, alltid kul att möta läsarna till InnebandyPiraterna. Men tänkte också försöka läsa ut en tjock pappersbok som ligger på nattduksbordet – Amerikanska gudar av Neil Gaiman. Och så ska jag lyssna på min egen bok Färglösa får främmande som precis kommit ut som ljudbok. Det är alltid lite speciellt att höra någon annan läsa det man själv skrivit.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se