Julkalender 2016 – lucka 7: Leif Jacobsen

Leif Jacobsen är författare av barn- och ungdomsböcker och översättare från engelska och danska. I lucka 7 tipsar han om tre böcker: en thriller, en dokumentärroman och en teckningsbok för unga.

För tillfället jobbar Leif med översättningen av sjunde delen – Selfies – i Jussi Adler-Olsens serie om avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. Sedan väntar ett annat intressant projekt, nämligen Syv år for PET av Morten Skjoldager, där den före detta chefen för den danska underrättelsetjänsten berättar om sina år där – en bok som rört upp en hel del heta känslor i vårt grannland under hösten. Leif har också släppt två böcker i höst: ungdomsboken Sista stöten, om brott, kärlek och epatraktorer, och fjärde delen i serien BMX Gripen för barn – Värsta loppet.

– Dessutom är jag på gång med ny historisk sf-serie för barn, som heter Tidsväktarna och som jag skriver tillsammans med Dan Buthler och Mats Lerneby.  Första delen är klar heter Häxan och liljan och utkommer någon gång under nästa år, berättar Leif.

desertorenSkönlitteratur: Desertören av Mats Lerneby
– En tempofylld, humoristisk och spännande thriller om frilansjournalisten Erik Gallpol, som snubblar in i en härva av lögner och trafficking, organiserad av den italienska maffian. Och på något konstigt sätt har allt kopplingar både till honom själv och ännu längre tillbaka till slaget vid Monte Cassino år 1944. En mycket underhållande svensk bladvändare som för ovanlighetens skulle utspelar sig ute i Europa.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

nätternaFackbok: Nätterna på Mon Cheri av Stefan Lindberg
– En spännande dramatisering av en delvis bortglömd del av Palmeutredningen, den om 33-åringen som först greps, misstänkt för mordet. Samtidigt som boken illustrerar ett tragiskt levnadsöde från början till slut är det också en berättelse om ett sår i den svenska själen, som vi alla egentligen bara vill ska bli helt läkt. Jag är dessutom en oerhört lättlurad läsare. När GW Persson presenterade sin version av hur det gått till i Faller fritt som i en dröm var jag övertygad om att han hade rätt. När nu Stefan ger oss sitt fiktiva scenario kan jag inte låta bli att tänka: Så här måste det naturligtvis ha gått till! Jag hade nog inte blivit någon bra kriminalpolis. Som sagt en mycket spännande och tankeväckande bok.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

 

teckna fantasyBarn/ungdomsbok: Lär dig teckna fantasy av Peter Bergting
– En fantastiskt trevlig och inspirerande bok om de bästa knepen och tricken för att lära sig teckna fantasy, från en av de riktigt stora inom gebitet. Jag har köpt boken till min fästmös dotter Elly (hoppas inte hon läser det här!), men jag undrar om jag inte ska be att få låna den och själv ta mig en titt i den. Son till en hobbykonstnär som jag är, har jag tummen mitt i näven när det gäller att rita, och ändå känner jag att det till och med finns hopp för en sådan som jag, när jag bläddrar i Peters bok. En julklapp med lång livslängd, gissar jag.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Vad gör du i jul och vad tänkte du läsa?
– Årets jul blir en mycket traditionstyngd jul med familj och släkt här i mitt lilla hus på landet, med julgran, Kalle Anka, dansk fläskesteg och julklappsbingo. Boken som ligger och väntar på julledigheten är den om den fantastiska hunden Arthur.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL